Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 26

Galvosūkis aplinkosaugai – Kaune tekantis Girstupio upelis staiga nusidažė juodai

Balandžio 25 dieną kauniečiai nustėro iš nuostabos – vaizdingame A.Mickevičiaus slėnyje Kaune į paviršių iš po žemių iškylantis Girstupio upelis staiga... pajuodavo! Aplinkosaugininkai bei „Kauno vandenys“ puolė aiškintis, kas nutiko. Šiuo metu tiriami paimti mėginiai.
A.Mickevičiaus slėnyje Kaune tekantis Girstupis nusidažė juodai
A.Mickevičiaus slėnyje Kaune tekantis Girstupis nusidažė juodai / Juro Jankevičiaus nuotr.

„Srutų upe“ ar „aplinkosaugos gėda“ pramintas mažomis atkarpomis virš žemės tekantis Girstupio upelis jau seniai aplinkosaugininkams bei Kauno miesto savivaldybei kelia galvos sopulį. Kauniečiai tikina, kad anksčiau jis buvo naudojamas nuotekų išpylimui.

Pradėjus atvirai kalbėti apie slėnyje, kuriame buvo pamėgęs vaikščioti ir kurti Adomas Mickevičius, tekančio Girstupio ir jo intako Gričiupio užterštumą, parengtas veiksmų planas, pagal kurį numatyta tikrinti galimus teršėjus, ieškoti taršos šaltinių.

Neseniai džiaugtasi, kad pradėjus rengti reidus ir patikras pavyko sumažinti taršą, – šimtai kauniečių prisijungė prie centralizuotų miesto tinklų bei pradėjo tvarkyti atliekas tinkamai.

Buvo visokių spalvų, tik ne juodos

Tačiau bėdos, rodos, nesibaigia. Balandžio 25 dieną Girstupis ėmė ir pajuodavo.

„Juodas kaip rašalas Girstupio upelis Kaune. Man, šiaip, visai gražu. Antims, regis, irgi patinka“, – paskelbęs apie galimą taršą, savo asmeninėje feisbuko paskyroje ironizavo žinomas žurnalistas Juras Jankevičius.

Apie tai, ką išvydo, jis pranešė bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Pajuodavęs vanduo, anot upelio kaimynystėje gyvenančio žurnalisto, dvoko neskleidžia, nematyti ir naftai būdingų vaivorykštės spalvų – vanduo tiesiog juodas.

„Girstupis – kanalizacijos griovys gal jau 60 metų. Buvo ryškiai žalias ne kartą, buvo su smarve – gryna kanalizacija. Tačiau tokio juodo dar nematę. Tai pat nesu matęs, kad žiemą jis užšaltų, net prie -25 laipsnių šalčio“, – savotišką ekologinę katastrofą mieste apibūdino J.Jankevičius.

Vykdo tyrimą

Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos pareigūnai, balandžio 25 dieną gavę pranešimą dėl galimos Girstupio upelio taršos, skubiai nuvyko į nurodytą vietą ir atliko patikrinimą.

Iškviesta Aplinkos apsaugos agentūra paėmė vandens mėginius. Šiuo metu aplinkosaugininkai tęsia tyrimą.

„Vakar iškart buvo informuoti ir „Kauno vandenys“. Jie savo ruožtu pradėjo paieškos darbus dėl galimos nuotekų tinklų avarijos“, – trečiadienio rytą 15min informavo Aplinkos apsaugos departamentas.

Aplink – daug statybų

„Kauno vandenų“ atstovė spaudai Vaida Bytautė 15min paaiškino, kad Adomo Mickevičiaus slėnyje tekančiame Girstupio upelyje buvo užsikimšusios grotos.

Kadangi vanduo kurį laiką stovėjo, neištekėjo, rūgstantis jis paskleidė nemalonų kvapą.

„Šalia upelio jau kurį laiką vyksta Radvilėnų plento rekonstrukcijos darbai, visai šalia – ir zoologijos sodo renovacija. Šiuo metu šalia upelio „Kauno tiltai“ vykdo atraminės sienelės betonavimo darbus. Statybas vykdanti įmonė ten yra supylusi žemes, kurios taip pat galėjo patekti į upelį. Pajuoduoti vanduo galėjo ir nuo susidariusio dumblo nuosėdų. Priežasčių, kodėl upelis pakeitė spalvą, gali būti ne viena“, – teigė „Kauno vandenų“ atstovė.

Juro Jankevičiaus nuotr./A.Mickevičiaus slėnyje Kaune tekantis Girstupis nusidažė juodai
Juro Jankevičiaus nuotr./A.Mickevičiaus slėnyje Kaune tekantis Girstupis nusidažė juodai

Balandžio 25 dieną, vos gavę pranešimą apie pajuodavusį Girstupio upelio vandenį, įmonės darbuotojai iškart ėmėsi aiškintis priežastis. Buvo patikrinti tinklai – avarijų neužfiksuota.

„Jei į upelį būtų patekusios nuotekos, spalva būtų ne juoda, o ruda“, – ramino V.Bytautė.

Darbavosi iki išnaktų

Dėl šalia upelio vykstančių statybų balandžio 25 dieną „Kauno vandenų“ specialistams buvo keblu privažiuoti. Šakomis ir statybinėmis šiukšlėmis užverstos grotos buvo valomos iki 23 valandos.

Trečiadienio rytą darbai buvo tęsiami. Į pagalbą pasitelktas ir ekskavatorius. Šiuo metu vanduo jau gali pratekėti.

VIDEO: Kaune tekantis Girstupis nusidažė juodai

Bendrovė, kaip paaiškėjo, neturi teisinio pagrindo kontroliuoti aplink Girstupio upelį statybos darbus vykdančių įmonių veiksmų, todėl gana sunku nustatyti tikslią pajuodavimo priežastį.

„Rytoj iš Girstupio upelio bus paimtas paviršinio vandens mėginys ir nuvežtas į laboratoriją ištirti. Vienas iš pagrindinių rodiklių tokiuose tyrimuose yra biocheminis deguonies sunaudojimas, todėl mėginys yra inkubuojamas septynias dienas. Kai turėsime tyrimo rezultatus, galėsime plačiau apie tai pakomentuoti“, – pažadėjo „Kauno vandenų“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius