Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 14

Gedimino prospektą teks remontuoti dar kartą, tai kainuos daugiau nei 10 mln. Lt

Ekspertams pareiškus, kad beveik pusė Gedimino prospekto grindinio reikėtų keisti, o tai kainuos apie 10 mln. Lt, Vilniaus savivaldybės vadovai suka galvas, kaip tuos darbus greičiau atlikti. Kitą savaitę ketinama apsispręsti, ar bus bandoma su prospektą rekonstravusiomis ir darbus prižiūrėjusiomis bendrovėmis susitarti geruoju, ar vis dėlto teks kreiptis į teismus.
Kiniškos trinkelės neatlaikė lietuviškos žiemos.
Kiniškos trinkelės neatlaikė lietuviškos žiemos. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gedimino prospekto rekonstrukcija baigta vos prieš kelerius metus – 2008-aisiais, tačiau jau pernai grindinio plytelės pradėjo byrėti. Darbus atlikusi bendrovė „Luidas“ jas keitė, tačiau savivaldybė užsakė atlikti ekspertizę, kuri padėtų išsiaiškinti, kas vis dėlto kaltas, kad praėjus vos keleriems metams Gedimino prospektas vairuotojams primena kliūčių ruožą.

10 mln. Lt žala

Ekspertų tyrimo išvadose rašoma, kad bazalto plytelės suskilinėjo, sutrupėjo, susisluoksniavo atliekant III etapo darbus todėl, kad šių plytelių atsparumas šalčiui neatitinka projekto reikalavimų. Todėl paskutinę rekonstruotą Gedimino prospekto dalį nuo Vasario 16-osios gatvės iki Seimo rūmų reikia grįsti iš naujo. Šių darbų vertė – apie 10 mln. Lt. Viso prospekto rekonstrukcija 2002-2008 metais kainavo daugiau nei 100 mln. Lt.

I ir II etapo projektuose, kai buvo rekonstruojama Gedimino prospekto dalis nuo Katedros iki Vasario 16-osios gatvės, tokie reikalavimai iš viso nebuvo numatyti.

Tačiau pasibaigus I etapo garantiniam laikotarpiui grindinio defektai buvo nežymūs, tad nebuvo ieškoma ir kaltųjų.

Atliekant II etapo Gedimino prospekto nuo Jogailos gatvės iki Vasario 16-osios gatvės rekonstrukcijos darbus savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ trinkelėms nenustatė atsparumo šalčiui reikalavimų, o projekto ekspertizės rangovas bendrovė „Statybos projektų ekspertizės centras“ nenustatė projektuotojo klaidos, nors tai galėjo ir privalėjo padaryti. Todėl dėl atsiradusių defektų kaltos būtent šios įmonės. Tačiau jos vargu, ar privalės dėl to atsakyti – teisės aktai jų atsakomybės nenumato.

Kalti rangovai ir prižiūrėtojai

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Romas Adomavičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Romas Adomavičius

Daugiausia defektų matosi III etapo metu rekonstruotoje prospekto dalyje. Čia ekspertai vardija net kelis kaltininkus. Pirmiausia, tai darbus atlikusi bendrovė „Luidas“, kuri naudojo projekto reikalavimų dėl atsparumo šalčiui neatitinkančias trinkeles. Taip pat atsakomybę privalėtų prisiimti ir statinio statybos techninis prižiūrėtojas, nenustatęs, kad rangovas naudojo projekto reikalavimų neatitinkančias trinkeles.

Techninę priežiūrą vykdė „Vilniaus kapitalinė statyba“ (dabar – „Vilniaus vystymo kompanija“). Tačiau ekspertams nepavyko nustatyti konkrečių asmenų, vykdžiusių būtent šios Gedimino prospekto dalies techninę priežiūrą. Esą nurodyti keturi asmenys, bet iš turimų duomenų neaišku, kuris kurią rekonstrukcijos dalį stebėjo. Vienas iš nurodytų asmenų yra buvęs Vilniaus vicemeras, dabartinis aplinkos ministro pavaduotojas Stanislovas Šriūbėnas.

Gali tekti kreiptis ir į teismą

Arba jie tai padarys geranoriškai ir mes nereikalausime nieko papildomai, arba teks teismo keliu iš jų išreikalauti sumas, tada pasamdysime kompaniją, kuri ištaisys tuos trūkumus“, – teigė R.Adomavičius.

Anot sostinės merą šią savaitę pavaduojančio vicemero Romo Adomavičiaus, kitą savaitę savivaldybėje įvyks pasitarimas, kuriame bus pasiūlyta, kad tie asmenys ir įmonės, kurias ekspertai įvardijo kaip atsakingus už nekokybiškai atliktus darbus, kompensuodami žalą, turėtų sumokėti nustatytas sumas geranoriškai.

„Galbūt dar galima kalbėtis, nes jie turi savų argumentų. Mes juos galime įvertinti, galbūt į kažką atsižvelgti, bet mes turime rasti būdą, kaip žala bus ištaisyta. Arba jie tai padarys geranoriškai ir mes nereikalausime nieko papildomai, arba gali būti ir taip, kad teks teismo keliu iš jų išreikalauti sumas, tada pasamdysime kompaniją, kuri ištaisys tuos trūkumus“, – 15min.lt teigė R.Adomavičius.

R.Adomavičius įsitikinęs, kad negalima kaltinti vien darbų rangovo, bendrovės „Luidas“. „Iškyla atsakomybės klausimas tų, kurie prižiūrėjo darbus, turėjo tikrinti. Tai tuometinė „Vilniaus kapitalinė statyba“, – sakė vicemeras.

Mero pavaduotojas neatmetė, kad, jeigu geruoju nepavyks susitarti ir teks kreiptis į teismą, paaiškės ir S.Šriūbėno kaltė. „Jis tuo metu dirbo „Vilniaus kapitalinėje statyboje“ ir buvo atsakingas už techninę priežiūrą. Tikėtina, kad gali iškilti atsakomybės klausimas tų darbuotojų, kurie netinkamai vykdė techninę priežiūrą. Jis, deja, vienas iš jų“, – aiškino R.Adomavičius.

Pats S.Šriūbėnas savo kaltę dėl netinkamai suremontuoto Gedimino prospekto kategoriškai neigia, nes esą buvęs atsakingas tik už darbų terminus.

Kitą savaitę ketinama jau turėti sprendimą, kaip bus ištaisyti Gedimino prospekto rekonstrukcijos defektai. Anot R.Adomavičiaus, 10 mln. Lt yra didelė suma, todėl tas klausimas privalo būti išspręstas ir dėl to negali nukentėti miestas. „Negali būti grindinys duobėtas vien dėl to, kad kažkas netinkamai atliko savo darbus“, – tvirtino vicemeras.

Kreipėsi į prokurorus

Sukruto dėl šios istorijos ir kiti sostinės politikai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Vidas Urbonavičius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto iššvaistymo ir sukčiavimo atliekant Gedimino prospekto rekonstrukciją.

„Padaryta žala visam miestui, kurio biudžetas ir taip braška per siūles. Neūkiškumas bado akis kiekvienam vilniečiui. Todėl būtina ryžtingai nustatyti kaltuosius ir pareikalauti griežčiausios atsakomybės“, – piktinosi V.Urbonavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius