Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 10

Garuozos Šilo mūšyje žvangėjo plienas ir krito kryžiuočių galvos

Žiemių pradas „Simkala“ bei Joniškio istorijos ir kultūros muziejus surengė tradicinį paskutiniojo žiemgalių sukilimo ir Garuozos šilo mūšio minėjimą. Joniškio poilsio zonoje „Sidabra“ įkurta istorijos mūšio lauko stovykla. Čia buvo paprastas maistas, rankomis gaminti rūbai bei rakandai ir nejuokais rimtos kovos su tikrais viduramžiškais ginklais.
Garuozos šilo mūšis Joniškyje
Garuozos šilo mūšis Joniškyje / Asmeninio archyvo nuotr.

Palei eglyną išrikiuotos senovinės palapinės iš natūralių gamtinių medžiagų. Gausiai susirinkę kariai ir senovinė aplinka tiesiog perkelia daug amžių atgal. Atėjęs pasijunti lyg tryliktame amžiuje. Organizatoriai tyčia parinko vietą, kur sunku pamatyti civilizacijos apraiškų.

Žiūrovai su sintetinėmis striukėmis archajiškoje aplinkoje atrodė lyg iš kitos planetos. Norisi fotografuoti kiekvieną ant žmogaus esančią detalę – nuo batraiščio iki rankinės. Senove besidomintys entuziastai iki smulkmenų reiklūs savo kostiumams. Viskas turi būti istoriškai teisinga.

Vyrai stiprinosi duona ir lašiniais. Moterys padėjo užsimaukšlinti šarvus.

Šalia senovinių palapinių mūšio laukė paremti ginklai ir skydai. Vyrai stiprinosi duona ir lašiniais. Moterys padėjo užsimaukšlinti šarvus. Vaikai smalsiai žiūrėjo į neatpažįstamai pasikeitusius tėčius.

Viduramžiškame renginyje be organizatorių dalyvavo istorinės rekonstrukcijos klubas iš Latvijos „Rodenpoys“, kauniečių karių kuopa, istorijos klubas „Semigallia“ ir kiti laisvi istorinės rekonstrukcijos atstovai.

Atvyko atstovų iš Vilniaus gyvosios istorijos klubo „Leitgiris“, Alytaus senovės baltų karybos draugovės „Jotvos sūnūs“, Klaipėdos „Baltų vikingų“, senovės baltų gyvensenos ir amatų klubo „Stebulė“, Latvijos senosios gyvensenos klubo „Heiligenberg“, Latvijos švietėjiškos organizacijos „Ugunszīme“.

Vyras stojo prieš vyrą. Buvo renkamas stipriausias karys.

Kariai patraukė į mišką kautis. Livonijos ordinas neišvengiamai turėjo pajusti žiemgalių ginklų ir vyrų tvirtybę. Pasipriešinę, tačiau pralaimėje, kryžiuočiai krito po eglėmis.

Tikrasis Garuozos šilo mūšis įvyko 1287 metų kovo 26 dieną. Tai prasminga data Žiemgalos istorijai – paskutinis didelis mūšis, kuriame žiemgaliai pasiekė pergalę prieš Vokiečių ordino livoniškąją šaką. Taip pat tai buvo paskutinis pasispardymas žiemgalių istorijoje, nes po šio mūšio nebebuvo rimtesnio pasipriešinimo. Iki 1290 metų Žiemgala buvo nukariauta.

Po Garuozos mūšio inscenizacijos senovės kovų puoselėtojai surengė tikrą turnyrą. Vyras stojo prieš vyrą. Buvo renkamas stipriausias karys.
Plačiau apie Garuozos šilo mūšį galima paskaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius