Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 21

Gamtininkas – apie kirtimus saugomose teritorijose: tai lyg bulves Katedros aikštėje auginti

Vis didesnį ažiotažą Lietuvoje kelia žinios apie nacionaliniuose parkuose kertamus miškus. Gamtininkas Marius Karlonas sako, kad įžvelgti skirtumų tarp paprasto miško ir miško saugomoje teritorijoje Lietuvoje sunku. Nes atrodo, kad visur vienodi ūkinės miškininkystės plotai. Tačiau valstybinių institucijų atstovai tvirtina, kad kirtimai šiose teritorijose vykdomi laikantis galiojančių įstatymų. Ar teisinis reguliavimas šioje srityje pakankamas? Ir ar visada tai, kas teisėta, yra teisinga?
Kirtimai saugomose teritorijose
Kirtimai saugomose teritorijose / BNS nuotr.

„Nacionaliniuose parkuose leisti ūkinę miškininkystę, tas pats, kaip Vilniaus Katedros aikštėje sodinti bulves – praktiška bei dera, jei ant veido auga Lukašenkos ūsai, o smegenėlėse tik eurų skaitliukas instaliuotas.

Niekaip nesugebu svečiams iš užsienio paaiškinti, kodėl mūsų „saugomos teritorijos“ taip atrodo“, – feisbuke parašė žinomas gamtininkas, ornitologas Marius Karlonas.

Vaizdas – lyg įprastame miške

Nacionaliniuose parkuose ar tiesiog miškuose iškirstus miško plotus užfiksavę ir vaizdais socialiniuose tinkluose pasidaliję žmonės neretai sulaukia ne tik bendraminčių palaikymo ir pasipiktinimo tokiais veiksmais. Dažnai jie „pavaišinami“ ir panieka ar bent ironija, jiems klijuojamos „sofos ekspertų“ ir panašios etiketės.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Karlonas miške
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Karlonas miške

Tačiau M.Karlonas taip skirstyti gamtos mylėtojų į išmanančius ir neišmanėlius nelinkęs. Kalbėdamas su 15min jis akcentavo kitą aspektą: kad tiek gamtininkui, tiek bet kuriam kitam žmogui vaizdas, kurį jis pamato įvažiavęs į saugomą ir nesaugomą gamtines teritorijas, iš esmės nesiskiria. Nors turėtų. Ir tą skirtumą turėtų įžvelgti visi, be specialių gamtinių žinių.

„Nacionalinis parkas pas mus Lietuvoje nesiskiria nuo paprasto ūkinio miško, kuris nėra saugoma teritorija. Nepaisant to, kad tai nacionalinis parkas, ne regioninis, o nacionalinis, kuris turi ypatingą statusą. Tai yra visų pirma labai svarbi reprezentacinė reikšmė, teritorija Lietuvoje, kuri turėtų reprezentuoti tam tikrų regionų įvairovę – etnokultūrą, gamtą, žmonių gyvenseną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius