Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 01 29

Gaisras Kulių daugiabutyje šeimas paliko be namų: renkami ir rūbai, ir pinigai

„Šokas visiems! Kad Kuliuose kada būtų buvęs rimtesnis gaisras nepamenam niekas. Vagis ateina – bent kažką palieka, o gaisras – nieko nepalieka. Lieki kaip stovi“, – sako Plungės rajone esančio Kulių miestelio seniūnė Daivute Petrauskienė. Sekmadienio vakarą mediniame daugiabutyje kilęs gaisras stipriai suniokojo tris butus, o kiti buvo užlieti atliekant gesinimo darbus. Namas rymo tuščias, o šeimoms tenka glaustis pas artimuosius ir bičiulius. Ugnis pasiglemžė jų daiktus. Nelaimė parodė, kokia vieninga miestelio bendruomenė.
Gaisras Kuliuose suniokojo mediniame name esančius butus.
Gaisras Kuliuose suniokojo mediniame name esančius butus. / Kulių bendruomenės nuotr.

Sekmadienio pavakarę ugniagesiai skubėjo malšinti gaisro Kulių daugiabutyje. Manoma, jog ugnis viename butų įsiplieskė nuo netvarkingos krosnies arba kamino. Vienas kaminas jungia du butus, tad ugnis netruko išplisti mediniame daugiabutyje. Vienoje jo dalyje butai išdegė stipriai, kitoje pusėje turtą paveikė vanduo.

Kai kurie butai buvo tušti, negyvenami, tačiau daugelyje jų gyveno šeimos, virė gyvenimas. Nelaimės metu, sekmadienį, ne vieno būsto šeimininkas buvo išvykęs – kas į gimtadienį, kas pas bičiulius.

„Pajutau, kad dūmų kvapas, degėsių, svilėsių. Nubėgom į vonią, pradėjom žiūrėti, pamatėm, kad dūmai rūksta. Ugniagesiams skambinome, pasakė, kad jau važiuoja. Mes išbėgom iš namų per tirštus dūmus. Turim dvynukus neįgalius globotinius. Jie išsigandę, dabar šaukia, kad nenori namo“, – sako name pas dukrą Vėžaičiuose prisiglaudusi gaisro ištiktame name 18 metų gyvenusi Nijolė Suslova.

„Mūsų butas nukentėjo mažiau nei kitų, kurie sudegė visiškai. Sudegė palėpė. Sienos, langai aplieti, išbrinkę. Mūsų buto siena susieta su kaimyne, kurios būstas sudegė visiškai. Šiuo metu esame šalia namo, gaisrininkų specialistai atvažiavo, vertins ar įmanoma bus apskritai gyventi. Gali ir įlūžti, nes sudegę pagrindiniai balkiai. Prašome žmonių pagalbos. Jei leis gyventi, tvarkysimės, jei ne – ieškosime kokio namelio, kursimės kitur, jei surinksime lėšas. Gal savivaldybė padės“, – vylėsi moteris.

Jos teigimu, name nuolat gyveno šešios šeimos, du butai pastaruoju metu buvo tušti. Trys būstai gaisro metu sudegė visiškai, o likusieji yra aprūkę, aplieti, suniokota stogo danga.

Mūsų butas nukentėjo mažiau nei kiti, kurie sudegė visiškai. Sudegė palėpė, o sienos, langai aplieti, išbrinkę.

Daugiabutis statytas dar prieškariu, o priestatas – 1964 metais. Šiame name kadaise buvo ligoninė, ambulatorija, vėliau darželis, kol galiausiai pastatas virto daugiabučiu. Jame buvo privatūs žmonių butai.

Suvienijo bendruomenę

Nelaimė suvienijo Kulių bendruomenę. Žmonės pradėjo rinkti daiktus – rūbus, patalynę, avalynę. Geradariai aukoja ir į bendruomenės sąskaitą. Situacija parodė, kokie vieningi miestelio žmonės.

„Galima sakyti ir taip. Kuliai visąlaik buvo ypatingi. Pernai buvo Mažosios Lietuvos kultūros sostinė, daug renginių, pasirodėm iš kitos pusės, o šiais metais prasidėjo ne taip nuotaikingai, bet bendrom jėgom... Kaip nors... Seniūnijoje visiems ištinusi galva nuo skambučių ir reikalų“, – neslepia seniūnė.

Seniūnijos darbuotojai domisi, kaip gi padėti gyventojams. Socialinių būstų laisvų nesama, tad kol kas be būsto likusios šeimos glaudžias kas kur – pas giminaičius ar draugus.

Seniūnijoje visiems ištinusi galva nuo skambučių ir reikalų, – sakė seniūnė.

Anot seniūnės, svarbu atlikti namo ekspertizę, įvertinti, ar šis apskritai bebus tinkamas ir saugus žmonėms gyventi. Šiuo metu name atjungta elektra, vanduo.

„Iš tikrųjų vyksta labai didele apimtim pagalba, per pagalbos fondą, taip pat bendruomenė pinigus į sąskaitą renka. Viskas vyksta gana neblogai, gana dideliais mastais. Per socialinius tinklus pasklido nemažai informacijos. Pirmiausia šeimoms reikia drabužėlių, patalynės, aišku, pinigėlių trūksta. Žmonės siūlo ir baldų, bet jų kol kas nereikia, nes nukentėjusieji prisiglaudę pas giminaičius, draugus. Tokiuose butuose gyveno žmonės, kur neturėjo didelių pajamų“, – sakė seniūnė.

Padėti nukentėjusioms šeimoms sumanė iš Kulių gimnazijos bendruomenė. Anot direktoriaus Leono Pečkausko, gaisre sudegė ir vaikų knygos, kuprinės, tad mokykla nori prisidėti savo indėliu.

„Reikia drabužėlių, knygas nupirksim iš paramos lėšų. Gimnazijos darbuotojai paramą piniginę nori paskirti. Šeši vaikučiai mokosi pas mus, įvairaus amžiaus – du priešmokyklinėj klasėj, taip pat trečioj klasėj, vienas devintokas ir dvi vienuoliktokės. Jie šiai dienai nelanko, bet buvo atvažiavę, derinomės kažkiek dėl mokymosi, kol paaiškės dėl gyvenamųjų patalpų“, – pasakojo direktorius.

Pirmiausia šeimoms reikia drabužėlių, patalynės, aišku, pinigėlių trūksta.

Seniūnija ketina padėti gyventojams užpildyti reikiamus dokumentus, kad šie iš savivaldybės galėtų gauti paramą nukentėjusiems nuo gaisro.

„Aiškinamės, rūpinamės. Tai yra privatūs butai, mes padedame daugiausiai su informacija, organizaciniais dalykais. Išvados kol kas nepateiktos iš ugniagesių tarnybos. Bandome visus dalykus nuosekliai su atitinkamomis institucijomis aiškintis. Čia nelengva situacija. Jei pinigėlių bus suaukota, stogą reiktų keisti, kuris nuo karščio nušokinėjęs, bet pirma svarbu įvertinti namo būklę. Gal pigiau naują nusipirkti nei čia vargti. Mes kaip seniūnija padėsime kuo galėsime“, – sakė seniūnė.

Pagalbos socialiniame tinkle suskubo paprašyti Kulių krašto bendruomenė „Alantas“.

N.Suslovos nuotr./Gaisras Kuliuose suniokojo mediniame name esančius butus.
N.Suslovos nuotr./Gaisras Kuliuose suniokojo mediniame name esančius butus.

„Vakar vakare Kulių miestelyje įvykusi nelaimė be pastogės paliko 8 šeimas, kai kurių turtą visiškai suniokojo ugnis, kitų užpilta vandeniu stengiantis pažaboti gaisrą. Ne visi išdrįsta viešai prašyti pagalbos, tad telkiamės bendram tikslui ir prašome padėti nukentėjusioms šeimoms. Skelbiame bendruomenės sąskaitą ir prašome pervesti kas kiek galit, mokėjimo paskirtyje nurodant: pagalba nukentėjusiems nuo gaisro. Jeigu norite, kad pinigėliai pasiektų konkrečią šeimą paskirtyje nurodykite pavardę. Ačiū už Jūsų gerumą. Kulių krašto bendruomenė „Alantas“, LT344010043000041669“, – rašoma kreipimesi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius