Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 17

Gaisras iškėlė seną dujų bėdą: kupiškėnai baiminasi tragedijos

Gaisras Kupiškio Vilniaus gatvėje pakurstė vietinių gyventojų nepasitenkinimą. Tyrimas dar vyksta, tačiau kupiškėnai linkę manyti, kad situacija kartojasi, o nelaimė kilo dėl dujų nuotėkio, todėl prašo imtis konkrečių veiksmų ir išspręsti problemą. Bendrovės „Suskystintos dujos“ vadovas Valdas Budukevičius patikino, kad už miesto dujų ūkį atsakinga bendrovė yra „ne prie ko“, o Kupiškio meras Dainius Bardauskas situaciją įvardijo kaip sudėtingą ir tikino, kad dujų problema mieste nedingo.
Gaisras Kupiškio Vilniaus gatvėje
Gaisras Kupiškio Vilniaus gatvėje / Gražvydo Kardausko asmeninio archyvo nuotr.

Apie Kupiškyje įvykusią nelaimę 15min informavo Akvilė Vasilenkaitė.

„Kupiškyje įvyko eilinį kartą dujų nuotėkis, kuris yra įvykęs ir pernai, ir užpernai, ir dar seniau buvo juntamas dujų kvapas“, – rašė Kupiškio gyventoja.

Nors gyventojai skundžiasi dujų kvapu laiptinėse, niekas, pasak kupiškėnės, atsakomybės prisiimti nesiteikia ir priemonių nesiima.

„Jei ir toliau tai vyks, tai labai labai nedaug trūksta iki milžiniškos tragedijos gyvybėms. (...) Mes, visi kupiškėnai, nebeturime kantrybės ir drebame, nežinodami kada nelaimė gali ateiti ir į mūsų kiemą“, – apibendrino A.Vasilenkaitė.

Gaisras sukėlė kupiškėnų nepasitenkinimą socialiniuose tinkluose.

„Gerb. dujotiekio direktoriau Sauliau Rancai, bei gerb. mere D.Bardauskai, kiek dar žmonių turi nukentėti, kad pagaliau darytumėte konkrečius veiksmus dėl dujų problemų Kupiškio mieste??“ – asmeninėje feisbuko paskyroje klausimą iškėlė Kupiškyje gyvenanti Deimantė Vitienė.

Mano, kad gaisras kilo nuo dujų nuotėkio

Gaisras Kupiškio Vilniaus gatvėje esančiame daugiabutyje kilo birželio 13 d. 20 val. 15 min.

Į gaisro vietą atvykus ugniagesiams, pro virtuvės langą veržėsi dūmai, viduje matėsi liepsna, jautėsi dujų kvapas, apie nelaimę suvestinėje rašo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Ko gero, nuo dujų nuotėkio. Nėra tiksliai aišku“, – paklaustas dėl ko įvyko gaisras,15min paaiškino Gražvydas Kardauskas, kurio bute ir įvyko nelaimė.

Kaip pasakojo kupiškėnas, viskas prasidėjo nuo dujų skaitliuko, kuris ėmė skleisti spragsėjimo garsą.

„Atjungėm elektrą, norėjome atjungti dujinę, uždarėm dujinės viršų. Tik atjungus elektrą, pasipylė kibirkštys nuo skaitliuko pusės, ėmė degt ugnis ant dujinės. Paskui visą laiką aplink skaitliuką ugnis degė“, – detalizavo kupiškėnas.

Kol laukė ugniagesių, ugnį malšinti G.Kardauskas ėmėsi kartu su dėde.

„Galvojom patys užsigesinsim per tą laiką, kol atvyks, bet atvyko labai greitai, labai džiaugiamės dėl to, patys išbėgom sveiki gyvi“, – kalbėjo pašnekovas ir papildė, kad gaisras sukėlė nesunkius sužeidimus.

„Plaukų apsvilimas ir pirštai truputį buvo apdegę“, – sakė jis.

Gaisro metu labiausiai nukentėjo virtuvė, koridorius, stipriai aprūko du kambariai.

Šiuo metu G.Kardauskas gyvena pas draugus Kupiškyje, du bute kartu gyvenusius brolius priglaudė dėdė.

Paklaustas, ar prieš tai bute jautė dujų kvapą, pašnekovas atsakė neigiamai, bet pabrėžė, kad dujas jautė jo kaimynai.

„Kaimynai minėjo, kad jautė savaitė prieš gaisrą“, – sakė jis.

„Suskystintų dujų“ vadovas: mūsų bendrovė „ne prie ko“

Už Kupiškio dujų ūkį atsakinga bendrovė „Suskystintos dujos“. Jos technikos direktorius Valdas Budukevičius, paprašytas pakomentuoti situaciją, 15min patikino, kad neaišku, nuo ko kilo gaisras ir kas tiksliai užsidegė.

„Vienas dalykas aišku – 100 procentų mūsų bendrovė, mūsų sistema ir tinklai ten visiškai ne prie ko“, – teigė V.Budukevičius.

Pagrindinė bėda, pasak bendrovės vadovo, yra ta, kad gaisro metu nebuvo užsuktas pagrindinis čiaupas. Todėl esą normalu, kad paskui užsidegė dujos.

Čia nebuvo sprogimo, čia butas degė.

„Niekas nebuvo atjungta, visi elektriniai prietaisai, šaldytuvai, sujungti. Kas ten sukibirkščiavo, negaliu pasakyti.

Bet kokiu atveju dėl dujų kvapo, jeigu būtų uždujinta patalpa, jei kokie nors šaldytuvai veiktų, būtų kibirkštys ir būtų sprogimas. Čia nebuvo sprogimo, čia butas degė“, – aiškino jis.

Meras: Kupiškis turi didelių bėdų

Kupiškio rajono savivaldybės meras teigė, kad šiuo metu vyksta tyrimas, todėl įvardyti gaisro priežastis sunku.

„Taip, yra manoma, kad galimai tai buvo dujų nuotėkis“, – kalbėjo D.Bardauskas.

Pasak jo, įdomu tai, kad daugiabučio, kuriame kilo gaisras, laiptinės gyventojai po įvykio pasakojo jautę dujų kvapą ir prieš tai.

„Bet nei mūsų komunalininkas (UAB Kupiškio komunalininkas – aut. past.), kuris administruoja tą namą, nei aš asmeniškai, nei kitas savivaldybės pareigūnas, nebuvom gavę jokio skambučio, informacijos, kad kažkas negerai, kad yra nuotėkis“, – dėstė meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Bardauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Bardauskas

D.Bardauskas pabrėžė, kad Kupiškis turi „didelių bėdų“ su „Suskystintom dujom“.

„Mes dėjom ir dėsim pastangas, kad, galbūt, Kupiškis būtų kaip pilotinis projektas ir bandėm pagal programą keisti (dujines – aut. past.) elektrinėm viryklėm.

Norim atsisakyti tų „Suskystintų dujų“, nes tai jau yra nebenormalu. Teisės aktai yra mums nepalankūs, tai yra brangu“, – pabrėžė meras.

Problema kartojasi?

Prieš dvejus metus Kupiškio gyventojus pažadino garsus sprogimas Krantinės gatvėje. Po to kilo gaisras, sunaikinęs visą butą ir šeimos turtą, nukentėjo moteris su dukra.

Pirminiais duomenimis, nelaimė įvyko dėl dujų nuotėkio.

Kupiškėnams nelaimė didelės nuostabos nesukėlė – ore tvyrantį dujų kvapą jie tikino jautę visą savaitę. D.Bardauskas tąkart aiškino, kad problemos su dujomis mieste tęsiasi jau kelerius metus, tačiau institucijos tiesiog ignoruoja jų pagalbos prašymus.

Kas pasikeitė nuo 2020-ųjų?

Pasikeitė savininkas, bendrovė tam tikrus dalykus atnaujino, sustiprino, kurį laiką problemų nebuvo, tačiau dabar jų vėl atsirado, apibendrino pašnekovas.

„Manau, kad situacija sudėtinga todėl, kad per visą tą nepriklausomybės laiką, kai ūkis buvo perėjęs į privačias rankas, į jį niekas atitinkamai neinvestavo. Čia reikėtų valstybės įsikišimo, nes dabar teisės aktai yra ne vartotojo pusėje“, – teigė D.Bardauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius