Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 02

Gėjų paradas ir Garliavos įvykiai įkvėpė grupę parlamentarų kreiptis į KT dėl pareigūnų nurodymų vykdymo

35 Seimo nariai prašo Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinti, ar gyventojai privalo vykdyti neteisėtus policijos pareigūnų nurodymus.
Seimo nariai veržiasi pro policininkus
Seimo nariai veržiasi pro policininkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak konservatoriaus Gintaro Songailos, parlamentarų kreipimasis susijęs su Seimo narių konservatoriaus Kazimiero Uokos ir „tvarkiečio“ Petro Gražulio elgesio vertinimu gegužės 8-ąją, pasibaigus seksualinių mažumų paradui.

Tuomet šie parlamentarai nepakluso policijos pareigūnams ir kirto „Stop“ juosta bei metalinės tvoromis užtvertą teritoriją.

Parlamentaro pranešime teigiama, kad įstatymuose nustatyta piliečio pareiga vykdyti teisėtus policijos pareigūnų nurodymus, tačiau kreipimąsi į KT pasirašę Seimo nariai mano, jog gali egzistuoti teisės spraga apibrėžiant, kas laikytina „teisėtais policijos pareigūnų nurodymais“.

Į KT besikreipiančių Seimo narių manymu, pareigūnai neturi teisės reikalauti, jog asmenys vykdytų jų neteisėtus nurodymus, o asmenys neturi pareigos vykdyti policijos pareigūnų neteisėtų nurodymų. Esą pareigūnas, nevykdantis savo pareigų, kurios nustatytos teisės aktuose, negali tuo pat metu naudotis ir pareigūno teisėmis.

KT skundžiami kai kurie Policijos veiklos įstatymo bei Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsniai. Seimo nariai mano, kad jie gali prieštarauti Konstitucijos nuostatoms, jog tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką, kad valdžios galias riboja Konstitucija, o žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės.

Pasak „tvarkiečio“ P.Gražulio, šį kreipimąsi įkvėpė įvykiai po seksualinių mažumų eitynių Vilniuje. Pareigūnų reikalavimams nepaklusę Seimo nariai K.Uoka ir P.Gražulis yra patraukti administracinėn atsakomybėn.

P.Gražulio teigimu, šis kreipimasis aktualus ir dėl įvykių Garliavoje. Mat čia susirinkusiems žmonėms, neleidusiems antstoliui įvykdyti teismo sprendimo perduoti mažametę mergaitę motinai, taip pat gresia atsakomybė.

„Dabar asmuo turi vykdyti pareigūnų nurodymus, o tik paskui skųstis, kad tie nurodymai buvo neteisėti. Seimo narių grupė klausia, ar tai neprieštarauja Konstitucijai - kad būtina vykdyti neteisėtus nurodymus“, - BNS sakė P.Gražulis.

Paklaustas, kaip nustatyti, kad nurodymai neteisėti, parlamentaras atsakė, jog tai turėtų paaiškinti KT.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius