Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 28

Galimybių paso pokyčiai: svarstoma atsisakyti serologinio testo, paso trukmė gali trumpėti

Nuo antradienio pasikeitė galimybių paso tvarka: tiems, kurie skiepijosi antra doze prieš septynis mėnesius ir dar negavo sustiprinančios dozės, galimybių pasas nebegalioja. Reikalavimas turėti galimybių pasą įsigaliojo ir vaikams nuo 12 metų bei dviejų mėnesių. Dar prieš pokyčius Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybai teko atlaikyti pasipiktinusių tėvų skambučių laviną. Sveikatos apsaugos ministerija bando suvaldyti pokyčius ir užkamšyti išryškėjusias spragas. Tuo pat metu svarstoma atsisakyti serologinio testo, kuris daug kam leido išvengti skiepijimosi ir turėti galimybių pasą.

Vyriausybės nutarimą dėl galimybių paso Konstituciniam Teismui spalį apskundė ir maždaug ketvirtadalis Seimo narių iš opozicijos. Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat svarsto, ar kreiptis į šį teismą dėl galimybių paso vaikams taikymo. Tačiau kol prezidentas nesikreipė, o teismas nesiėmė Seimo narių prašymo, pakeitimai teisėti ir įsigaliojo antradienį.

Daugiau apie galimybių paso išdavimo sąlygas ir galiojimo laiką galite sužinoti čia:

Apie visa tai portalo 15min videolaidoje „15/15“ jos vedėja Aistė Čiučiurkaitė kalbėjosi su Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktoriumi Audriumi Ščeponavičiumi ir Vaiko teisių apsaugos kontroliere Edita Žiobiene.

– Pone A.Ščeponavičiau, kiekvienas toks pokytis sukelia šiek tiek sumaišties. Kas nuo šiandien nebegali gauti galimybių paso arba kieno galimybių pasai nuo šiandien nebetenka galios?

– Asmenų, kurie yra pasiskiepiję prieš septynis mėnesius arba persirgę iki gegužės 28 dienos, galimybių pasas galioja iki šios dienos. Norint gauti galimybių pasą reikalinga arba pasiskiepyti sustiprinančia doze – tuomet galimybių pasas sugeneruojamas per kelias valandas, arba atlikti serologinį testą, arba atlikti PGR testą ir tada galimybių pasas 72 valandas bus sugeneruotas. Tai pagrindinis pasikeitimas toks yra. Taip pat vaikams 12 metų ir 2 mėnesių, ko anksčiau nebuvo, buvo nuo 16 metų, atsiranda prievolė turėti galimybių pasą patenkant į kontaktines veiklas.

– Kokias konkrečiai kontaktines veiklas, kur anksčiau nereikėjo galimybių paso?

– Suaugusiems galimybių pasas galioja visoms toms vietoms, kur ir anksčiau galiojo, niekas nesikeičia. Anksčiau tik galimybių pasas buvo neterminuotas, o dabar atsiranda terminuotas galimybių pasas. Tai vienintelis pasikeitimas. Vaikams anksčiau galimybių pasas buvo privalomas nuo 16 metų, o dabar – nuo 12 metų ir 2 mėnesių.

– Ponia E.Žiobiene, vaikams nuo 12 metų ir 2 mėnesių įsigaliojo galimybių pasas. Kaip reaguoja tėvai?

– Tėvai reaguoja labai įvairiai. Mes negauname patenkintų tėvų skambučių. Mes gauname tik neigiamus, kurie tikrai neatspindi visų tėvų. Bet, aišku, neigiamų sulaukiame.

– Kuo piktinasi tėvai? Ar apskritai šita tvarka, ar yra kažkas konkretaus, kas jiems rūpi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius