-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 04 18

Gedimino pr. trinkeles 2005 m. vertinęs mokslininkas neprisimena, ar jos geros

Ataskaitą dėl Gedimino prospekte naujai klojamų trinkelių 2005 m. teikęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Statybos fakulteto Statybinės mechanikos katedros docentas Valentinas Skaržauskas 15min.lt sako neatsimenantis, ar trinkelės yra tinkamos Lietuvos klimatui.
Gedimino prospekto trinkelės
Gedimino prospekto trinkelės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus meras Artūras Zuokas teigia Lietuvos archyve suradęs dokumentus, kad dar 2005 m. „Vilniaus kapitalinė statyba“ buvo gavusi trijų VGTU ekspertų pasirašytas išvadas, kuriose teigiama, kad Gedimino prospekte naujai klojamos trinkelės netinka Lietuvos klimatui. Kartu rasta ir kita kone identiška pirmajai išvada, kurioje teigiama, kad trinkelės yra tinkamos.

Vienas iš trijų po A.Zuoko surastomis ataskaitomis pasirašiusių VGTU ekspertų Statybinės mechanikos katedros docentas V.Skaržauskas prisiminė, kad yra pasirašęs ataskaitą dėl Gedimino pr. klojamų trinkelių kokybės.

„Parašas buvo padėtas legaliai. Viskas gerai“, – 15min.lt paklaustas, ar yra teikęs ataskaitą dėl Gedimino pr. trinkelių sakė V.Skaržauskas.

Tačiau paprašytas patikslinti, kokia išvada dėl trinkelių atsparumo Lietuvos šalčiams buvo pateikta, mokslininkas ėmė išsisukinėti.

„Reikia klausti tos ataskaitos vadovų. Šito aš negaliu pasakyti. Neatsimenu. Tai buvo labai seniai, klausykit. Septyneri metai praėjo“, – kalbėjo ekspertas.

Jis pažymėjo tik tiek, kad dviejų skirtingų ataskaitų apie tas pačias trinkeles būti negalėjo. Tikrasis dokumentas esą turėtų būti VGTU archyvuose.

„Galima kelti tas ataskaitas, kurios pas mus archyve yra. Ko gero, jų dviejų nebuvo, negalėjo būti“, – sakė jis.

Tuo tarpu Vilniaus meras  A.Zuokas trečiadienį demonstravo abu ataskaitos variantus. Ant abiejų buvo sudėti VGTU mokslininkų parašai.

Be to, abu dokumentai buvo pažymėti tuo pačiu užsakymo numeriu, sudaryti tą pačią 2005 vasario 7 dieną, užsakyti ir skirti tuometiniam „Vilniaus kapitalinės statybos“ vadovo pavaduotojui Stanislovui Šriūbėnui.

„Tie dokumentai yra labai svarbūs, nes vienu atveju jie išteisina visiškai projekte esančius dalyvius, o kitu atveju buvo galima 2005 m. sureaguoti ir patikslinti plytelių specifikaciją. Mes nežinome, kada atsirado tos ataskaitos ir kodėl jos yra vienodos, bet skirtingų tekstų. Tai turėtų atsakyti teisėsaugos pareigūnai“, – trečiadienį sakė A.Zuokas.

Jo teigimu, vienoje išvadoje rašoma, kad „Nudeginant trinkelių paviršių atvira ugnimi yra padidintas plytelių pažeidžiamumas ir jautrumas atmosferos poveikiui“. Tuo tarpu kitoje šalia dar prirašomas sakinys, kad „granito ir bazalto trinkelės tenkina šiuo metu Lietuvos Respublikoje galiojančius standartų ir normatyvų reikalavimus stiprumui, atsparumui šalčiui ir dėvėjimuisi“.

A.Zuokas siūlė Antikorupcijos komisijai toliau aiškintis, kaip galėjo atsirasti du beveik identiški, tik kiek skirtingo turinio dokumentai. Pasak mero, komisijai į klausimus galėtų atsakyti dokumentus pasirašę VGTU ekspertai V.Skaržauskas, Aplinkos inžinerijos fakulteto Kelių katedros vedėjas profesorius Alfonsas Laurinavičius ir toje pačioje katedroje dirbantis profesorius Donatas Čytas.

Su A.Laurinavičiumi ir D.Čygu 15min.lt  kol kas susisiekti nepavyko, o V.Skaržauskas paaiškino, kad liudyti dėl Gedimino prospekto neis į jokias komisijas.

„Manęs gali neklausti, aš po infarkto, man operacijos darytos, tai tinkamai liudyti negalėsiu“, – sakė V.Skaržauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius