-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 26

„Gazprom“ atstovams „Lietuvos dujų“ valdyboje gali tekti trauktis

Rusijos dujų bendrovės „Gazprom“ valdyba dujų pardavimo buvusioms SSRS šalims funkciją nusprendė perduoti antrinei „Gazprom Export“ bendrovei. „Gazprom“ atstovams bendrovės „Lietuvos dujos“ valdyboje – koncerno valdybos vicepirmininkui Valerijui Golubevui ir Vidaus pardavimų departamento direktoriui Kirilui Selezniovui – gali tekti trauktis, rašo „Verslo žinios“.
„Gazprom“
„Gazprom“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimas keisti „Gazprom“ eksporto į „artimąjį užsienį“ modelį priimtas esą dėl atsiradusio poreikio „konsoliduoti „Gazpromo“ veiklą išorės rinkose, nes su visomis buvusiomis SSRS respublikomis pereita prie prekybos rinkos principais“.

„Verslo žinios“ rašo, jog iš dalies tai, ko nepavyko pasiekti Energetikos ministerijos atstovams, gali tapti tikrove dėl „aparatinio“ karo „Gazprom“ viduje. Lietuvos Vyriausybė siekė du „Gazprom“ atstovaujančius bendrovės valdybos narius nušalinti, kaip teigta, „dėl interesų konflikto“ balandį įvykusiame „Lietuvos dujų“ akcininkų susirinkime. Tačiau pasipriešinus didiesiems dujų bendrovės akcininkams – „Gazprom“ ir „E.On Ruhrgas“ – pareigas išsaugojo ir du „Gazprom“ atstovai, ir „Lietuvos dujų“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius.

„Tikimasi, kad prekybos sistemos reforma padės joje įvesti tvarką ir atsisakyti painių dujų pardavimo schemų“, – rašoma „Gazprom Export“ „Verslo žinioms“ atsiųstame tekste. Ten pat pažymima, kad dėl pasikeitusių aplinkybių V.Golubevui ir K.Selezniovui, kurie ligi šiol buvo atsakingi už koncerno vidaus ir „artimojo užsienio“ prekybą, gali tekti palikti valdymo organus Baltijos šalių bendrovėse, kuriose „Gazprom“ turėjo turto.

„Gazprom Export“ atstovai, su kuriais „Verslo žinioms“ pavyko susisiekti, neoficialiai tvirtino, kad bendrovė rusiškų dujų eksporto sutartis gali perimti „ne iš karto“, o „artimiausioje ateityje“, „iki šių metų pabaigos“.

Nei Lietuvos dujų rinkos dalyviai, nei valdžios atstovai bendrovės „Gazprom Export“ skelbiamų koncerno eksporto politikos pokyčių nekomentuoja. Verslininkai dažniausiai sako laukiantys tikslesnės ir išsamesnės informacijos „iš pirmų ūpų“.

Energetikos ministerijos atstovai tvirtino, kad balandį užsimezgusiose derybose su „Gazprom“ dėl ES III energetikos paketo nuostatų Lietuvoje įgyvendinimo ir dujų kainodaros, rusų koncernui ir toliau atstovauja valdybos vicepirmininkas Valerijus Golubevas.

„Gazprom Export“ numatoma perduoti maždaug 50 mlrd. kubinių metrų apimties gamtinių dujų pardavimo sutartis su Ukraina, Moldova, Armėnija ir Baltijos šalimis, taip pat 40 mlrd. kubinių metrų su Vidurinės Azijos šalimis ir Azerbaidžanu sudarytas dujų pirkimo sutartis. Ore pakibęs tėra klausimas dėl Baltarusijos: rusiškų dujų sutartis su šia šalimi baigiasi šiemet, be to, „Gazprom“ iki metų pabaigos tikisi tapti vieninteliu šios šalies dujų vamzdynų šeimininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius