Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 11

Gediminas Kirkilas: „Abejoju, ar laimėtume bylas prieš Norvegiją“

Seimo Užsienio reikalų komitetas yra gavęs beveik tūkstančio emigrantų lietuvių paklausimus dėl Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnybos veiksmų. Tačiau, pasak socialdemokratų Gedimino Kirkilo ir Benedikto Juodkos Lietuvos institucijos lietuviams nelabai kuo gali padėti. G.Kirkilas suabejojo, ar ką nors pasiekti būtų įmanoma ir dėl Norvegijoje paimtų vaikų kreipusis į tarptautinius teismus.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš manau, kad reikia remtis tarptautiniais dokumentais ir Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija, bet, jei mes bylinėsimės su jais pagal šitą konvenciją, o aš manau, kad tokių bylų bus, tai nesu tikras, kad visur laimėsime. Aš galvoju, kad jų tarnyba veikia pagal įstatymus“, - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė G.Kirkilas.

B.Juodka taip pat pažymėjo, kad Norvegija vaikų teisių apsaugos srityje turi savo įstatymus ir juos lietuviai emigrantai turi gerbti.

„Mes turime suprasti, kad kiekviena valstybė vadovaujasi savo įstatymais. Patinka mums tai, ar nepatinka. Mes, politikai, Seime ar Prezidentūroje, turbūt neturėtume nurodinėti Norvegijai, kokius įsttaymus jie turi keisti, nes jie lietuvių požiūriu neva blogi. Norvegija šventai vadovaujasi savo įstatymais. Dėl vaikų teisių, kiek žinau, jų sistema veika apie  50 metų ir ta sistema jiems patinka“, - kalbėjo B.Juodka.

Mes, politikai, Seime ar Prezidentūroje, turbūt neturėtume nurodinėti Norvegijai, kokius įsttaymus jie turi keisti, nes jie lietuvių požiūriu neva blogi, - sakė B.Juodka.

Pasak jo ir G.Kirkilo, šiuo metu dėl Lietuvos piliečio Gabrieliaus B. atėmimo kilęs skandalas yra pernelyg eskaluojamas, neišklausant antrosios pusės.

Taip pat G.Kirkilas pažymėjo, kad Lietuvos valdžios kaltinti dėl to, kad negina berniuko teisių, nevertėtų.

„Lietuvos valdžia gali veikti tik su Norvegijos valdžia. Vienaip ar kitaip kreiptis, ginčytis, bet turėkite galvoje, kad ta Norvegijos tarnyba yra labai nepriklausoma ir nuo Norvegijos valdžios. Todėl mūsų galimybėds ribotos“, - pažymėjo jis.

Pasak G.Kirkilo, Lietuvai vertėtų nebent pačiai sustiprinti savo Vaiko teisių apsaugos tarnybas, kad šios turėtų pakankamai profesionalų, galinčių ieškoti kontaktų su Norvegijos „Barnevernet“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius