Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 25

„Gazprom“ grasinimai arbitražu yra grubus spaudimas mažai šaliai, teigia ministras A.Sekmokas

Rusijos dujų milžino „Gazprom“ laiškas, kuriame dėl Lietuvoje vykdomos dujų sektoriaus pertvarkos grasinama tarptautiniu arbitražu, yra grubus spaudimas, teigia energetikos ministras Arvydas Sekmokas.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį Energetikos ministerijos vadovas žurnalistams teigė, pagal Europos Sąjungos Trečiąjį energetikos paketą parengtas Dujų įstatymo projektas yra svarstomas su visomis suinteresuotomis pusėmis, tarp jų ir „Gazprom“ bei Vokietijos kompanija „E.ON Ruhrgas International“.

„E.ON“ ir „Gazprom“ laiškų tonas yra ultimatyvus, jie yra adresuoti aukščiausiems valstybės vadovams ir tą galima traktuoti kaip tam tikrą didelių kompanijų spaudimą nedidelei valstybei“, – sakė A.Sekmokas.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad dujų sektoriaus pertvarka siekiama panaikinti monopolį dujų rinkoje ir įgyvendinti strateginius projektus„Juo labiau, kad mes viso labo įgyvendiname Europos Komisijos numatytus teisės aktus dėl Trečio paketo įgyvendinimo ir būtent pirmuoju būdu numatome įgyvendinti, kuris ir laikomas pagrindiniu įgyvendinimo būdu. Sakyčiau, tokia pozicija grasinant arbitražu gali būti traktuojama kaip grubus spaudimas“, – kalbėjo ministras.

Paklaustas, ar tokia užsienio energetikos milžinų reakcija pakeis Vyriausybės nusiteikimą, A.Sekmokas atsakė: „Mes turime įgyvendinti Europos teisės aktus, mes konsultuojamės su visomis šalimis dėl šitų nuostatų įgyvendinimo ir aš manau, kad mes jas įgyvendinsim“.

Jo teigimu, naujasis Dujų įstatymas pagal ES reikalavimus vėliausiai turi būti priimtas 2011 metų kovą.

„O dar už metų iki kovo mėnesio jis turi būti įgyvendintas“, – sakė A.Sekmokas.

Lietuvos Vyriausybę šią savaitę pasiekė vieno iš „Gazprom“ vadovų laiškas, kuriame skundžiamasi, kad Lietuvos pusė nedalyvauja diskusijose su „Gazprom“ ir taip esą pažeidžia Rusijos ir Lietuvos susitarimą dėl investicijų skatinimo bei abipusės apsaugos.

„Manome, kad galima kreiptis į Tarptautinį arbitražą ir pareikalauti atlyginti žalą“, – sakoma Lietuvos premjerui adresuotame „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojo Valerijaus Golubevo laiške, kurio kopiją trečiadienį gavo BNS naujienų agentūra.

„Drauge manome, kad kreiptis į Tarptautinį arbitražo teismą su ieškiniu Lietuvos Respublikos Vyriausybei dėl žalos atlyginimo, siekiant užkirsti kelią mūsų, kaip „Lietuvos dujų“ akcininko, teisių pažeidimui, ne pats geriausias santykių plėtojimo variantas“, – sakoma laiške.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad dujų sektoriaus pertvarka siekiama panaikinti monopolį dujų rinkoje ir įgyvendinti strateginius projektus – pastatyti suskystintų dujų terminalą ir nutiesti dujų jungtį į Lenkiją.

Panašų kelią kaip Lietuva įgyvendinti ES teisę pasirinko ir Estija, tuo metu Latvija nusprendė taikyti išimtį.

Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, Rusijos „Gazprom“ – 37,1 proc., valstybei – 17,7 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius