-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 20

Gatvėje pastatyta komoda saugojo pamestus miestelėnų daiktus

Ketvirtadienį Vilniaus centre, netoli prekybos centro Gedimino 9, pradėjo „veikti“ komoda, kurioje praeiviai galėjo peržiūrėti pamestus ar palikti Vilniaus mieste rastus daiktus ir parašyti žinutę kitiems praeiviams.
komoda gatvėje
Gatvėje pastatyta komoda / Organizatorių archyvo nuotr.
Temos: 1 Pamesti daiktai

Keistoje erdvėje atsidūrusi komoda greitai tapo praeivių bendravimo įrankiu, o projekto dalyviai jau planuoja panašią iniciatyvą įgyvendinti Lenkijoje.

Iniciatyva miesto centre pastatyti neįprastą daiktą, kuris sužadintų žmonių smalsumą ir skatintų netiesioginį nepažįstamų žmonių bendravimą, kilo grupei studentų dalyvaujant Europos humanitarinio universiteto (EHU) projekto
Litpro rengtose vasaros meninėse dirbtuvėse.

Studentai komodos stalčiuose paliko įvairių daiktų ir tekstus lietuvių, anglų, rusų, lenkų, baltarusių, jidiš ir kinų kalbomis ir iš tolo stebėdavo, kaip žmonės reaguoja pamatę miesto centre netikėtą daiktą.

„Kai kurie žmonės praeidavo net neatkreipdami dėmesio į komodą, kiti atidžiai ją tyrinėdavo, peržiūrėdavo visus stalčius. Labiausiai mus nustebino tai, kad žmonės buvo linkę daugiau palikti daiktų komodoje nei iš jos pasiimti,“ – teigė Eduardo, vienas iš iniciatyvą įgyvendinusių studentų iš Ispanijos.

Populiariausi daiktai buvo įvairios monetos, žiebtuvėliai, tačiau kiti palikdavo ir piešinius, ir eilėraščius kitiems praeiviams paskaityti.

Ispanijos, Lenkijos ir Baltarusijos studentų grupės vadovė EHU lektorė bei miesto tyrinėtoja ir gatvės menininkė Jekaterina Lavrinec teigė, kad jiems ypač svarbu buvo meninėse dirbtuvėse sukurti tvarią iniciatyvą, kuri išliktų ir pasibaigus dirbtuvėms.

„Ši iniciatyva skatina geranoriškumą kitų žmonių atžvilgiu, ragina iš naujo patirti vaikišką atradimo džiaugsmą, suteikia miestui žaismingumo,“ – kalbėdama apie iniciatyvos naudą kalbėjo J. Lavrinec.

Anot J. Lavrinec, ši iniciatyva yra ypač vykęs bendradarbiavimo tarp baltarusių, užsienio studentų ir miesto menininkų, kurie apipavidalino komodą, pavyzdys.

EHU projektas Litpro yra Lietuvos užsienio reikalų ministerijos remiama projektas, kuriuo siekiama supažindinti Lietuvoje gyvenančius baltarusius su Lietuvos kultūra ir kalba.

Europos humanitarinis universitetas yra privati, pelno nesiekianti aukštojo mokslo institucija, įkurta Minske 1992 m. Šiemet švenčiantis savo 20 m. gyvavimo sukaktį, universitetas glaudžiasi Lietuvos sostinėje Vilniuje nuo 2004 m., kai jis buvo uždarytas Baltarusijos valdžios.

Jame mokosi beveik du tūkstančiai studentų, daugiausia baltarusių. Universitetas siūlo bakalauro ir magistro programas bei skatina tyrimus humanitariniuose ir socialiniuose moksluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius