Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 26

Gandrų parskridimo dieną gyvybės langelyje Vilniuje palikta naujagimė

Trečiadienį apie 14 val. Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose gyvybės langelyje buvo paliktas naujagimis – kelių dienų mergytė.
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Gyvybės langelis – tai gimdymo namų sienoje įrengta speciali kapsulė, į kurią iš gatvės įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas. Specialistai skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis motina.

Kūdikių namų direktorės pavaduotoja medicinai Jūratė Zacharkienė 15min.lt sakė, kad iš pirmo žvilgsnio naujagimė atrodė sveika.

Kaip ir visada tokiais atvejais, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba ir policijos pareigūnai.

Išsamiai apžiūrai mergaitė išvežta į Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Naujagimių skyrių.

Motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, jokia baudžiamoji atsakomybė negresia. Per tris mėnesius ji gali apsigalvoti ir savo kūdikį pasiimti auginti. Įrodant tėvystę jai tektų atlikti DNR tyrimą.

Kūdikiui, paliktam gyvybės langelyje, iškart atsiveria galimybės būti įvaikintam. Neatsiradus motinai, kūdikis įvaikinamas per 3 mėnesius.

Pirmasis gyvybės langelis Vilniuje buvo atidarytas 2009 metais. Nuo to laiko jame palikta 12 vaikų: šeši berniukai ir tiek pat mergaičių.

Pirmasis pasaulyje gyvybės langelis buvo įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane, „Šventosios Dvasios“ ligoninėje, kur buvo priimami ir prižiūrimi mamų palikti kūdikiai, iki tol mirdavę gatvėje.

Prancūzijoje gyvybės langeliai atsirado XVII amžiuje. Pirmieji šiuolaikiniai gyvybės langeliai 2000 metais įrengti Vokietijoje. Taip pat kūdikių išsaugojimo įrengimai gydymo įstaigose statomi Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius