Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 29

Gariūnai praranda patrauklumą

Gariūnų prekeiviai neatmeta galimybės, kad ateityje ieškos kitos vietos savo veiklai. Juos papiktino naujoji tvarka ir siekis visus prekeivius iš metalinių garažų perkelti į naują paviljoną, taip pat brangi prekybos vietos nuoma ir reikalaujamas 10 tūkst. Lt užstatas. Tačiau prekybos centrų atstovai tvirtina, kad po jų stogu Gariūnų prekeiviams vargu ar atsiras vietos.
I.Antulienės teigimu, kai tik prekeiviai išdrįs steigti savo įmones, jie pradės ieškoti sau vietos kitur, nes Gariūnuose turėti prekybos vietą darosi per brangu.
I.Antulienės teigimu, kai tik prekeiviai išdrįs steigti savo įmones, jie pradės ieškoti sau vietos kitur, nes Gariūnuose turėti prekybos vietą darosi per brangu. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
15min.lt skaitytojo nuotr./Gariūnų prekeiviai priversti kraustytis
Prekeiviai kraustosi.

Iš metalinių kioskų į naująjį paviljoną Gariūnuose dar nepersikraustė tik nedidelė prekeivių grupė. Anot Gariūnų prekybininkų iniciatyvinės grupės atstovės Irinos Antulienės, metaliniuose kioskuose šiuo metu prekiauja apie 60 žmonių, tačiau nežinia, ar ir jie artimiausiu metu nebus priversti persikraustyti. Pati I.Antulienė teigė ieškosianti darbo kitur, galbūt užsienyje, tačiau, jos manymu, nemaža didmenine prekyba besiverčiančių prekeivių dalis bus priversta kurti savo įmones ir galbūt ateityje ieškos kitų vietų, kur galėtų įsikurti.

Pirkėjų mažėja

„Orai atšalo ir Gariūnuose pirkėjų nėra. O nuvažiuokite į „Akropolį“ – ten nėra kur pastatyti automobilio. Žmonės važiavo į Gariūnus norėdami rasti pigesnių prekių, o jei kainos išaugs, tikrai niekas nebevažiuos apsipirkti į miesto pakraštį“, – sakė I.Antulienė.

Prekių kainos Gariūnuose gali išaugti dėl to, kad už nuomos plotą naujajame paviljone teks mokėti kelis kartus daugiau nei iki šiol. Iš prekybininkų reikalaujama 10 tūkst. Lt užstato ir dar apie 1 500 Lt už 12 kvadratinių metrų prekybos vietą kas mėnesį.

Gariūnų prekeivių galimybėmis konkuruoti išaugus kainoms abejoja ir Ūkio ministerijos Smulkiojo ir vidutinio verslo departamento direktorė Živilė Glaveckaitė. „Kai yra tokie didžiuliai mokesčiai, tai išaugins ir galutinę prekių kainą. Tada kyla klausimas, ar turgavietė yra ta vieta, kur daiktą galima nusipirkti pigiau, ar tokiomis pačiomis kainomis, kaip parduotuvėse“, – svarstė Ž.Glaveckaitė.

Kainai įtaką daro daugelis faktorių

Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ nuomos vadovas Laurynas Mituzas „15min“ sakė, kad vieno kvadratinio metro patalpų nuomos kaina svyruoja nuo 5 iki 50 eurų (nuo 17,25 Lt iki 172,5 Lt). „Viskas priklauso nuo patalpų dydžio, nuo vietos prekybos centre, nuo prekybininko siūlomo asortimento, nuo to, ar mums labai reikia to nuomininko dėl jo atstovaujamo prekių ženklo, ar mes galime be jo pakentėti ir panašiai“, – vardijo L.Mituzas.

„Akropolio“ Nuomos skyriaus vadovė Renata Jakubčionienė ir „Panoramos“ rinkodaros vadovė Aušra Balčiūnaitė nebuvo linkusios atskleisti nei nuomos kainų, nei to, kiek jos svyruoja. Tačiau R.Jakubčionienė pridūrė, kad kainos priklauso ne tik nuo L.Mituzo išvardytų kriterijų, bet ir nuo nuomininko verslo planų, jo patikimumo.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis sakė, kad lyginti patalpų nuomos kainas didžiuosiuose prekybos ir pramogų centruose bei Gariūnuose yra sudėtinga. „Kokia nuomos struktūra Gariūnuose, neturiu supratimo. Gali būti taip, kad į nuomos kainą įeina viskas. O prekybos centre, be nuomos, yra dar visokiausių išlaidų: už elektrą, vandenį ir panašiai, o tai irgi prideda sąnaudų“, – sakė S.Vagonis.

Turgininkų neįsileistų

Prekybos ir pramogų centrų atstovai sakė pastaruoju metu pastebėję augantį užklausų dėl nuomos skaičių. „Su visais potencialiais klientais kalbamės, deramės. Tačiau visi prekybos plotai „Akropoliuose“ yra išnuomoti, tad naujiems operatoriams galime pasiūlyti vadinamąsias rezervacines sutartis, kai iš principo sutariama dėl bendradarbiavimo ateityje“, – sakė R.Jakubčionienė.

Savo ruožtu A.Balčiūnaitė pabrėžė, kad „Panoramoje“ neišnuomoto prekybos ploto yra vos keli procentai.

Tačiau užklausų skaičiaus augimo su Gariūnų prekeivių kraustymusi pašnekovai nesieja. Be to, L.Mituzo teigimu, vargu ar prekybos centrai sutiktų įsileisti turgaus prekeivius. „Mes žiūrime į ilgalaikį bendradarbiavimą. Į Gariūnus nuomininkai ateina pagal trumpalaikes sutartis, jie labai mažai investuoja į savo darbo vietą. Jeigu jie „užlinksta“, juos greitai pakeičia kiti, nes yra dar tūkstančiai norinčių prekiauti. Mes tokios kaitos nenorime“, – apie prekybos centrų specifiką aiškino L.Mituzas.

Gariūnų nenurašo

Tačiau „Ober-Haus“ atstovas S.Vagonis, kalbėdamas su „15min“, pabrėžė, kad prekybininkai dažniausiai vertina ne prekybos centrą ir jo interjerą. Pagrindinis kriterijus, renkantis, kur nuomotis patalpas, esą yra žmonių srautas.

„Jei naujasis paviljonas turgavietėje sutrauks tokias pat žmonių minias, kaip ir patys Gariūnai, ir jei žmonių bus ne mažiau nei prekybos centre, gal prekeiviams labiau apsimokės nesidairyti į kitas vietas“, – paklaustas, ar brangstant nuomai Gariūnuose, turgininkai neims prašytis į prekybos centrus, svarstė S.Vagonis.

Be to, jis priminė, kad prekybos centruose lankytojų kartais būna daug, tačiau perkančiųjų – mažai.

„Į prekybos centrus žmonės ateina šiaip pažioplinėti, o į Gariūnus žmonės važiuoja pirkti“, – sakė „Ober-Haus“ ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius