Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 17

Gali mažėti išmokos dabartinėms mamoms (atnaujinta 15.07 val.)

Valdantieji, anksčiau pasisakę prieš motinystės išmokų mažinimą, trečiadienį per Vyriausybės posėdį nusprendė, kad pritarus Seimui maksimali motinystės išmoka į rankas, ministro Rimanto Jono Dagio teigimu, sieks per 2100 Lt. Tiesa, ar iš tiesų išmoka būtų tokio dydžio, neaišku, nes ministro ir kiti paskaičiavimai skiriasi.
Motinos glostymu ramina kūdikius.
Išmokos gali mažėti ir dabar jas gaunančioms motinoms. / Photos.com

Premjeras Andrius Kubilius trečiadienį žiniasklaidai teigė, kad jau artimiausiu Seimui bus pateiktas naujas nacionalinio bei „Sodros“ biudžetų projektas. Naują valstybės pajamų ir išlaidų planą ketinama priimti jau liepos mėnesį.

Planuojama 2 proc. didinti PVM, tačiau bus paliekamos mokesčių lengvatos vaistams bei knygų leidybai. Taip pat dar neatmestas siūlymas didinti „Sodros“ įmokas 3–4 proc.

Taip pat mažės bazinės algos dydis valstybės tarnautojams – bus grįžtama iki 430 Lt  vietoj dabar esančių 475 Lt, o bazinė alga, nuo kurios priklauso atlyginimai mokytojams bei kai kuriems gydytojams, mažės nuo 128 iki 115 Lt.

„Jei nieko nedarytume, kitais metais deficitas galėtų siekti nuo 8 iki 10 proc. Mes manome, kad jau šiandien reikia tokių sprendimų, kurie leistų su mažesniais deficitais pragyventi ne tik šiuos, bet ir kitus metus“, – Vyriausybės veiksmus argumentavo premjeras.

Karpymo sulaukė ir ta sritis, kurią Vyriausybė anksčiau laikė neliečiama, – motinystės ar tėvystės išmokos.

Nukentės dabar auginantys vaikus

Trečiadienio rytą po koalicijos pasitarimo valdantieji teigė, kad svarstomas motinystės išmokų mažinimo planas – planuota, kad pirmaisiais metais išmokų dydis sieks 85 procentus, o antraisiais metais – 50 proc. gauto atlyginimo.Draudiminio principo išlaikymas, t. y. jei žmogus daugiau mokėjo, tai jis gali gauti didesnes išmokas, taip pat yra svarstytinas klausimas, – apie motinystės ar tėvystės išmokų mažinimo alternatyvas kalbėjo A.Šemeta.

Tačiau jau po poros valandų per surengtą Vyriausybės posėdį nutarta, kad Seimui bus teikiamas kiek švelnesnis pasiūlymas –  šių išmokų vadinamosios lubos dabar jas gaunančioms motinoms ar tėvams nuleidžiamos nuo 7440 Lt (neatskaičius mokesčių) iki 3720 Lt (neatskaičius mokesčių). Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys tikino, kad į rankas vaikus auginančios motinos ar tėvai gautų per 2100 Lt.  Išmokos sumažėti gali jau nuo rugpjūčio. Tiesa, 15min.lt skaičiavimais, „į rankas" išmokos gavėjai turėtų gauti apie 2800 Lt.

Dar didesnę sumaištį į skaičiavimus, kiek galėtų „į rankas“ gauti motinos, įnešė trečiadienį popiet Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išplatintas pranešimas spaudai, kuriame rašoma: „Jeigu Seimas numatys maksimalią 3720 Lt motinystės pašalpą, vaikus prižiūrintys tėveliai „į rankas“ gaus maždaug 3000 Lt.“

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro, likusi išmokos dalis būtų traktuojama kaip valstybės skola ir grąžinta 2012–2014 metais. Jo teigimu, tokie pokyčiai paliestų per 15 proc. asmenų, šiuo metu esančių motinystės ar tėvystės atostogose. 

Procentinis karpymas Šemetai atrodo teisingesnis

Kol kas Seimui nebus siūloma mažinti motinystės išmokų dydžio iki 85 proc. pirmais ir 50 proc. antrais metais, tačiau šios idėjos nėra atsisakoma – finansų ministro Algirdo Šemetos teigimu, toks išmokų karpymas draudiminiu požiūriu būtų teisingesnis.

„Atsižvelgiant į finansines galimybes, lubos dabar yra per aukštos ir jas būtina sumažinti. Kita vertus, draudiminio principo išlaikymas, t. y. jei žmogus daugiau mokėjo, tai jis gali gauti didesnes išmokas, taip pat yra svarstytinas klausimas. Šiuo metu į Seimą keliauja tik lubų klausimas", – kalbėjo A.Šemeta.

R.J.Dagio nuomone, procentinis išmokų mažinimas nėra geras sprendimas – esą 50 proc. dydžio motinystės ar tėvystės išmoką gaunantis asmuo turėtų grįžti į darbo rinką, tačiau čia darbo nerastų ir būtų bedarbis. „Jei reikia taupyti, geriau mažinti maksimalias išmokas", – aiškino socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Prezidentas siūlo mokesčių nedidinti

Trečiadienį priešpiet įvyko prezidento Valdo Adamkaus susitikimas su premjeru A.Kubilium. Po šio susitikimo, paklausta prezidento nuomonės dėl Vyriausybės vykdomos mokesčių politikos, V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė sakė: „Prezidentas ragintų susilaikyti Vyriausybę nuo mokesčių didinimo, kas sunkina sąlygas vykti verslui. O kaip žinia, nuo verslo veiklos, nuo jo mokamų mokesčių didele dalimi priklauso įplaukos į biudžetą. Dėl Vyriausybės sprendimų – tai prezidentas dokumentų dar nėra gavęs, nėra išnagrinėjęs, o kai gaus, nuomonė bus paskelbta.“

Modelis dar gali keistis

Tuo tarpu premjeras po susitikimo su prezidentu teigė, kad  Vyriausybės sprendimai dėl motinystės pašalpų mažinimo tėra „diskusijų pradžia.“ „Iš esmės, tais sprendimais, kuriuos darėme Vyriausybėje, mes pradedame gilią ir išsamią diskusiją tiek Seime, tiek su įvairiomis visuomenės grupėmis, ir su prezidento institucija dėl to, kokius veiksmus reikia daryti šiuo metu“, – sakė A.Kubilius.

Jis teigė, kad pasirinkimas yra nedidelis: arba vien didinti mokesčius, arba vien mažinti išlaidas, arba bandyti subalansuoti biudžetą „šiek tiek didinant mokesčius ir šiek tiek mažinant išlaidas.“  Premjeras teigė, kad biudžeto taupymo modelis dar gali keistis. „Tai, ką mes pasiūlėme šiandien, yra pradžia tų diskusijų. Ir pasakyti, kad būtent toks modelis – ar tai liestų motinystę, ar kažkurias kitas išlaidas, po visų diskusijų <...> – kad būtent tai liks, aš šiandien to tikrai negalėčiau pasakyti“, – teigė premjeras ir pridūrė, kad sprendimai bus priimti jau liepos mėnesį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius