Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 23

Gdansko archyvuose rasti istoriniai dokumentai apie Kauną

Konservavimo ir restauravimo darbų ekspertas Kęstutis Linkus Gdansko (Lenkija) archyvuose rado net 422 laiškus, kuriuos rašė Gdansko pirklių Kauno kontora. Kaunas ketina įsigyti bent dalį šių miesto istorijai svarbių dokumentų kopijų.
Istorikas Kęstutis Linkus
Istorikas Kęstutis Linkus / Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Gdanskas

Lenkijoje viešėjęs K.Linkus į Gdanską vyko žinodamas, jog gali aptikti istorinių dokumentų. Pasak tyrėjo, jo tikslas buvo rasti duomenų, kurie padėtų atskleisti naujų faktų apie Kauno istoriją, jo bendradarbiavimą su Hanza sąjunga, Hanza kontoros veiklą.

Buvo žinoma, kad Gdansko archyvuose turėtų būti išlikusių dokumentų, kuriuose užfiksuota Hanzos kontoros veikla Kaune. Viduramžiais Kauno pirklių kontora buvo Hanzos pirklių atstovybė užsienyje.

Pradėjus tyrimą K.Linkus buvo priblokštas, jam pavyko rasti net kelis šimtus XV a. pradžios – XVIII a. dokumentų, kuriuose kalbama apie Kauną. Daugiausia tai – korespondencija (laiškai) su

įvairiais Lietuvos miestais. Archyvo fonduose Kaunas minimas laiškuose, taip pat rasta viena kita privilegija pirkliams, žemėlapiai bei planai.

„Archyvuose pavyko rasti tikrai įdomios medžiagos: 422 laiškus, kuriuos rašė Gdansko pirklių Kauno kontora. Laiškai rašyti senąja vokiečių kalba, norint juos išstudijuoti, reikia turėti dokumentų kopijas ir laiko. Manau, kad išanalizavus rastus dokumentus, turėtų paaiškėti ir naujų faktų apie Kauną ir Hanza sąjungą“, – sakė istorikas.

K.Linkaus manymu, reikėtų įsigyti bent apie 150 dokumentų, kurie vertingi Kauno istorijai. Jis pažymėjo, kad Hanzos sąjungos pirkliai buvo įsikūrę tarp Rotušės aikštės ir Nemuno, tačiau jie neturėjo vienos kontoros. Pirkliai kūrėsi atskiruose sklypuose, kiemuose. Pradžią šiai prekybai davė Vytautas Didysis, skyręs vokiečių pirkliams žemės.

Kauno miesto savivaldybės darbo grupė šventei „Hanza Kaunas 2011“ rengtis nusprendė, kad būtina rasti lėšų dokumentų kopijoms. Tam gali reikėti iki kelių tūkstančių litų.

„Būtų labai naudinga turėti dokumentus, atskleidžiančius miesto istoriją. Jie galėtų būti eksponuojami miesto muziejuje, kur visi norintys galėtų juos patyrinėti“, – sakė Kauno miesto vicemeras Rimantas Mikaitis.

Savo ruožtu Kauno meras Andrius Kupčinskas yra išsiuntęs laišką Gdansko merui, prašydamas padovanoti Kaunui svarbių istorinių dokumentų kopijas.

Jau šį savaitgalį Kaunas perims naujųjų laikų Hanzos sąjungos vėliavą, o 2011-aisiais pirmą kartą Lietuvoje surengs tarptautines Hanza dienas. Kaunas pelnytai didžiuojasi, kad, nors ir nepriklausydamas Hanza pirklių sąjungai, viduramžiais buvo didžiausias prekybos ryšius išplėtojęs miestas Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius