Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06

Gali grėsti dar viena šiukšlių krizė Vilniuje: stringa atliekų vežėjų konkursas

Vilniaus tarybos opozicija tvirtina, kad savivaldybės paskelbtas konkursas surasti naujas atliekas tvarkysiančias įmones nutrauktas. Šį konkursą teko savivaldybei paskelbti po to, kai vienašališkai sutartis nutraukė dvi vežėjų įmonės – „VSA Vilnius“ ir „Ecoservice“. Tačiau savivaldybė tikina, kad viešojo pirkimo procedūros tęsiamos, tiesiog buvo atsižvelgta į pateiktas pastabas, todėl procesas užtruko.
Šiukšlių konteineriai Vilniuje
Šiukšlių konteineriai Vilniuje / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kaltina korupciniais sandoriais

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos Vilniaus taryboje atstovas Žilvinas Šilgalis tikina, kad komunalinių atliekų sektorių sostinėje apraizgė galimi korupciniai sandėriai, betvarkė, o kainos tikrai augs. Tokie įtarimai jam kilę du mėnesius nagrinėjant įvairius su šiuo sektoriumi susijusius dokumentus.

Iš tų dokumentų, anot Ž.Šilgalio, aiškėja, kad vilniečiams yra meluojama – žadėta, kad kainos už atliekų vežimą nedidės, o jau dabar aišku, kad taip nebus, kadangi „Vilniaus atliekų surinkimo administratorius“ (VASA) susiduria su finansinėmis problemomis, kurias teks spręsti biudžeto lėšomis. Be to, su dviem iš trijų vežėjų sudarytos papildomos sutartys, už kurias irgi reikės mokėti.

„Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis oficialiai patvirtino, jog papildomais susitarimais vežėjams jau dabar mokama iki 50 procentų didesniu įkainiu, nei buvo numatyta pagrindinėse sutartyse su konkurso laimėtojais, nors tokiems papildomiems mokėjimams nėra juridinio pagrindo.

Kiek reikia turėti cinizmo taip elgtis ir kokia tuomet kaina bus paskaičiuota gyventojams? Kol kas ji paimta „nuo lubų“ ir tai, kaip yra apmokestinama dabar – nėra rinkliava. Kokia visos tos reformos, kuri atnešė tiek chaoso prasmė, kai jau akivaizdu, kad ir kaina bus didesnė nei buvo iki reformos“, – sakė Ž.Šilgalis.

Vilniaus savivaldybė neneigia, kad su dviem vežėjais išties pasirašytos papildomos sutartys dėl tų darbų, kurie nebuvo numatyti sutartyje, tačiau tai esą neturės įtakos gyventojų sąskaitoms.

Konkursas nutrauktas?

Jis taip pat pareiškė, kad prieš kelias dienas buvo nutrauktas naujasis vežėjų parinkimo konkursas. Jį skelbti teko dėl jau minėtų dviejų bendrovių, kurios pernai liepą paskelbė nutraukiančios sutartis su Vilniaus savivaldybe. Pagal sutartį šios įmonės galėjo taip pasielgti, tačiau įsipareigojo po nutraukimo dar metus vežti atliekas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis

Naują konkursą savivaldybė žadėjo skelbti dar spalį, tačiau paskelbė tik prieš pat Kalėdas, gruodžio 23 dieną. Buvo numatyta su pasiūlymais susipažinti vasario 5 dieną.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas tvirtina, kad konkursas nėra nutrūkęs. „Norėčiau patikslinti: vykdoma viešųjų pirkimų procedūra ir stengiamasi kuo greičiau ją įvykdyti, kad atsirastų naujų mišrių komunalinių atliekų vežėjai ir dar procedūra vykdoma kaip įmanoma greitesniais terminais ir laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo.

Tačiau, kaip sako opozicija, viešųjų pirkimų procedūra buvo stabdyta ir patikslinta pagal įvairias gautas pretenzijas, kurių buvo gauta itin daug, buvo į jas visas atsižvelgta, kiek įmanoma ir kiek atitinka gyventojų interesus. Penkias dienas kabojo techninė specifikacija ir norėčiau pažymėti, kad daugiau pastabų negavome. Tęsiam viešųjų pirkimų procedūrą ir tikimės, kad teismai šio konkurso nesustabdys“, – kalbėjo J.Morkūnas.

Anot J.Morkūno, iki kovo 15 dienos planuojama gauti paslaugos teikėjų pasiūlymus dėl šio konkurso.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Morkūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Morkūnas

Žada nekelti kainų

Atliekų tvarkymo sistemos pertvarką kuruojantis administracijos direktoriaus pavaduotojas taip pat užtikrino, kad bent jau 2019 metais atliekų vežimo sąskaitos gyventojams nesikeis. Tad, jeigu už praėjusius metus mokėtina suma siekė 15 eurų, šiemet ji bus panaši, gal kiek didesnė tik dėl to, jog jau bus suskaičiuota už 12 mėnesių, o ne 8, kaip buvo pernai.

Pokyčiai Vilniaus atliekų surinkimo sistemoje prasidėjo nuo gegužės 1 dienos. Tuomet pasikeitė tvarka, kaip atliekos surenkamos ir išvežamos – miestas buvo suskirstytas į teritorijas, iš kurių kiekvienos šiukšles ėmėsi vežti tik viena bendrovė. Anksčiau gyventojai vežėją galėjo pasirinkti patys, dėl to neretai į vieną gyvenamųjų namų kvartalą ar net ir daugiabučio kiemą atvažiuodavo net keli šiukšliavežiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius