Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 10

Galimai sniego atakai Lietuva pasiruošusi (nuotraukos)

Kone visoje Europoje chaosą sukėlė sniegas. Šį savaitgalį sinoptikai pūgas žadėjo ir Lietuvoje. Mūsų specialistai teigia esantys visiškai pasiruošę galimiems žiemos iššūkiams.
Miestas žiemą
Sniego valymo technika dirba visu pajėgumu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaimyninėje Lenkijoje visu pajėgumu užklupus žiemai suirutė kilo geležinkelių sistemoje. „Lietuvos geležinkelių“ keleivių vežimo direktoriaus pavaduotojas komercijai Dalius Žebrauskas naujienų portalui 15min.lt sakė, kad žiema per Lietuvą važiuojantiems traukiniams pavojaus nekelia.

„Problema galėtų būti bėgių iešmai, kai temperatūra nukrenta iki nulio. Tada jie gali apledėti ir nesivaldyti. Bet pagrindiniai iešmai šiais laikais pas mus yra šildomi, ir tos bėdos kaip ir nėra. Be to, pagal dabartines prognozes lyg ir nenusimato, kad apledėjimo pavojus egzistuotų“,  – minėjo pašnekovas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Miestas žiemą
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Miestas žiemą

Pasak jo, sniegą nuo geležinkelio bėgių nuvalo specialios jais važiuojančios mašinos, kurios jį nupučia.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas užtikrino, kad traukinių vėlavimų artimiausiomis dienomis tikrai nebus.  „Paprastai trukdžiai labiau būna susiję su eismo organizavimo problemomis, o ne su oro sąlygomis. Na, nebent atšals iki kokių 50 laipsnių šalčio“, – šyptelėjo D.Žebrauskas.

Oro uoste pūgų nesibaimina

Europoje chaosas kilo ir daugybėje oro uostų. Vien Frankfurto oro uoste atšaukti šimtai skrydžių. Pasak Vilniaus oro uosto komunikacijos vadovės Gabrielės Vasiliauskaitės, situacija Vilniaus oro uoste kol kas normali. Ji pabrėžė, kad anksčiau šią savaitę kilę skrydžių sutrikimai įvyko ne dėl oro sąlygų Lietuvoje, bet dėl padėties tose Europos šalyse, iš kurių lėktuvai turėjo atskristi. 

Pašnekovė tvirtino, kad oro uosto darbuotojai galimų pūgų nesibaimina: „Turime pakankamai technikos nuvalyti pakilimo takus ir skysčio apipurkšti lėktuvus, kad jie neužšaltų“.

Kaunas ruošiasi sniego atakai

Lygiai prieš metus, kuomet beveik visoje Lietuvoje chaosą kėlė žiemiškos gamtos stichijos, išmoktos pamokos Kaune dirbančius ekstremalių situacijų valdymo specialistus verčia būti budrius ir reaguoti į bet kokį artėjančio pavojaus signalą.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Automobilių aikštelėse didžiuliai kalnai sniego
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Automobilių aikštelėse didžiuliai kalnai sniego

Kauno savivaldybės Civilinės saugos tarnybos darbuotojai, išgirdę grėsmingas sinoptikų prognozes, jau prieš kelias dienas ėmė ruoštis galimai sniego atakai.

„Mes kreipėmės ne tik į sutartis su savivaldybe turinčią „Kauno švarą“ bei „Kelių remonto grupę“, bet ir į „Kauno kelius“ ir „Automagistralę“. Jeigu bus kas nors rimtesnio, šių bendrovių technika bus naudojama valyti, pakrauti ir išvežti sniegui“, – tvirtino Civilinės saugos tarnybos vedėjas Jonas Griškevičius.

Kol kas situacija rami

Jeigu per dvylika valandų Kaune iškris bent 20 cm sniego, mieste bus skelbiama ekstremali situacija.

„Tuomet būtų šaukiamas Ekstremalių situacijų valdymo centro koordinavimo grupės posėdis, o kovai su sniegu papildomos lėšos būtų skiriamos iš savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo“, – paaiškino J.Griškevičius.

Sekmadienį po pietų Kaune oro sąlygos nebuvo itin grėsmingos. Per valandą vidutiniškai iškrito beveik vienas centimetras sniego, pūtė 5–6 m/s stiprumo šiaurės rytų vėjas.

Prireiks ir kauniečių pagalbos

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kelininkai kelius barsto druska
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kelininkai kelius barsto druska

„Sunku pasakyti, ar Kauną užklups pūga. Dabar sninga, pusto. Sinoptikai iš tiesų apie Kauną kalba mažiau. Sunkiausia padėtis turėtų būti apie Klaipėdos kraštą, – patikino Civilinės saugos tarnybos vedėjas. – Tačiau jeigu oro sąlygos Kaune suprastės, miestiečiams rekomenduojama vieniems neiti į gatvę, bendromis jėgomis atsikasti takelius ir šaligatvius, juos pabarstyti druska ar smėliu. Jeigu žmonėms reikės papildomos pagalbos, jie gali kreiptis į „Kauno švarą“ arba į Ekstremalių situacijų valymo centrą. Jeigu bus tragiška padėtis, mes skirsime papildomos technikos“.

Palangos oro uostas: „Nenumatome nieko netikėto“

Šią savaitę dėl gausaus sniego Palangos oro uoste buvo sutrikęs skrydžių tvarkaraštis. Tokiais nesklandumais prasidėjo naujosios oro uosto vadovės Jolantos Jucevičiūtės darbas. Anot jos, stipriai sningant į Palangą nusprendė neskristi lėktuvai iš Kopenhagos ir Rygos. Lūkuriuoti skrydžių Palangoje teko svetur išsiruošusiems keleiviams. Iš ir į Latvijos sostinę keleiviai vėliau buvo nuvežti autobusais, o iš Kopenhagos lėktuvas atskrido popietę.

Mūsų tarnybos pasiruošusios darbui, technika paruošta, viskas suplanuota, nenumatome nieko netikėto, – L.JucevičiūtėVadovė viliasi, kad artimiausomis dienomis nesklandumų nekils.  „Mūsų tarnybos pasiruošusios darbui, technika paruošta, viskas suplanuota, nenumatome nieko netikėto“, – sakė J.Jucevičiūtė. Vadovė teigė, kad šią savaitę prasiautusios pūgos metu oro uostas taip pat buvo pasiruošęs priimti lėktuvus, buvo valomi takai, tačiau bendrovės nusprendė skrydžių nevykdyti.

Stebės vėjo greitį

Pasak Klaipėdos valstybinio jūrų uosto atstovės Gedos Marozaitės, uosto darbo netrikdo nei pūga, nei lietūs, svarbiausiu rodikiliu visuomet yra vėjo stiprumas.

„Mums svarbu kokios krypties ir greičio vėjas, kokio aukščio bangos. Jei būna 20 m/s vėjas, 3 metrų aukščio bangos, laivyba tampa problematiška“, – sakė G.Marozaitė. Anot jos, net ir siaučiant stipresniam vėjui, retai kada sutrinka tarptautinių keltų, plaukiančių į Vokietiją, Švediją grafikas. Šių laivų konstrukcija leidžia saugiai plaukti.

„Dėl laivo įplaukimo į uostą sprendžia tarnybos. Esant sudėtingoms oro sąlygoms, atsižvelgiama į laivo dydį, į tai, prie kurios krantinės jis turi stovėti ir kitus aspektus“, – kalbėjo uosto atstovė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius