Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 10

Garbaus veikėjo kapą pagaliau sutvarkys

Pirmadienį savivaldybėje dar kartą rinkosi darbo grupė, kuri svarstė kaip būtų galima sutvarkyti buvusio Klaipėdos krašto gubernatoriaus, poeto Jono Žiliaus-Jonilos (1870-1932) kapą.
Ant J.Žiliaus-Jonilos kapo stūkso paminklas, tačiau jo ribų nebematyti.
Ant J.Žiliaus-Jonilos kapo stūkso paminklas, tačiau jo ribų nebematyti. / P.Šadausko nuotr.
Temos: 1 Kapas

Šis garbingas žmogus palaidotas į paveldą įtrauktose senosiose Smiltynės kapinaitėse, kur yra ir kapitono Liudviko Stulpino kapas. Pastarojo kapas aptvertas tvorele, sutvarkytas. Tuo tarpu ties J.Žiliaus-Jonilos kapu stūkso nedidelis akmuo su jo pavarde, tačiau kapo ribų seniai nematyti, jis nuolat mindomas. Pasirūpinti šiuo kapu jau kelerius metus valdininkus ragina 19-a metų Klaipėdos vyriausiuoju dailininku dirbęs Petras Šadauskas ir jo draugas, visuomenininkas Kazimieras Povilaitis.

„Tai į paveldą įtraukta teritorija, tad ką nors daryti galima tik parengus projektą. Jį ketina paruošti idėjos sumanytojai. Projektą jie jau buvo pateikę, tačiau darbo grupė pirminiam pasiūlymui nenori pritarti, nes jame per daug visko suplanuota. Pasitarime dalyvavo ant kapo esančio knygos formos paminklo autorius Adomas Skiesgilas - mums buvo svarbi jo nuomonė. Jis teigė, kad projektas turi būti labai lakoniškas, miško kapinaitėse neturi būti daug plokščių ir trinkelių“, – situaciją aiškino Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėja Edita Petrauskienė.

Anot jos, pakoregavus projektą viskas pajudės. Tiesa, jis dar bus derinamas su Kuršių nerijos nacionaliniu parku, Kultūros vertybių apsaugos departamentu. Keletą projektų variantų ketinama paskelbti ir savivaldybės interneto svetainėje, kad savo nuomonę apie viešoje erdvėje numatomus darbus galėtų išsakyti ir miestiečiai. Pasak E.Petrauskienės, darbai, kuriais būtų pažymėta sunykusi kapo vieta, galėtų būti pradėti anksčiausiai po kelių mėnesių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius