Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 12 17 /11:27

Konservatoriai prašys prezidento vetuoti biudžetą, S.Skvernelis to nesitiki

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikina, kad priėmus kitų metų biudžetą sąlygos gerės visoms visuomenės grupėms. Jo kolegos frakcijoje premjero Sauliaus Skvernelio įsitikinimu, prezidentas biudžeto nevetuos, nebent Seimas jį priims kitokį, nei paskutinįjį kartą pateikė Vyriausybė. Savo ruožtu opozicija žada raginti prezidentą griebtis veto.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Premjeras teigė esąs patenkintas galutiniu biudžeto projekto variantu.

„Žinant, kad šitie metai yra rinkiminiai metai, jeigu bus priimtas toks biudžetas, koks yra, galima sakyti, kad esu patenkintas, kadangi neatsirado įvairiausių naujų mokesčių, apie kuriuos virė daug aistrų. Yra pakeisti tarifai, mokesčių tarifų keitimas yra normalus procesas“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo jis.

Anot ministro pirmininko, projektas yra socialiai orientuotas ir atspindi visų visuomenės grupių lūkesčius.

„Aišku, tie lūkesčiai yra didesni sukelti“, – pridūrė jis.

Fiskalinė drausmė braškant

Klausiamas, ar prezidentas Gitanas Nausėda gali vetuoti biudžeto įstatymą, S.Skvernelis darė prielaidą, kad ne, jeigu Seimas priims tokį dokumento variantą, kokį pateikė Vyriausybė.

„Jeigu bus priimtas toks biudžetas, koks pateiktas su visais siūlymais ir pataisomis, kurioms pritarė Vyriausybė, tai jokio pagrindo [veto] nėra. Aš ir vakar kalbėjau su prezidentu. Prezidentas nubrėžė raudonas linijas. Pagrindinė raudona linija yra fiskalinės drausmės laikymasis“, – nurodė premjeras.

„Mes vis tiek, nors ir braškėdami, išlaikėme finansinės fiskalinės drausmės taisykles ir turėsime perteklinį biudžetą“, – pabrėžė jis.

Teiraujantis, ar visi koalicijos partneriai palaikys siūlymus labiau apmokestinti bankų ir kitų kredito įstaigų pelną bei įvesti taršių automobilių mokestį, S.Skvernelis reiškė viltį, tačiau garantijų nesuteikė.

Galbūt dėl kai kurių mokesčių yra abejonių.

„Tikiuosi, kad taip. Galbūt dėl kai kurių mokesčių yra abejonių kai kurių koalicijos partnerių, bet aš tikiuosi, kad balsavimas parodys“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad partneriai abejoja taršos mokesčiu.

Sako, kad valdžia ir korupcija – nebe sinonimai

Bet galutiniame balsavime, anot jo, pagrindinį šalies įstatymą palaikys apie 80 parlamentarų.

„Galim paspėlioti. Ramūnui („valstiečių“ lyderiui – 15min) sekasi geriau prognozuoti, aš galvoju, kad už biudžetą galutiniame variante turėtų pabalsuoti 80–82 Seimo nariai“, – teigė premjeras.

Minėtas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis tikino, kad priėmus kitų metų biudžetą sąlygos gerės visiems.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tai bus biudžetas, kuris atitiks didžiosios dalies visuomenės poreikį, lūkesčius. Ir kaip jau minėjo premjeras, padaryta maksimaliai per tuos ketverius metus, kad visų visuomenės grupių, kokias bepaimtumėme, gyvenimas pagerėtų tose sąlygose, kokios yra šitoje valstybėje.

Mes tikrai padarėme taip, kad korupcija ir valdžia nebėra sinonimai, o visos lėšos, kurias valstybė sugeba surinkti – per mokesčius, per valstybės valdymo aparato sutvarkymą – mes skiriam visuomenės poreikiams“, – dėstė politikas.

Po kruopelę visiems

Opoziciniai konservatoriai, anot partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, balsuos „prieš“ biudžetą: „Mes turime partijos tarybos patvirtintą poziciją. Tai yra netesybų biudžetas, kuris labiausiai pasižymi tuo, [...] kad yra užkelti lūkesčiai ir tie lūkesčiai yra neištesėti.“

Ar patvirtinus biudžeto projektą gyvenimo sąlygos tikrai gerės visiems?

„Jeigu paimi visą valstybės biudžeto prieauglį, kuris atsiranda augant ekonomikai, padalini po vieną kruopelę visoms visuomenės grupėms, tada gali sakyti, kad visos visuomenės grupės yra vienodai nepatenkintos. Bet jokio sprendimo, kuris reikšmingiau pakeistų kuriai nors visuomenės grupei gyvenimą, nėra padaryta.

Netgi tie patys vaiko pinigai, kuriais džiaugiasi valdantieji, priimti tada, kai panaikintas neapmokestinamųjų pajamų dydis. Kitaip sakant, papildomus pinigus išdalino tam tikra išmoka visiems žmonėms nepriklausomai nuo jų pajamų“, – svarstė G.Landsbergis.

Politiko teigimu, Seimo svarstomas biudžetas perteklinis „tik ant popieriaus, teoriškai“.

„Tas neva perteklius buhalteriškai atsiranda tokiuose sprendimuose, kaip kad pavyzdžiui iki 600 mln. eurų padidinamas PSDF rezervas. Visų mūsų sumokėtus mokesčius už sveikatą atidedant neva juodai dienai, neleidžiant jų išmokėti išmokoms už vaistus, medikų atlyginimams. Tokiu būdu yra subalansuojamas biudžetas“, – tvirtino konservatorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybės biudžeto priėmimas Seime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybės biudžeto priėmimas Seime

Pateikto biudžeto viešųjų finansų perteklius – 0,2 proc.

Norėtų pataisymų

Klausiamas, ar mano, kad prezidentas gali vetuoti priimto biudžeto įstatymą, G.Landsbergis teigė, kad pasakyti sunku.

„Ko gero rytoj teikiame prezidentui visuomenės grupių, organizacijų, profsąjungų surinktus parašus, kuriais atkreipiamas dėmesys, kad pažadai, kurie buvo duoti, yra neišpildyti. Jis yra kalbėjęs apie vetavimą, tai galėtų būti vienas iš argumentų jam vetuoti.

Turim pakankamai dienų netgi tarp švenčių, kuomet galėtumėm pataisyti biudžetą.

Daug kas nuogąstauja dėl vienos dvyliktosios, sakydami, jeigu prezidentas vetuoja, tuomet įsiveda ta formulė viena dvyliktoji ir atsiet niekas niekam neauga. Tai nėra visai tiesa. Seimas susitelkęs, turim pakankamai dienų netgi tarp švenčių, kuomet galėtumėm pataisyti biudžetą ir kažkokius įsipareigojimus išpildyti“, – svarstė Seimo narys.

Antradienį parlamentas turėtų patvirtinti kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetą, taip pat „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo pajamų ir išlaidų planus.

Naujausiame projekte numatytos papildomos lėšos vaiko pinigams, bazinei pensijai, nemokamoms bakalauro studijoms, įvairių valstybės darbuotojų darbo užmokesčiui.

Iki biudžeto priėmimo Seimas dar turi apsispręsti dėl taršių automobilių ir bankų pelno didesnio apmokestinimo, taip pat vaiko pinigų augimo. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius