Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 26

Garso įraše žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas gąsdina buvusį NŽT vadovą: „Danieliau, bus blogai“

15min gavo garso įrašą, kuriame buvęs Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovas Danielius Kuprys spaudžiamas savo noru trauktis iš pareigų. Pokalbyje žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas aiškina, jog nepasitraukus – bus blogai. Pirmadienį komentuodamas garso įrašą viceministras 15min teigė, kad Valstybės tarnybos įstatymas – nelankstus, nes neleidžia atleisti nesugebančio dirbti vadovo. Tuo metu D.Kuprys teisybės nesėkmingai ieškojo teisme.
Įrašytas žemės ūkio viceministro Artūro Bogdanovo ir buvusio NŽT direktoriaus Danieliaus Kuprio pokalbis
Danielius Kuprys ir Artūras Bogdanovas

„Kaip nori, Danieliau, kaip nori, ta prasme, bet aš tau tik tiek kad pasakysiu – bus blogai dabar. Dabar rugpjūtį bus blogai. Ir aš tikrai vakar ne šiaip sau sakiau prie ministro, kad neina žmonės dirbt pas tave (…) Jie ateis? Kol tu būsi, jie neateis (…) Dėl tavęs neina, nu kaip tu nesupranti, nes tu prastai vadovauji ir prastai atstovauji (…) Ar tu girdi, ką aš sakau? Tu prastai atrodai, todėl pas tave neis, ar tu suvoki? (…) Ar tu girdi, ką aš pasakiau? Prie ko čia valstybės tarnyba?“ – tokiais žodžiais garso įraše A.Bogdanovas kalba tuomečiam tarnybos vadovui.

Priminsime, kad A.Bogdanovo žodžiai išsipildė: pernai rugpjūtį NŽT vadovavusiam D.Kupriui išties buvo blogai – jis buvo atleistas iš pareigų.

Žiniasklaidai nutekinami garso įrašai rodo, kad iki tol D.Kuprys buvo įnirtingai krapštomas trauktis savo noru. Iš vasarį Tv3.lt portalo paskelbto įrašo matyti, kad tai darė ne tik A.Bogdanovas, bet ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

VIDEO: Įrašytas žemės ūkio viceministro Artūro Bogdanovo ir buvusio NŽT direktoriaus Danieliaus Kuprio pokalbis

15min gautame naujame įraše A.Bogdanovas teigia nematantis jokios prasmės D.Kupriui likti NŽT vadovu.

„Aš esu tarnautojas“, – į tai jam atsako D.Kuprys.

A.B: Bet tu neturi pasitikėjimo.

D.K: Pasitikėjimas valstybės tarnyboje visiškai negalioja, faktiškai...

A.B: Tavo vadovo pasitikėjimas...

D.K: Viceministre, su visa pagarba, aš laimėjau konkursą.

A.B: Taip, žinau.

D.K: Ir čia nepriklausė nuo nieko.

A.B: Ir ta prasme, tu manai, kad jeigu tu laimėjai konkursą, tai tu dabar esi Dievas ir tau nereikia tavo tiesioginės valdžios paramos.

D.K: Aš esu tarnautojas, aš nesu Dievas.

A.B: Aš klausiu klausimo. Tau nereik paramos, tu manai taip?

D.K: Aš kiek kartų prašiau...

A.B: Valstybės tarnybos įstatymas tau yra viskas ir va ten yra parašyta ir tau visiškai yra neįdomu visi kiti susietumai, interesai, palaikymas, tau yra neįdomu šitie dalykai.

D.K: Ką reiškia palaikymas?

A.B: Palaikymas iš tavo tiesioginio vadovo.

D.K: Aš esu tarnautojas, viceministre, ir aš darysiu viską, kad valstybei būtų geriau. Ir šiuo atveju, kad tarnybai būtų geriau.

A.B: Nu, o ką tu padarei geriau kad būtų NŽT?

D.K. Daug padariau.

A.B: Nieko tu nepadarei.

D.K: Kodėl jūs taip manot? Tai gal padėkit, nestabdykit.

(…)

A.B: Ar tu nesupranti, tau ministras vakar aiškiai pasakė – nu nėra pas mus ateities kartu. Tai kaip tu įsivaizduoji?

D.K: Bet čia viceministre ne „uabas“, čia valstybės tarnyba.

A.B: Taip, tvarkoj, taip. Labai svarbi valstybės tarnyba, labiausiai korumpuota tarnyba visoj Žemės ūkio ministerijoj.

D.K: Ne, ne, yra NMA.

A.B: Kurią tikrai reikia sutvarkyt.

D.K: Yra NMA žinokit, su visa pagarba...

A.B: Nu kokia pagarba, pagarbą užsitarnauti reikia, o ne pasakyti...

D.K: Supratau, tai tada gerai... (neaiškiai kalba)

A.B: Vienu žodžiu, supratau tavo, bet tu ateity žadi tarnautoju, ar nori tiesiog atkentėt, o paskui nueit į teismą ir prisiteist kompensaciją. Kokia yra tavo logika?

D.K: Mano logika, kadangi aš ėjau į konkursą ir aš tikėjausi būti vadovu, aš laimėjau konkursą ir aš toliau dirbu valstybės tarnyboje. Jeigu aš būčiau nenorėjęs eiti į valstybės tarnybą, aš būčiau į ją nėjęs, net nepretendavęs.

Vėliau A.Bogdanovas aiškino D.Kupriui, kad norėdamas kilti karjeros laiptais, jis turi auginti savo autoritetą, klausė, ar jam nesvarbu, ką apie jį mano žmonės, pabrėžė, kad tarnautojas turi būti nepriekaištingas. D.Kuprys teigė manantis, kad NŽT atstovaujama ne idealiai, bet to siekiama.

A.Bogdanovas: Valstybės tarnybos įstatymas yra nelankstus

Pirmadienį 15min paklaustas, kodėl D.Kuprys buvo spaudžiamas išeiti, o ne tiesiog atleistas laikantis įstatymų, A.Bogdanovas teigė, kad jokia paslaptis, kad pats buvęs tarnybos vadovas įrašinėjo savo pokalbius, o dabar esą platina.

Anot žemės ūkio viceministro, Valstybės tarnybos įstatymas yra nelankstus ir pagal jį neįmanoma atsisveikinti su žmogumi, kuris yra nekompetentingas, nesugeba dirbti ir valdyti situacijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Bogdanovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Bogdanovas

„Palinkėjau jam išeinant sėkmės, kad žmogui sektųsi gyvenime, bet panašu, kad Danielius Kuprys ilgai planavo savo šitą planą – pabandyti įrašinėti, laikytis iki galo, net nenoriu apie jį (kalbėti – red.past), nes man labai nemaloni tema“, – kalbėjo jis.

15min pastebėjus, kad spausti išeiti iš darbo savo noru nėra gerai, A.Bogdanovas teigė, kad dar klausimas, koks ten buvo spaudimas.

„Kitas dalykas – pasiremti, kad išeitų, nėra kuo, teisinėje valstybėje gyvename, teisiniais būdais ir atleidžiamas turi būti žmogus“, – sakė jis.

D.Kuprys iš pareigų buvo atleistas po to, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pareiškė, kad jam nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13 iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų.

Vienu metu ūkininkavęs ir NŽT vadovavęs D.Kuprys nuomojosi maždaug 55,4 hektarų žemės iš valstybės skirtinguose regionuose.

D.Kuprys: man tai yra principo dalykas

15min pirmadienį paklaustas, kodėl nesutiko trauktis savo noru, D.Kuprys aiškino, kad tarnautojai į darbą patenka ne per pažintis, o todėl kad atitinka kvalifikacinius reikalavimus.

„Ne be reikalo mano tėvai mane leido į mokyklą, ne be reikalo aš į universitetą ėjau, ne be reikalo aš kažkokių aukštumų siekiau, kad po to ateitų kažkoks politinis, atsiprašant, nusikeiksiu – p****kas ir pradėtų nurodinėti, kaip turi elgtis ir kokių įstatymų turi laikytis. Prasideda visi pokalbiai apie draugystes, apie chebras... Ne, tokių dalykų negali būti. Man tai yra principo dalykas, aš negaliu visko mesti tik pradėjęs“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danielius Kuprys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danielius Kuprys

Atleidimą D.Kuprys apskundė teismui, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas sausį nusprendė, kad D.Kuprys atleistas teisėtai.

Buvęs NŽT vadovas pirmadienį 15min teigė šį sprendimą apskundęs Vyriausiajam administraciniam teismui ir laukiantis sprendimo. Trečiadienį šis teismas neskundžiama nutartimi nusprendė, kad D.Kuprys atleistas teisėtai.

D.Kuprys teismo prašė panaikinti žemės ūkio ministro sprendimą atleisti jį iš pareigų, grąžinti į darbą ir priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką.

VTEK patį A.Bogdanovą yra pripažinusi pažeidus įstatymą ir veikus nuolatinio interesų konflikto situacijoje, nes tiesiogiai kontroliavo ministerijos Žemės ir išteklių politikos departamento bei NŽT veiklą, o šiose srityse veikia viceministro valdomos įmonės, teikiančios žemėtvarkos, geodezijos bei kadastrinių matavimų paslaugas.

Žemės ūkio ministras B.Markauskas po sprendimo teigė nesvarstantis atleisti viceministro, bet jis nušalinamas nuo žemėtvarkos klausimų kuravimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius