2012 10 06 /19:43

Galingas vėjas naktį visoje Lietuvoje vartė medžius

Lietuvoje šeštadienio naktį bei rytą siautė stiprus vėjas ir vartė medžius. Be elektros liko apie 140 tūkst. vartotojų.
Lietuvoje siautė stiprus vėjas
Lietuvoje siautė stiprus vėjas

„Darbo užteko visai nakčiai. Daugiausia medžių priversta Klaipėdos, Tauragės, Kauno ir Marijampolės apskrityse, truputį Vilniuje“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus specialistas.

Iki 6 val. ryto ugniagesiai gavo 57 iškvietimus šalinti nuvirtusių medžių. Daugiausia medžiai virto ant kelių.

Vienas medis užvirto ant gyvenamojo namo Panevėžyje, yra ir ant automobilių užvirtusių medžių. Pranešimų apie žmones, nukentėjusius per stiprų vėją, ugniagesiai negavo.

Eismo informacijos centras praneša, kad eismo sąlygas Lietuvoje sunkina dėl stipraus vėjo ant važiuojamosios kelio dalies išmėtytos medžių šakos.

Naktį lijo didžiojoje šalies dalyje.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šeštadienį bus nepastoviai debesuota, vietomis galimas lietus. Vėjo gūsiai daug kur sieks iki 22 metrų per sekundę.

Dėl stipraus vėjo elektros energijos sutrikimai šeštadienį užregistruoti daugelyje Lietuvos rajonų.

Skirstomųjų tinklų bendrovės LESTO atstovai BNS šeštadienio rytą negalėjo informuoti, kiek vartotojų neturi elektros energijos.

LESTO kontaktų centras interesantus telefonu informuoja, kad elektros energijos tiekimo sutrikimai užregistruoti maždaug 34 šalies rajonuose. Tarp jų – Vilniaus, Molėtų, Utenos, Ukmergės, Zarasų, Šiaulių, Raseinių, Radviliškio, Kelmės, Rokiškio, Anykščių, Plungės, Klaipėdos, Šilutės, Šilalės, Kauno, Jonavos ir kituose rajonuose.

„Šiuo metu šiuose rajonuose vyksta energijos atstatymo darbai“, – telefonu vartotojus informuoja LESTO.

Atnaujinta 10.22 val. Per Lietuvą naktį praūžęs stiprus vėjas jau aprimo, tačiau ugniagesiai vis dar pluša: nuolat gaunama informacijos apie nulaužtus medžius.

Vakarų Lietuvoje per naktį gauta 11 pranešimų apie siautėjusios vėtros padarinius.

Klaipėdoje Paryžiaus komunos gatvėje ant automobilio užvirto medis ir gerokai apgadino transporto priemonę. Melnragėje, Molo gatvėje, ant elektros laidų taip pat nuvirto medis.

„Nors dabar ramu, tačiau vis dar sulaukiame pranešimų apie nuvirtusius medžius. Apie dešimtą ryto pranešta apie Birutės gatvėje nuvirtusį medį“, – teigė Klaipėdos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vyriausiasis specialistas Juozas Vintilas.

Pranešta, kad Nidoje ant važiuojamosios dalies nuvirto du medžiai. Juos skubiai teko patraukti. Šilutės rajone taip pat teko skubiai patraukti medžius.

Papildyta 10.34 val.: Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje 15min.lt sužinojo, kad iki 10 val. ryto ugniagesiai sulaukė per pusantro šimto iškvietimų dėl nuvirtusių medžių. Iki 6 val. ryto sulaukta 47 tokių iškvietimų, nuo 6 val. iki 8 val. – 57, nuo 8 val. iki 10 val. – 47.

„Manome, kad tai dar ne pabaiga“, – sakė ugniagesiai.

Gelbėtojai sako kol kas neturintys apibendrintų duomenų, kiek vartotojų visoje Lietuvoje liko be elektros. Tačiau jie teigia, kad vienas rimčiausių incidentų su nutrūkusiu elektros energijos tiekimu įvyko Anykščių r., Troškūnų miestelyje. Čia elektra dingo slaugos ligoninėje, nutrūko vandens tiekimas. Ligoninėje slaugomi 38 ligoniai (kai kurie iš jų nevaikštantys), yra keturi personalo darbuotojai.

Elektrikai apie šią situaciją informuoti, jie žada padėti ligoninėje bent jau laikinai pastatydami elektros generatorius.

Papildyta 11.09 val. Lietuvos Hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad šeštadienio naktį Lietuvoje pūtė labai smarkus vėjas.

Stichinio vėjo kriterijus buvo pasiektas Laukuvos, Šilutės ir Raseinių meteorologijos stotyse – čia užfiksuoti 30–31 metro per sekundę vėjo gūsiai. Daug kur pietvakarių vakarų vėjo gūsiai siekė 20–26 metrus per sekundę.

Šeštadienio rytą daug kur,dieną vietomis pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai sieks 17–22 metrus per sekundę.

Dėl šeštadienio naktį praūžusio stipraus vėjo apie 140 tūkst. vartotojų visoje Lietuvoje neturi elektros energijos. Labiausiai nukentėjo Aukštaitija ir Vidurio Lietuva.

„Padėtis iš tikrųjų sudėtinga, buvo viena stipriausių pastarųjų metų audrų“, – BNS šeštadienio sakė skirstomųjų tinklų bendrovės LESTO dispečerinio centro Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

Pasak jo, dėl stipraus vėjo labiausiai nukentėjo elektros vartotojai Panevėžio ir Utenos regionuose.

8 val. duomenimis, Utenos regione elektros neturi 39 tūkst. vartotojų, Panevėžio – apie 36 tūkst.

Iš pajūrio gyventojų elektros neturi apie 10 tūkst.

Pasak E.Pareigio, vėjas pradėjo rimti tik šeštadienio rytą, todėl esant tokiai situacijai, sunku prognozuoti, kada visiems vartotojams bus atstatytas energijos tiekimas.

Gyventojų prašoma supratimo ir kantrybės, kadangi yra daug nepravažiuojamų, medžiais užverstų kelių. Tai trukdo elektrikų brigadoms šalinti audros padarinius.

Audra gyventojams padarė milijoninių nuostolių (papildyta 15.49 val.)

Draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ prognozuoja, kad šeštadienį praūžusios audros nuostoliai sieks apie 1 milijoną litų.

Pasak bendrovės pranešimo, dažniausiai registruojamos žalos nuo krintančių medžių ar jų dalių nukentėję pastatai, ypač jų stogai, šiltnamiai, ūkiniai pastatai, apgadinti ar sugriauti kaminai.

Audra nuplėšė 200 kvadratinių metrų pastato stogo, apgadino gegnes – nuostolis sieks 10 tūkstančių litų. Šilutės rajone nuvirtęs kaminas apgadino stogo konstrukcijas, Šilalės rajone nukentėjo gamybinės įmonės pastato stogas. Nuostolis vertinamas tūkstančiais litų.

Labiausiai nuo stichijos nukentėjo Šilalės, Šilutės, Pagėgių, Tauragės regioai. Nakties audros nuostolius skaičiuoja ir Panevėžio, Utenos, Kauno, Radviliškio regionų gyventojai.

Audros, škvalai ir smarkios liūtys Lietuvoje itin dažnai kartojosi šią vasarą. Per tris vasaros mėnesius dėl audrų savo draudėjams „Lietuvos draudimas“ atlygino nuostolių už 1,5 milijono litų. Iš viso už įvairias gamtos jėgų išdaigas 2011 metais per visus metus „Lietuvos draudimas“ gyventojams atlygino 4,8 mln. litų nuostolių, vien dėl audrų – 2,4 mln. litų.

Papildyta 19.25 val. Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius LESTO informuoja, kad po šeštadienio naktį siautusios vėtros elektros energijos tiekimas iki 17 valandos buvo atstatytas 70 tūkst. elektros energijos vartotojų.

Pasak pranešimo, maždaug tiek pat, 69 tūkst. vartotojų, elektros energijos tiekimas vis dar sutrikęs. Didelį vartotojų be elektros energijos skaičių lemią pažeistos aukštos ir vidutinės įtampos linijos, daugiausia pažeidimų užfiksuota Utenos, Panevėžio ir Kauno regionuose.

LESTO duomenimis, 17 val. elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs apie 30 tūkst. vartotojų Utenos regione, apie 18 tūkst. vartotojų Panevėžio regione ir apie 9 tūkst. vartotojų Kauno regione. Šiaulių regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs maždaug 5 tūkst. vartotojų, Vilniaus – 2 tūkst. vartotojų, Klaipėdos – 4 tūkst. vartotojų.

Atsižvelgdama į didelį elektros tiekimo sutrikimų mastą, LESTO bendrovė ryte paskelbė ekstremalią situaciją, gedimams šalinti buvo sutelktos 246 brigados.

Papildyta 19.43 val.: Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje redakcija sužinojo, kad iš viso šeštadienį šalinti audros padarinių ugniagesiai gelbėtojai iki 19.30 val. buvo kviečiami 283 kartus.

Daugiausiai iškvietimų sulaukė Panevėžio apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai - 48. Tauragės apskrities ugniagesiai jau kviesti 44 kartus, Kauno - 40, Klaipėdos - 37. Kitose šalies vietose iškvietimų sulaukta mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius