-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 16

Gedimino prospektas neatitinka daugelio vilniečių interesų ir lūkesčių

Ar Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas beveik neribotai pratęsti transporto eismą Gedimino prospekte atitinka miestiečių interesus ir lūkesčius? 79 proc. apklaustų vilniečių vienareikšmiškai sako „ne“. Tai parodė š.m. birželio 8 dieną „Ekoinstituto“ savanorių Vilniaus miesto centre atlikta apklausa.
Gedimino prospektas
Gedimino prospektas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Dauguma, 75,5 proc. apklausoje dalyvavusių miestiečių, vis dėlto sutiktų su kompromisiniu sprendimu – kad eismas būtų leidžiamas tik darbo dienomis, darbo valandomis. Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu transportui žalia šviesa Gedimino prospekte degs daug ilgiau – nuo 6 iki 24 valandos, tiek darbo dienomis, tiek ir savaitgaliais.

„Toks didelis miesto valdžios sprendimui nepritariančiųjų procentas nustebino, nors numanėme, jog Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas miestiečiams nepatiks. Tai tik sustiprina mūsų įsitikinimą, jog bendruomenės interesas turėtų būti vienu iš svarbiausių kriterijų priimant tokius sprendimus: juk Gedimino prospekte gyvenantys ar jame laiką leidžiantys miestiečiai ir yra tie, kurie labiausiai pajus Savivaldybės sprendimo pasekmes“, – sako Silvinija Simonaitytė, „Ekoinstituto“ vadovė.

Apklausoje dalyvavę vilniečiai įžvelgė ir kitą problemą: 70 procentų apklaustųjų nuomone, intensyvus automobilių eismas yra pagrindinė Vilniaus centro ekologinė problema. Daugiau nei pusė apklaustųjų itin aktualiomis miesto ekologinėmis problemomis įvardino ir oro taršą bei žaliųjų erdvių stygių, o net 62 proc. apklaustųjų, teigė, jog didelė problema yra triukšmas.

Ne paslaptis, jog triukšmas – vienas iš skiriamųjų Gedimino prospekto bruožų. Apklausoje dalyvavusių miestiečių buvo prašoma penkių balų sistemoje įvertinti triukšmo lygį Gedimino prospekte. Net 89 procentai apklaustųjų 5 balų sistemoje įvertino jį 3 ir daugiau balais. Daugiausia respondentų buvo linkę skirti 4 (42 proc.) ir 3 (40 proc.) balus. Įdomu tai, kad 1 balą, reiškiantį, jog Gedimino prospektas yra visai netriukšmingas, skyrė vos vienas apklaustasis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, jog visuotinis triukšmas, įskaitant ir eismo keliamą triukšmą, yra rimtas pavojus žmonių sveikatai. Pasak PSO, jis gali veikti ir fiziškai, ir psichologiškai, trikdydamas tokias pagrindines organizmo funkcijas kaip miegas, poilsis, gebėjimas susikaupti darbui ir miegui.

„Vilniuje triukšmingas ne tik Gedimino prospektas. Vienos pagrindinių Senamiesčio gatvių – Didžiosios gatvės – gyventojai taip pat gyvena nuolatiniame triukšme. ,,Ekoinstituto” nuomone, situacija turi keistis, todėl vakar kreipėmės į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydami riboti eismą tiek Gedimino prospekte, tiek dalyje Didžiosios gatvės“,– sako Silvinija Simonaitytė, „Ekoinstituto“ vadovė.

„Politikai, priimdami sprendimus, dažnai cituoja užsienio pavyzdžius kaip analogus, kuriais turime vadovautis. Kodėl į tai dėmesio nekreipė Vilniaus politikai, priimdami sprendimą dėl eismo Gedimino prospekte?“,– retoriškai klausia Domantas Širvinskas, populiaraus tinklaraščio apie Vilniaus miestą ir miestiečius autorius. „Dažnai keliauju po Europą – pagrindinės miestų gatvės Kopenhagoje, Amsterdame, Taline, Krokuvoje bei kituose miestuose yra skirtos tik miestiečiams, bet ne jų transportui. Ir, nepaisant to, jos yra gyvos!”,– pabrėžia Domantas Širvinskas.

„Ekoinstitutas“ taip pat mano, jog Gedimino prospektas gali būti „gyvas“ ir be automobilių, tad vilniečius ir miesto svečius kviečia jau šį penktadienį, birželio 18 d., 19 valandą, atvykti į kūrybinę akciją „Gyvuok, Gedimino prospekte!”. Akcija vyks Gedimino prospekto atkarpoje nuo A. Jakšto iki Vasario 16-osios gatvės – jos metu siekiama parodyti, jog šią miesto dalį galime paversti „pulsuojančia“ gyvybe „pripildydami“ ją miestiečių iniciatyvų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius