Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 30

Gamta šiemet įvairovės negailėjo: šiluma sausį, šalnos birželį, uraganinis škvalas ir kruša lyg kiaušiniai

Sakoma – kaip metai prasideda, tokie jie ir bus. Šis liaudiškas posakis gal ir ne visada pasitvirtina, tačiau šiemet jis puikiai tiko orams. Sausio 1-oji buvo unikali, nes metai startavo net pavadinimo neturinčiu orų reiškiniu, kai naktis buvo tokia šilta, jog ją norėjosi pavadinti žiemos tropine naktimi. Bet tai buvo tik pradžia. Paskui buvo visko: šalnų, sausros, audrų, potvynių ir tokio rugsėjo, kai atrodė, kad vasara pamiršo baigtis.

„Pirmą kartą meteorologinių stebėjimų istorijoje registruotas reiškinys, kurio iki šiol mūsų šalyje nėra buvę. Kviečiame sugalvoti pavadinimą pirmą kartą stebėtam meteorologiniam reiškiniui.

Sausio 1 d. minimali oro temperatūra Kybartuose net naktį nenukrito žemiau +10,4 °C. Tai pirmas kartas Lietuvos orų stebėjimų istorijoje, trunkančioje beveik 250 metų, kuomet žiemos mėnesiais (gruodis, sausis, vasaris) minimali paros oro temperatūra nenukrinta žemiau +10 °C.

Vasaros naktys, kada minimali oro temperatūra nenukrinta žemiau +20 °C, vadinamos tropinėmis naktimis. Tačiau pavadinimo reiškiniui, kai minimali paros temperatūra nenukrinta žemiau +10 °C žiemą, neturime. Galbūt galime jį vadinti žiemos tropinėmis naktimis, žiemos vasariškomis naktimis ar dar kaip nors“, – pirmosiomis sausio dienomis rašė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) feisbuke.

O kur saulė?

Vis dėlto sausį būta ne tik šilumos, bet ir labai stiprių vėjų, sniego, pūgų, stiprių šalčių (sausio 6 d. Zarasuose buvo –19,5 °C!). Va ko nebuvo, tai saulės.

LHMT vasarį suskaičiavo, kad šių metų sausis pasižymėjo ne tik įspūdingais šilumos rekordais bei labai aukšta vidutine mėnesio temperatūra, bet ir tuo, jog saulė švietė rekordiškai mažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius