Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 16

Gelbėtojų pratybos EDREX: kaip 19 Europos valstybių susitelktų didelės nelaimės atveju

Tarptautinėse pratybose buvo vertinamas šalių pasirengimas didelėms nelaimėms. Pagal šiųmečių pratybų scenarijų, trečiojoje šalyje, kuri ribojasi su Lietuva ir kitomis Europos Sąjungos šalimis, įvyko žemės drebėjimas. Kaip šalys pradeda reaguoti į sudėtingą situaciją?
Nepalas po galingo žemės drebėjimo
Asociatyvi iliustracija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kovo 14-16 dienomis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) dalyvavo Europos Komisijos kartu su Švedijos, Italijos ir Didžiosios Britanijos konsorciumu rengiamose tarptautinėse stalo pratybose EDREX (angl. – European Disaster Response Exercise).

Pirmą kartą EK Reagavimo į nelaimes koordinavimo centras, 19 šalių, dalyvaujančių Bendrijos Civilinės saugos mechanizme, sujungė savo pajėgas su kitomis Europos Sąjungos institucijomis ir tarnybomis bei Jungtinių Tautų Organizacija, siekdamos įvertinti bendrus reagavimo į krizes pajėgumus nacionaliniu, europiniu ir tarptautiniu lygiu.

PAGD nuotr./Pratybų dalyviai
PAGD nuotr./Pratybų dalyviai

Departamento direktoriaus pavaduotojo Jūrio Targonsko teigimu, šių pratybų tikslas – patikrinti ir įvertinti, kaip Europos Sąjunga ir Sąjungos civilinės saugos mechanizmo šalys narės kartu geba reaguoti į kompleksines ekstremaliąsias situacijas nacionaliniu, Europos Sąjungos ir tarptautiniu lygiu. „Šis projektas – unikalus. Pirmą kartą tokios pratybos vykdomos europiniu lygiu, jungiant politinį ir operacinį lygmenis. Šiose pratybose dalyvauja 19 valstybių, kurios yra prisijungusios prie Europos Sąjungos civilinės saugos mechanizmo,“ – PAGD pranešime cituojamas pareigūnas.

Kartu su Lietuva didelio masto pratybose dalyvavo Austrija, Bulgarija, Kroatija, Kipras, Čekija, Estija, Suomija, Prancūzija, Graikija, Italija, Latvija, Švedija, Slovėnija, Slovakija, Olandija, Islandija ir Čekija.

Pratybose taip pat dalyvavo Jungtinės Tautos, Europos Komisijos civilinės saugos ir humanitarinės pagalbos operacijų generalinis direktoratas, Energetikos generalinis direktoratas, Sveikatos ir maisto saugos generalinis direktoratas, Jungtinis tyrimų centras, Europos išorės veiksmų tarnyba ir Europos Sąjungos Tarybos generalinis sekretoriatas. Jas stebėjo ir vertino Briuselyje reziduojantys ES nuolatinių atstovybių vadovai.

Pagal pratybų scenarijų, kovo 13 d. trečiojoje šalyje, kuri ribojasi su Lietuva ir kitomis Europos Sąjungos šalimis, įvyko žemės drebėjimas. Šalys pradeda reaguoti į sudėtingą situaciją.

Pratybų metu aktyvuotas Europos Sąjungos integruoto politinio atsako į krizes mechanizmas, Europos Sąjungos civilinės saugos mechanizmas ir konsulinės pagalbos sistema. O Lietuvoje sukviestas Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, į kurį įeina ministerijų ir kitų institucijų atstovai. Už šio centro sušaukimą atsakingas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, kuris pratybų metu užtikrina Lietuvai keliamų uždavinių ir priimtų sprendimų įgyvendinimą.

PAGD nuotr./Pratybų dalyviai
PAGD nuotr./Pratybų dalyviai

Šiose tarptautinėse pratybose ypač daug dėmesio skirta tarpinstituciniam, tarptautiniam komunikavimui ir koordinavimui bei visuomenės informavimui didelių nelaimių atveju. Pratybų dalyviai vertino ne tik imituotą situaciją, valdymo punktų darbą, bet ir komunikavimą krizių metu.

Tikimasi, kad šios pratybos padėjo sustiprinti šalių supratimą ir žinias apie tarpsektorinį ekstremaliųjų situacijų valdymą ir koordinavimą nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu.

PAGD nuotr./Pratybų dalyviai
PAGD nuotr./Pratybų dalyviai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius