2023 05 06 /12:27

Gabrielius Landsbergis ragina grįžti prie diskusijos apie visuotinį šaukimą

Užsienio reikalų ministras, valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis šeštadienį paragino politikus grįžti prie diskusijos apie visuotinį šaukimą į kariuomenę.
Gabrielius Landsbergis
TS-LKD Tarybos posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Partijos tarybos posėdyje jis tvirtino pasigendantis debatų ta tema, nors konservatoriai įvesti visuotinę karo prievolę žada ir savo programoje.

„Nematau diskusijos ir apie šauktinius“, – partiečiams sakė G.Landsbergis.

„Nė viena kita valstybė, kuri yra tokioje geopolitinėje situacijoje, neturi prabangos neturėti šauktinių kariuomenės“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Lietuvoje į kariuomenę kasmet šaukiama apie 3,5 tūkst. jaunuolių, Krašto apsaugos ministerija šiemet žada pasiūlyti didinti šaukiamųjų skaičių, bet trumpinti dalies jų tarnybą.

G.Landsbergis kėlė klausimą, ar visi partiečiai vienodai supranta grėsmes, su kuriomis susiduria Lietuva.

„Ar nėra taip, kad mes (...) vis dar esame toje vadinamoje Fukuyamos istorijos pabaigos paradigmoje? (...) Ar mes nesame pametę to grėsmės pojūčio iš tikrųjų, prieš ką mes esame? Kas kitoje pusėje sienos yra?“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) pirmininkas.

„Kai pasako dabartinis Rusijos gynybos ministras, kad jis kelias brigadas rytiniame flange keis dešimtimis divizijų, (...) kitoje pusėje mes turime Šaltojo karo laikų priešininką. Ir mes iš tikrųjų esame Vakarų Berlynas, kuris šiandien neturi Vakarų berlyno brigados“, – teigė G.Landsbergis.

Ministras omenyje turėjo besitęsiančias diskusijas su Vokietija dėl Lietuvai pernai priskirtos jos brigados dislokavimo.

Vilnius siekia, kad vienetas šalyje būtų dislokuotas nuolat, tačiau Vokietija teigia, jog Lietuvoje bus tik dalis brigados, o kita dalis atvyktų esant poreikiui.

„Ar mūsų žinia (Vokietijai – BNS) yra vieninga ir aiški, kad tai yra būtina gyvybiškai? Kad mes, mūsų vaikai, mūsų verslai, kurie čia įkurti ir kuriuos esame prisikvietę, kad jie saugūs, kad jie gali savo gyvenimus planuoti ne iki rytojaus, ne iki kitų rinkimų, bet dešimtmečiams? Ar mes patys esame sau tą aiškiai pasakę? Ar nesusiginčijome siųsdami žinią savo partneriams, kodėl mums tai taip svarbu?“, – kalbėjo G.Landsbergis.

„Aš atsiprašau, bet karo akivaizdoje, priešininko akivaizdoje aš kartais galiu prarasti mandagumą, nes aš kalbu apie savo vaikų, jūsų vaikų gyvybes ir ateitį. Dėl to atleiskite, jegu kartais truputėlį pasirenku griežtesnį žodį“, – pridūrė jis.

Lietuvoje šiuo metu yra dislokuotas Vokietijos brigados štabas, taip pat nuo 2017-ųjų šalyje yra Berlyno vadovaujamas tarptautinis sąjungininkų batalionas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius