Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 20

Gamtosaugininkai: į paežeres skverbiasi naujalietuviai su apgailėtinu išprusimo laipsniu

Privačios verslo grupės, naudodamosi ekonomikos sunkmečiu ir prisidengdamos įvairiais Europos Sąjungos tikslais, siekia Seime prastumti sau palankius įstatymus, kurie leistų joms pasipelnyti gamtos ir visuomenės sąskaita, tvirtina šalies nevyriausybinių organizacijų atstovai.
Ežeras
Ežeras / 15min.lt skaitytojos Rūtos Ž. nuotr.
Temos: 1 Aplinkosauga

„Šiuo metu per Seimą ir Vyriausybę bandoma prastumti įvairius teisės aktus ir sprendimus. Pavyzdžiui, užtvenkti Lietuvos upes, paverčiant jas hidroelektrinėmis dėl varganų elektros procentų, suskaidyti miškus mažesniais sklypeliais ir juos užstatyti, taip galutinai atimant iš visuomenės priėjimą prie vandens telkinių ir saugomų teritorijų, deginti nerūšiuotas atliekas, sunaikinti saugomas teritorijas. Tai yra masinis gamtos puolimas, bjaurojant įstatymus ir įteisinant gamtos sunaikinimą bei visuomenės interesų pamynimą“, – ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė Lietuvos žaliųjų judėjimo vadovas Rimantas Braziulis.

Savo ruožtu kitas konferencijos dalyvis, nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkas Romas Pakalnis teigė, kad jau kurį laiką vyksta Lietuvos gamtinio paveldo išsaugojimo tikslus palaikančių gamtosaugos organizacijų bei kitų asmenų beprecedentis puolimas, neabsieinantis be demagogijos.

Mus tiesiog aptvers tvoromis, apdės mokesčiais, mes išmirsime badu, emigruosime, pabėgsime, Tėvynė liks kažkoks šiukšlynas, chaosas.„Seimo nariai, užsidarę atskirai nuo visuomenės, rezga tinklą, kaip užmesti ant saugomų teritorijų, liberalizuoti jų naudojimą aktyviai ūkinei veiklai. Šiame procese naudojama ir demagogija. Puikus pavyzdys – Miškų įstatymo keitimas. Kai žmones trėmė į Sibirą, liko tuščios sodybos. Dabar teigiama, neva tiems žmonėms reikia grąžinti žemę. Žinoma, kad reikia. Niekas to neneigia. Bet prisidengdami tremtinių ir jų vaikų vardais į miškus, paežeres, paupes skverbiasi naujaturčiai, naujalietuviai, kurių išprusimo laipsnis yra apgailėtinas“, – apgailestavo R.Pakalnis.

Siekdamos užkirsti tam kelią, įvairios nevyriausybinės organizacijos suvienijo jėgas ir pradėjo rinkti nevyriausybinių organizacijų, mokslo ir meno žmonių, iškilių piliečių, bendruomenių, vietos politikų parašus. „Šios akcijos tikslas – parodyti, kad mūsų gamtosaugos idėjas, jog reikia išsaugoti Lietuvos gamtą, palaiko dauguma nevyriausybinių organizacijų, mokslo, meno ir kitų iškilių žmonių. Kad tai nėra vieno ar kito žmogaus asmeninė ambicija ir užsispyrimas“, – sakė R.Braziulis.

Surinktus parašus ketinama išsiųsti aukščiausiems šalies pareigūnams ir prašyti jų šiuo klausimu pareikšti savo nuomonę. „Prašysime susitikimų su prezidente, Seimo pirmininke, premjeru, galbūt aplinkos ministru. Susitikę jiems dar kartą akis į akį aiškinsime, kokia yra situacija ir kad taip neturi būti“, – sakė R.Braziulis.

Žurnalistų paklaustas, kodėl iniciatyvinė grupė pagalbos nesikreipia į tarptautines organizacijas, Lietuvos žaliųjų judėjimo lyderis tvirtino manąs, kad „savo kiemo reikalus reikia spręsti savo kieme“. „Jei mes teigiame, kad esamę sukūrę demokratinę pilietinę visuomenę, tai visuomenė ir turi priversti savo valdžią dirbti valstybei ir visuomenei. Mes neturime šaukti: „Gelbėkite mus nuo valdžios, kurią patys išrinkome.“ Jeigu visuomenė nepalaikys tų idėjų, vadinasi, mes tik to ir verti, kad būtume panašūs į Somalį ar Gazos ruožą. Mus tiesiog aptvers tvoromis, apdės mokesčiais, mes išmirsime badu, emigruosime, pabėgsime. Tėvynė liks kažkoks šiukšlynas, chaosas“, – kalbėjo R.Braziulis.

Jis taip pat akcentavo manąs, kad parašų rinkimas ir siekis tokiu būdu užkirsti kelią gamtos naikinimui yra daug geresnis būdas, nei „daužyti langus, kelti riaušes, kenkti ar necenzūriškai kalbėti“. „Žymiausi piliečiai pasirašo kreipimąsi, kad yra problema, kad naikinama mūsų gamta, kad mes turėsime daug bėdų. Jei šito neišgirs, mes turėsime viešai pareiškti, kad mus valdo tautos priešai“, – sakė R.Braziulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius