-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 27

Gariūnuose – dar vienas susistumdymas dėl gatvės pertvarkymo darbų: teko įsikišti policijai

Prie Gariūnų prasideda žiedinės sankryžos įrengimo darbai – Gariūnų–Paneriškių gatvių sankirtoje iki rugpjūčio pabaigos bus įrengta nauja žiedinė sankryža. Tačiau pirmieji darbai nevyko itin sklandžiai – turgavietės apsaugininkai mėgino sutrukdyti statyti tvoras, teko įsikišti ir policijai.
Gariūnai kovo 27-osios rytą
Gariūnai kovo 27-osios rytą / Karolio Žukausko nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienio rytą informavo, kad apie prasidedančius žiedinės sankryžos prie Gariūnų darbus.

Kaip teigiama savivaldybės pranešime spaudai, penkis mėnesius truksiančių darbų metu bus ardoma danga, vykdoma lietaus ir vandens nuotekų tinklo rekonstrukcija, iškeliami elektros ir ryšių kabeliai, įrengiami pėsčiųjų ir dviračių takai, persodinami želdiniai.

Nuo pirmadienio ryto draudžiamas eismas pasukti iš Gariūnų g. į Paneriškių g. ir iš Paneriškių g. į Gariūnų g. per šviesoforais reguliuojamą sankryžą, keičiasi ir 20 autobuso maršruto „Lazdynai–Paneriškių g.–Mūrinė Vokė–Žemieji Paneriai“ trasa.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prie Gariūnų prasidėjo žiedinės sankryžos įrengimo darbai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prie Gariūnų prasidėjo žiedinės sankryžos įrengimo darbai

Ši pertvarka planuota jau kurį laiką ir ne kartą sukėlė didžiulį Gariūnų administracijos pasipiktinimą bei skundų laviną, esą tokiu būdu kėsinamasi į jų investicijas. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad šie darbai palies nedidelę dalį turgavietės pastatų, kurie stovi, kaip nurodoma, valstybinėje žemėje, kuri niekada nepriklausė ir nebuvo išnuomota Gariūnų verslo ir kultūros parkui.

Prireikė greitosios

Pirmadienio rytą pradedant darbus irgi kilo konfliktas.

Kaip feisbuke rašė Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas, „tokia 90-ųjų saulė buvo – su policija, greitąja pagalba, pasistumdymais ir parėkavimais“.

„Šiandien nuo 6.00 val. prasidėjo statybvietės aptvėrimo darbai, iškart buvo uždaryta sankryža (kas važiuosit į Gariūnus, naudokitės kitu įvažiavimu, kol bus baigti darbai). Nuvykau ir pats gyvai pažiūrėti. Iš pradžių viskas ėjosi lengvai – Gariūnų apsauginiai nesitikėjo darbų pradžios, lakstė už tvoros ir per racijas tarėsi, ką daryti. Vienas Gariūnų darbuotojas eilinį kartą prašė dokumentų (nors darbai vyksta ne ant jų žemės), bet vietoje buvo savivaldybės teisininkai, kurie viską įrodė.

Be trukdymų pavyko uždaryti sankryžą ir aptverti dalį teritorijos, iškart pradėti ir asfalto dangos ardymo darbai. Po kokių 40 min. atsidaro Gariūnų vartai ir koks 15–20 apsauginių su keliais darbuotojais sutartinai kaip pagal komandą išeina prie statybų tvoros ir trukdo užtverti paskutinį segmentą.

Policija liepia palikti statybvietę, viena moteriškė neklauso – policijai teko patraukti ją fiziškai. Ji gulasi ant žemės, neleidžia būti pajudinama. Sulaukiam greitosios pagalbos.

Įsikiša policija, Gariūnų žmonės atsitraukia prie centrinių vartų, trukdo tverti tvorą ten. Iš jų pilasi kaltinimai, rėkimai ir t. t. Policija liepia palikti statybvietę, viena moteriškė neklauso – policijai teko patraukti ją fiziškai. Ji gulasi ant žemės, neleidžia būti pajudinama – tada arba imituoja priepuolį, arba iš tikrųjų kažkokios sveikatos problemos. Sulaukiam greitosios pagalbos, jai suteikiama medicininė pagalba.

Gariūniniai rėkia, kad policija sužalojo žmogų – gerai, kad pats mačiau savo akimis, tai galiu tik pagirti Lietuvos policiją – visos operacijos metu veikė labai profesionaliai ir taktiškai. Fiziškai iš statybvietės patraukė tik dvi moteriškes, Gariūnų apsauginiai galiausiai atsitraukė patys“, – apie pirmadienio rytą prie turgavietės pasakojo K.Žukauskas.

Kaltina griaunant turtą

Gariūnų verslo ir kultūros parko feisbuke apie situaciją kalbama kitaip.

„Šiandien Vilniaus m. savivaldybė pasitelkusi galingas policijos pajėgas pradėjo Gariūnams nuosavybės teise priklausančio turto griovimą. Nepateikusi jokių teisinių pagrindų, paaiškinimo, naikina visas Gariūnų investicijas. Ar mes vis dar gyvename teisinėje valstybėje?!“ – piktinamasi, kartu pasidalijama ir Jaroslavo Zagurskio paskelbtu tekstu bei vaizdo įrašu iš šio ryto įvykių.

„Ankstų pirmadienio rytą Vilniaus m. savivaldybės atstovai, pasitelkdami gausias policijos pajėgas, pradėjo Gariūnų verslo ir kultūros parko turto griovimą. Sunkioji technika griauna pagrindinį įėjimą į Gariūnus, naikina šaligatvius, statinius, kurie nuosavybės teise priklauso Gariūnams.

Prekeiviai, smulkiojo verslo atstovai, Gariūnų administracija – niekas negauna atsakymų, kokiu teisiniu pagrindu vykdomas svetimo turto naikinimas. Nei Vilniaus m. savivaldybės, nei policijos atstovai nepateikia jokio juridinio dokumento, suteikiančio teisę naikinti svetimą turtą.

Kaip prekybininkams patekti į savo darbo vietas, o ką daryti, jei jos apskritai sunaikintos neteisėtais savivaldybės veiksmais? Kokioje valstybėje mes gyvename? Ar teisinis pagrindas nebėra privalomas, norint sugriauti kito asmens nuosavybę?“ – rašė J.Zagurskis, tvirtindamas, kad tokiu būdu griaunamas turtas, į kurį įdėta daug pinigų, o žmonės neteksią darbų.

Karolio Žukausko nuotr./Gariūnai kovo 27-osios rytą
Karolio Žukausko nuotr./Gariūnai kovo 27-osios rytą

„Ar valstybė neturi intereso apsaugoti ir ginti smulkųjį verslą, sukuriantį tūkstančius darbo vietų?“ – tokiu klausimu įrašą pabaigia šis žmogus.

Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad niekas į Gariūnų turtą nesikėsina, tačiau esą administracijai teks nusigriauti keletą kioskų, kurie stovi valstybinėje žemėje ir trukdo sankryžos įrengimo darbams.

Prie Gariūnų esantis šviesoforas yra paskutinis nuo Baltarusijos sienos iki pat Klaipėdos. Pagal projektą, jis išnyks, kai atsiras dviejų lygių sankryža Gariūnų gatvėje ties turgaviete. Nedidelis žiedas šalia įėjimo į turgavietę ir yra pirmasis darbų etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius