Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 30

Gaisro Alytuje vadovą A.Bautronį įžeidė profsąjungos priekaištai: „Skyrininkas gali komentuoti pulkininko veiksmus?“

Užgesinus gaisrą Alytuje randasi naujos kibirkštys. Didžiąją dalį laiko gaisro gesinimui vadovavęs Alytaus priešgaisrinės tarnybos (PGT) viršininkas Algirdas Bautronis teigia nesutinkantis su jam pateiktais ugniagesių profsąjungos priekaištais. A.Bautronis ne tik abejoja jos vadovo Sauliaus Džiauto kompetencija vertinti situaciją, bet ir yra įsitikinęs savo veiksmų teisingumu. O jeigu reikės, sako, savo garbę yra pasiruošęs ginti teisme.
Aly­taus ap­skri­ties prieš­gais­ri­nės gel­bė­ji­mo val­dy­bos viršininkas Algirdas Baut­ro­nis
A.Bautronis vadovavo Alytaus gaisro gesinimui iškart grįžęs po atostogų. / alytausgidas.lt

Kai trečiadienio naktį, spalio 16 dieną, Alytuje kilo gaisras, A.Bautronis su šeima keliavo namų link iš Vilniaus oro uosto. Ką tik buvo grįžęs iš atostogų Turkijoje.

Pasiekęs Alytų, krito lovon, ilsėjosi po ilgos kelionės.

Prabudęs ryte ir patikrinęs telefoną kiek nustebo – sulaukė daugybės pranešimų. Perskambinęs vienam kolegai ir sužinojęs, kad Alytuje užsidegė viena didžiausių naudotų padangų gamykla „Ekologistika“, nedelsdamas išsiruošė į gaisravietę.

Pamačius gaisro, ugniagesių ir autocisternų mastą, A.Bautroniui daug abejonių, ką daryti toliau, nekilo – netrukus šis atsišaukė iš likusių atostogų ir puolė į gaisro židinį.

VIDEO: Gaisras Alytuje: iš pradžių žmonės galvojo, kad tai tamsus lietaus debesis

Po 10 dienų galiausiai gaisras buvo užgesintas, o gaisrui vadovavusį A.Bautronį kolegos ugniagesiai mėtė į viršų.

Tačiau, panašu, kad ne visi gaisrai dar užgesinti, mat ugnelės pradeda žiebtis gaisrininkų tarpusavio santykiuose.

Dirbo nežmoniškomis sąlygomis

Kaip anksčiau 15min yra kalbėjęs S.Džiautas, gaisrininkai Alytuje tiesiog vargo. Jo teigimu, buvo klaida taikyti 24 valandų darbo krūvį, esą ugnies gesinti galėjo atvykti daugiau žmonių.

Anot S.Džiauto, visą parą dirbti tokiame gaisre labai sunku. Ne tik dėl nuovargio, bet ir dėl nuodingų dūmų sukeliamo pavojaus sveikatai.

„Niekas juk taršos nematuoja įvykio vietoje. Matuoja ten, kur pučia vėjas, kur gali kilti pavojus žmonėms. O židinyje leistinos normos viršijamos šimtus kartų. Ugniagesiai gesina su kvėpavimo aparatais, bet, kai išeina iš gaisravietės, jie valgo, kvėpuoja, jų rūbai irgi prisigėrę kancerogeninių medžiagų. Jų nepaleidžia nueiti po dušu, nusiprausti suodiną prakaitą. Visas 24 valandas jie – pavojingoje aplinkoje. Tai nėra normalu“, – kalbėjo S.Džiautas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Džiautas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Džiautas

Jis taip pat pažymėjo, kad darbuotojai neturėjo tinkamų apsaugos priemonių.

Čia ne į kurortą atvažiavo.

„Balionų užteko, nemačiau čia problemos. Tačiau respiratorinių filtruojančių kaukių jie neturėjo kelias dienas, kol meras pasirūpino ir jų atvežė iš valstybės rezervo. Kas kaltas, kad jų nepaprašė ar nepasiūlė, ar nepamatė, kad ugniagesiai ten vaikšto be kaukių, o su tais popieriukais medicininiais, kurie tik kietąsias daleles sulaiko? Nematyti to darbų saugos specialistams buvo neįmanoma. Kad nebuvo rūpintasi ugniagesių sveikata, galiu kaltinti tik ugniagesių tiesioginius vadovus“, – teigė Ugniagesių profsąjungos vadovas.

Pasak jo, geras vadovas – ne tas, kuris kuo greičiau, bet rizikuodamas „kareiviais“, laimi kovą su ugnimi, o tas, kuris kovą laimi be žmogiškųjų nuostolių.

15min anksčiau kalbėjo ir su vietoje dirbusiu ugniagesiu. Jis taip pat pažymėjo poilsio stotelių, apsaugos ir higienos priemonių trūkumą.

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje S.Džiautas ragino neskubėti apdovanoti ugniagesių vadovų ir prieš tai įvertinti jų elgesį, ar tinkamai buvo pasirūpinta ugniagesių saugumu.

Gaisro gesinimo vadovas turi būti kaip Dievas – ir jo įsakymai šventi visiems. Geri, blogi – čia man spręsti. Aš įsitikinęs, kad viską 100 proc. gerai padariau.

Klaidų nepadarė

Alytaus PGT viršininkas A.Bautronis sako negalintis priimti S.Džiauto priekaištų. Jo manymu, profsąjungos vadovui, švelniai tariant, trūksta kompetencijos įvertinti situaciją tinkamai.

„Gaisro normaliai neužgesinęs, skyrininkas, antrajame vadovavimo lygmeny maksimum buvęs, ir dabar mane čia komentuoja, maišo su žemėmis, tai esu pasipiktinęs“, – 15min sakė Alytaus PGT viršininkas.

„Skyrininkas gali komentuoti pulkininko veiksmus? Man, žinokit, žema. Esu užgautas“, – pridėjo jis.

Nuotr. iš Alytaus mero Nerijaus Cesiulio feisbuko/Gitanas Nausėda apsilankė gaisravietėje Alytuje, A.Bautronis aprodo patalpas
Nuotr. iš Alytaus mero Nerijaus Cesiulio feisbuko/Gitanas Nausėda apsilankė gaisravietėje Alytuje, A.Bautronis aprodo patalpas

A.Bautronio teigimu, buvo dirbta ekstremaliomis, vos ne karo, sąlygomis, o pirmasis tikslas – ne suteikti ugniagesiams komfortą, pavyzdžiui, įkūrus palapines, bet kuo greičiau suvaldyti ugnį.

„Kokios palapinės? Kada vėjas sukasi aplink pastatą, mūsų tie postai su stalais migravo į kairę ar į dešinę. Migravom, kad būtų saugioje vietoje. Mes tas palapines nešiotume paskui save? Visi mąsto tokiais masteliais... Čia ne į kurortą atvažiavo. S.Džiautas traktuoja tokius dalykus lyg dirbtume įprastinėmis darbo sąlygomis, nepaskelbus ekstremalios situacijos. Sąvokos skiriasi. Įsivaizduokite, karas – ką, kareiviui irgi lovą atnešim prie apkaso?“ – klausia ugniagesys.

Kad nebuvo rūpintasi ugniagesių sveikata, galiu kaltinti tik ugniagesių tiesioginius vadovus.

Priekaištą, kad ugniagesiams trūko apsaugos priemonių, A.Bautronis taip pat neigia – „tegu įrodo, kad jos buvo reikalingos“. Pasak jo, iš pradžių nebuvo jokio poreikio, nes buvo manoma, kad tai įprastas gaisras, o ne „cheminė avarija“.

„Nuo kada gaisrą gesinam su cheminiais kostiumais? (...) Kas prašoma, buvo pateikta laiku“, – teigia jis.

Kalbėdamas apie darbo valandas, A.Bautronis pažymėjo, kad ugniagesiams poilsio esą buvo skiriama pakankamai – po vienos paros darbo, gaisrininkai galėjo atsipūsti tris paras.

Gaisravietės vado teigimu, pirmiausia jam teko rūpintis, kaip greičiau užgesinti gaisrą, kad nereikėtų evakuoti Miklusėnų ar Alytaus miesto gyventojų.

„Įsivaizduojat, kokia atsakomybė slėgė mano pečius? Po muštynių niekas kumščiais nemosikuoja ir vėjo nekelia. O jei kelia, netylėsiu ir aš“, – tikino ugniagesys.

„Mes viską padarėm taip, kaip reikia, koks tuo metu buvo poreikis. Kaip mums atrodė. Gaisro gesinimo vadovas turi būti kaip Dievas – ir jo įsakymai šventi visiems. Geri, blogi – čia man spręsti. Aš įsitikinęs, kad viską 100 proc. gerai padariau“, – kalbėjo A.Bautronis ir pridėjo, kad nėra gavęs nė vieno nusiskundimo iš ugniagesių.

VIDEO: Užgesinę gaisrą Alytuje ugniagesiai netramdė emocijų: į orą mėtė savo vadą

Jaučiasi apšmeižtas, ketintų kreiptis į teismą

Anot alytiškio, į gaisravietę buvo atvykęs ir S.Džiautas, tačiau tuomet jokių pastabų dėl darbo organizavimo išsakęs nebuvo.

„Buvo atvažiavęs trečią ar ketvirtą dieną pats S.Džiautas. Išėjau iš židinio, jis padėjo nusirengti man kovinį švarką. Kad būtų pasakęs nors pusę žodžio, kad va, vade, kažką negerai darot. Reikėtų kažką taip ir taip. Pasėdėjo, telefonu pašnekėjo ir išvažiavo. Būtų nors užsiregistravęs kaip savanoris“, – teigė alytiškis.

Anot Alytaus PGT viršininko, jis yra ne tik profesionalus ugniagesys, baigęs Leningrado ugniagesių mokyklą su pagyrimu, diplomuotas inžinierius, bet ir teisininkas. Tad S.Džiautui už savo žodžius esą gali tekti atsakyti teisme.

„Lauksiu, kol toliau pašnekės, o paskui galvoju apie teisminius ginčus. Turiu teisinį išsilavinimą. Manęs juodinti ir šmeižti visų žmonių akivaizdoje negalima“, – sakė A.Bautronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius