-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 13

Galerijoje - nostalgiškos A.Valiaugos kelionės

Kauno Fotografijos galerijoje šiandien, 17 val., bus pristatytas Artūro Valiaugos fotoprojektas apie gyvenimą „Tarp krantų“.
A.Valiaugos fotografijose susikerta įvairių Baltijos jūra plaukiojančiais keltais keliaujančių žmonų likimai.
A.Valiaugos fotografijose susikerta įvairių Baltijos jūra plaukiojančiais keltais keliaujančių žmonų likimai. / . Nuotr. iš asmeninio autoriaus archyvo.
Temos: 2 Kelionės Paroda

Apkeliavęs pagrindinius Baltijos jūros šalių (ir ne tik) meno centrus, autorius šiuos darbus sukūrė 2007 metais ketvirtajai fotografijos meno trienalei „Ars Baltica“. Darbai lygiai po dvejų metų įgavo ir knygos pavidalą.

A.Valiaugos fotografijose vaizduojama Baltijos jūra plaukiojančių keltų ir pakrantės uostų kasdienybė. Čia susikerta žmonių, keliaujančių įvairiomis kryptimis ir įvairiais tikslais, likimai. Kiekvienoje fotografijoje, kuri savo kompozicija primena kelionės atviruką, pasakojama atskira istorija.

„Žiūrint į šiuos vaizdus apima neapibrėžtumo, nestabilumo jausmas: kelionė – tai galimybė pasitikrinti ir permąstyti savo patirtį. Čia nerasi nuoseklumo ar įprasto dokumentavimo – kaip mini autorius, svarbiausia buvo perteikti subjektyvų patyrimą bei vidines būsenas. Darbuose galima jausti ir stiprią socialinę kritiką, tačiau ji paslėpta po specifine estetika“, – rašoma galerijos išplatintame pranešime.

„Žiema, kai šviesos laikas trumpas, naktinis kelionių metas sąlygoja nostalgišką nuotraukų atmosferą. Keltas skrodė juodą nakties erdvę, tiek, kiek siekė denio šviesa, galėjau matyti nedideles baltas bangų keteras. Juoda bedugnės skylė – be pradžios ir pabaigos. Eilinį kartą sėdėdamas septinto denio bare ir žiūrėdamas į publiką bei šokančias merginas svarsčiau, kuriai keliaujančiųjų grupei galėčiau priklausyti. Vieni, kuriuos „priveikė“ rytų krante, palikę namus ir šeimas keliasi į kitą krantą ieškodami Eldorado. Tai – ne kultūriniai mainai, o paprasčiausia migracija. Kiti, iš vakarų pusės, ieškantys pramogų už išpardavimo kainą, smagiai leidžia laiką. Tretiems tai natūralus darbo ritmas keturias dienas per savaitę gabenant krovinius. Keltai – jų susitikimo vieta. Istorijos, kurios pasakojamos naktinės jūros viduryje yra tikresnės už patį gyvenimą. Staiga supratau, kad pasiilgau namų“, – pasakojo fotografas.

Vilniuje gimęs, šio miesto technologijos technikume fototechniko specialybę įgijęs A.Valiauga vėliau 8 metus dirbo privačioje reklamos fotostudijoje, kol nuo 2003 metų tapo laisvu fotomenininku. A.Valiauga 2002 metais buvo apdovanotas Lietuvos fotomenininkų sąjungos premija už novatoriškumą ir fotografijos meno plėtotę.

Parodą „Tarp krantų“ galerijoje bus galima aplankyti iki rugsėjo 4 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius