Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 18

Gamtos tyrimų centras: žalčialunkis – nuostabus, bet pavojingas pavasario grožis

Šis pavasaris pateikia daug staigmenų. Mus stebina nuo žiemos vidurio meto aktyvūs vabzdžiai, anksti sugrįžę paukščiai. Atrodo, kad žibuoklių grožis nublanko, nes jos žydi jau visas mėnuo. Dabar jas jau lenkia kiti pavasario žiedai, nors ir kuklūs, bet labai unikalūs, žydėsiantys labai trumpai, iki  žalumos suvešėjimo. Vienas įdomiausių pavasarį, nuo žiemos galo žydinčių augalų – žalčialunkis. Juo galima grožėtis, tačiau visų pirma apie jį reikia  žinoti daugiau, nei apie visus kitus ankstyvuosius augalus.
Žalčialunkio žiedai
Žalčialunkio žiedai / Gamtos tyrimų centro nuotr.

Štai ką apie jį papasakojo Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto mokslo darbuotojas dr. Zigmantas Gudžinskas.

„Paprastasis žalčialunkis – žemas, dažnai apie 1 m aukščio, retai aukštesnis krūmas su rusva žieve. Jis vienas iš anksčiausiai Lietuvoje pražystančių savaiminių sumedėjusių augalų. Įprastai žydi vos nutirpus sniegui, bet šiais metais, kai žiema buvo be sniego, pirmieji žiedai išsiskleidė sausio pabaigoje, o dabar daug kur šie krūmai jau peržydėję. Žinoma, ūksminguose miškuose tam tikrą laiką jie dar žydės.

Gamtos tyrimų centro nuotr./Žalčialunkis pačiam žydėjimo gražume
Gamtos tyrimų centro nuotr./Žalčialunkis pačiam žydėjimo gražume

Labai anksti šie krūmai pražysta dėl to, kad dar vasaros pabaigoje sukrauna žiedinius pumpurus, kurie laukia pavasario ir, nieko nelaukdami išsiskleidžia, kol dar nesulapoję medžiai ir kiti krūmai. Dažniausiai jie auga trąšiame dirvožemyje lapuočių ir mišriuose miškuose, miškų pakraščiuose, šlaituose. Jų aptinkama visoje Lietuvoje, bet nevienodai dažnai. Smėlingame dirvožemyje augančiuose pušynuose jų beveik nepasitaiko. Dažniausiai žalčialunkiai auga pavieniui, retai kada po kelis, dar rečiau galima aptikti po keliolika vienas šalia kito augančių krūmų.

Gamtos tyrimų centro nuotr./Atrodo viliojančiai. Bet - būkite atsargūs!
Gamtos tyrimų centro nuotr./Atrodo viliojančiai. Bet - būkite atsargūs!

Paprastųjų žalčialunkių žiedai kvapūs, tačiau visos augalo dalys yra stipriai nuodingos. Nuodingi ir kitų rūšių žalčialunkiai, kartais auginami želdynuose. Dėl to reikėtų vengti liesti, tuo labiau skinti šių augalų žiedus ir neraškyti vasaros antroje pusėje sunokstančių skaisčiai raudonų uogų.

Taigi, gražus, svaigiai kvepiantis, bet nuodingas žalčialunkis. Prisiminkite jo vardą ir vaizdą. O dar geriau – nelieskite, neskinkite augalų, ypač tų, kurių nepažįstate. Geriau jų neneškite ir nesodinkite savo sodybose, nes čia jie visada bus grėsme mums ir mūsų artimiesiems.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius