Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 05

Gelbėtojų vasara pajūryje: girti paaugliai, pasimetę vaikai ir perkaitę senukai

Antradienį į Palangą plūstelėjo minios poilsiautojų iš visos Lietuvos. Karšti orai vilioja, tad po truputį užsipildo visi pajūrio kurortai, o rasti vietą ne tik nakvynei, bet ir paplūdimyje darosi pakankamai sudėtinga. Gelbėtojams – taip pat pats darbymetis. Palangiškiai pasakoja jau antradienį aštuonis poilsiautojus perdavę medikams, nors iš jūros jų ir nereikėję traukti, visi nukentėjo dėl karščio ir svilinančios saulės.
Karšta diena Palangoje
Karšta diena Palangoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Palangos gelbėtojai antradienį aštuonis poilsiautojus buvo priversti perduoti medikams, nes jiems pasidarė bloga. Karštis ir saulė padarė savo, o žmonės ne visada linkę tinkamai saugotis. Kaip sako Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas, vyresnio amžiaus žmonės neretai neįvertina savo galimybių, tad per karščius jiems kyla kraujo spaudimas, sutrinka širdies veikla.

Vasara tik prasideda

„Vasaros dar praktiškai nebuvo, ji tik prasideda – trečią dieną kepina saulė“, – dairydamasis į pilnėjantį Palangos paplūdimį šalia Gelbėjimo stoties sakė J.Pirožnikas.

Neringos gelbėtojų instruktorius Martynas Alseika antrina kolegai: „Šitą vasarą galime pavadinti, kad ji buvo naudinga gelbėtojams, kai tokie orai – šalta, darbo nebuvo daug. Kai pagerėja orai, prasideda darbas.“

Ši savaitė, kai termometrų stulpeliai šoktelėjo gerokai virš 20 laipsnių, gelbėtojams jau neleidžia nuobodžiauti.

„Paplūdimiai jau pilni, yra tikrai daug žmonių. Visos problemos dabar susidaro dėl žmonių sveikatos, kai jie nesisaugo, – saulės smūgiai, širdies nepakankamumai. Dėl alkoholio problemų praktiškai nėra, žmonės jau klauso gelbėtojų, bet pasitaiko įvairiausių variantų“, – apie pirmuosius sunkumus pasakojo J.Pirožnikas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas

Neblaivius išveža policija

Tuo tarpu Klaipėdos gelbėtojai pripažįsta su neblaiviais poilsiautojais turintys problemų nuolat. Klaipėdos gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki pasakojo, kad vasara šiemet sudėtinga būtent dėl oro sąlygų – šiltų, ramių dienų mažai, jūra nuolat banguoja. „Žmonės nesisaugo, pastoviai lenda į banguojančių jūrą. Net kai gelbėtojai išprašo iš vandens, jie vis tiek grįžta, neklauso. Gerų dienų mažai, visi nori maudyti, juk vasarą jau kaip ir į pabaigą eina“, – kalbėjo Klaipėdos gelbėtojas.

VIDEO: Palangos gelbėtojai budi paplūdimyje

Orams įkaitus – kiti sunkumai: daugiausia problemų su vaikais, kurie pasiklysta, tėvai ne visada sužiūri juos besimaudančius, o jūroje netrūksta duobių, į kurias mažieji gali patekti. „Taip pat problema Nr.1 yra alkoholis. Mums su tuo ir policija padeda, jeigu kas prisigeria – iškviečiame pareigūnus ir išveža. Dažnai tenka kviesti, – pripažino A.Siakki. – Su tuo susiduriame kiekvieną dieną, bet daug priklauso ir nuo orų. Geria ir paaugliai, ne vienas atvejis buvo, kai teko paauglius išvežti.“

Prie keltų į Kuršių neriją spūstys pradėjo formuotis dar pirmadienį, tad Neringoje – irgi daugybė poilsiautojų. „Jau labai stipriai pasijuto. Buvo per Mindaugines dvi dienos karštos, kai turėjome labai daug darbo, didelis žmonių antplūdis. Ir dabar irgi prasidėjo“, – sakė M.Alseika.

Gąsdina ne alkoholis, o duobės jūroje

Aš manau, kad mes Neringoje turime truputį labiau subrendusią publiką, su tais žmonėmis susikalbėti, bendrauti yra lengviau. Pasitaiko visko, bet palyginti su Klaipėda ir Palanga turime vis dėlto daug mažiau prie jūros geriančių žmonių“, – sakė M.Alseika.

Į Nidą, Juodkrantę atvažiuoja ilsėtis kiek solidesnė publika, tad kaip pagrindinę problemą gelbėtojams M.Alseika įvardijo ne alkoholį, o gamtos ypatumą – purų smėlį, dėl kurio jūroje labai greitai susidaro duobės.

„Kai kurie žmonės papuola, nes Neringos paplūdimiuose susiformuoja tikrai daug duobių. Svarbiausia yra prižiūrėti atitinkamus ruožus, kuriuose yra duobės, neleisti ten žmonėms maudytis. Dažniausiai žmonės gelbėtojų klauso. Aš manau, kad mes Neringoje turime truputį labiau subrendusią publiką, su tais žmonėmis susikalbėti, bendrauti yra lengviau. Pasitaiko visko, bet palyginus su Klaipėda ir Palanga turime vis dėlto daug mažiau prie jūros geriančių žmonių“, – sakė M.Alseika.

Artėjantis savaitgalis greičiausia bus rekordinis pagal poilsiautojų skaičių, tačiau gelbėtojai nedvejodami sako esą tam pasiruošę. Ypač kai tokių savaitgalių šią vasarą tebuvo iki šiol vienas kitas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos gelbėtojų čempionato akimirkos
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos gelbėtojų čempionato akimirkos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius