Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 23 /16:35

Gelbėtojai įspėja: artėjantis škvalas gali būti labai pavojingas

Sinoptikai prognozuoja, kad savaitgalį Lietuvos teritorijoje gali kilti škvalas. Sinoptikų manymu, perkūnija ir škvalas šeštadienio vakare gali užklupti Kauno, Panevėžio ir Alytaus apskritis. Škvalas prognozuojamas ir sekmadienį.
Audros debesys Biržuose
Audros debesys / Arūnas Magenytės nuotr.

„Škvalo regionus pasakyti galima likus tik kelioms valandoms iki jo susidarymo geriausiu atveju. Kol kas kalbame tik apie tai, kad situacija yra palanki aktyvioms vasaros audroms, perkūnijoms, smarkioms liūtims ir kai kur škvalams. Esant karštam orui, palankios sąlygos formuotis aukštiem kamuoliniams lietaus debesims ir, procesams vykstant tuose debesyse, susiformuoja tie škvalai“, – 15min.lt sakė Vida Ralienė, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyrius vedėja.

Hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad šeštadienį vyraus sausi ir karšti orai, dieną bus 28–29 laipsniai šilumos, vietomis temperatūra gali pakilti iki 31 laipsnio karščio. Kauno, Panevėžio ir Alytaus apskrityse vakare galima perkūnija ir škvalas.

Škvalas – tai labai staigus, netikėtas vėjo sustiprėjimas, kai jo gūsis sustiprėja kokiais 6-8 metrais per sekundę, o kai kada ir daugiau. Būna, kad vėjo gūsiai pasiekia ir iki 30 metrų per sekundę. Tada jis per vieną minutę gali nukelti stogą, sugriauti kokį netvirtą ar blogai pastatytą pastatą, išrauti medį, nutraukti elektros ir kitokius komunikacijos laidus. Kartais žūsta ir būna traumuojami žmonės.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad pučiant  stipriam vėjui lūžta dideli medžiai, krinta jų šakos, griūna silpnos konstrukcijos statiniai, virsta nepritvirtinti įrenginiai. Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas. Beje, pučiant stipriam vėjui reikėtų sustabdyti krovos darbus su kranais bei kituose objektuose, nedirbti su atvira ugnimi.

Reikėtų išnešti iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos reikėtų gerai pritvirtinti. Svarbesniuose objektuose derėtų patikrinti avarinius elektros energijos šaltinius,  pasirūpinti kuro atsargomis ir pasirengti gamybos proceso avariniam sustabdymui.

Jei gyvenate kaime, reikėtų uždaryti tvartų, namų duris, langus, langines. Namuose būtų gerai turėti žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Esant stipriam vėjui pavojinga stovėti po aukštais medžiais, prie elektros linijų, statyti automobilius po medžiais;

Jei gyvenate kaime, reikėtų uždaryti tvartų, namų duris, langus, langines. Namuose būtų gerai turėti žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Pučiant stipriam vėjui rekomenduojama nepalikti gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu jūs vis dėl to privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, langines, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Be to, smarkiai atšilus orams ugniagesiai gelbėtojai pataria poilsiautojams nesimaudyti nežinomose, nuošaliose vietose, nepalikti prie vandens be priežiūros mažamečių vaikų, neplaukioti ant pripučiamų čiužinių, savadarbių plaustų ar kitų priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius