-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 10

Garsioje savavališkų Kaliačiaus statybų istorijoje padėtas taškas

Garsioje savavališkų statybų Vilniaus rajone, Svironių viensėdyje, istorijoje pagaliau padėtas galutinis taškas. Čia išdygusių nelegalių statinių neliko nė kvapo.
Galutinis taškas garsioje savavališkų statybų  istorijoje.
Galutinis taškas garsioje savavališkų statybų istorijoje. / Aplinkos ministerijos nuotr.
Temos: 1 Statybos

„Tai dar vienas įrodymas, kad su nelegaliomis statybomis kovojama. Ir kovojama ne žodžiais, bet konkrečiais darbais”, – teigia aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Šios savavališkų statybos istorijos ištakos siekia 2005-uosius. Tąkart statytojas Andrius Kaliačius (turtas pagal dokumentus priklausė buvusio Vilniaus policijos viršininko Eriko Kaliačiaus sūnui – Red. past.), nepakeitęs žemės sklypo naudojimo paskirties, neturėdamas parengtų ir suderintų projektų dokumentų, miškų ūkio paskirties sklype, esančiame Svironių viensėdyje, pastatė nelegalių statinių.

Viensėdyje išdygo du statiniai iš medinių rąstų ant betoninių pamatų, iš gelžbetonio blokų buvo sumontuota 28 metrų ilgio ir 2,4 metro aukščio atraminė sienelė, šašlykinės pastatas, vasaros tipo kavinė iš medžio konstrukcijų, pirties pastatas, taip pat buvo įrengtos dvi pavėsinės iš medžio konstrukcijų.

Po ilgai trukusių procedūrų (statytojas nepaisė nei pareigūnų raginimų, nei teismo įpareigojimo nutraukti nelegalias statybas ir tęsė jas toliau) ir teismų maratono A.Kaliačiui galutiniu sprendimu buvo liepta minėtus statinius nugriauti.

Apie minėtą teismo sprendimą visuomenei pranešė portalas 15min.lt.

Prieš kelias dienas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Kontrolės skyriaus specialistai kartu su Vilniaus apskrities viršininko administracijos Statybos valstybinės priežiūros skyriaus specialistais paskutinį kartą apsilankė Svironių viensėdyje.

Nustatyta, jog pagaliau nugriauti visi likusieji savavališkai pastatyti statiniai: atraminė sienelė, pabaigti dviejų statinių iš medinių rąstų ant betoninių pamatų, šašlykinės bei pirties pastato griovimo darbai. Pašalinus savavališkos statybos padarinius sutvarkyta ir teritorija.

„Ši istorija įrodo, kad anksčiau ar vėliau nelegalūs statiniai vis tiek pašalinami. O siekdami, kad pats procesas taptų efektyvesnis ir spartesnis, parengėme pluoštą teisės aktų pakeitimų. Juose, be kita ko, numatyta ir kur kas griežtesnė atsakomybė statytojams”, – pabrėžia aplinkos ministras.

„Scanpix“ nuotr./Tai tik fragmentas viso komplekso, kurį Svironyse neteisėtai pastatė buvęs Vilniaus policijos vadovas.
Tai tik fragmentas viso komplekso, kurį Svironyse neteisėtai buvo pastatęs buvęs policijos vadovas.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija per tris šių metų ketvirčius išaiškino 287 savavališkų statybų atvejus – arba 51 procentu daugiau, negu jų buvo išaiškinta pernai per tą patį laikotarpį. Daugiausiai savavališkų statybų užfiksuota Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse.

„Didėjantį savavališkų statybų išaiškinamumą lėmė dažniau inspekcijos ir kitų ministerijai pavaldžių įstaigų organizuojami reidai. Be to, jaučiame padidėjusį gyventojų aktyvumą teikiant informaciją apie galimas savavališkas statybas”, – sako G.Kazlauskas.

Ministro žodžiais, akivaizdu, kad gyventojai keičia požiūrį į viešąjį interesą, tampa vis labiau nepakantūs pažeidėjams, be to, atidžiai stebi valstybės institucijų atliekamus veiksmus.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius