Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 22

D.Grybauskaitė skirs A.Gelūną kultūros ministru

Po pusvalandį trukusio susitikimo su Vilniaus dailės akademijos prorektoriumi, doc. dr. Arūnu Gelūnu prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį nusprendė pasirašyti dekretą, kuriuo A.Gelūnas bus patvirtintas naujuoju kultūros ministru, pranešė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.
Kandidatas į kultūros ministrus Arūnas Gelūnas
Kandidatas į kultūros ministrus Arūnas Gelūnas / BFL nuotr.

Savo ruožtu A.Gelūnas po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė, kad jo, kaip naujojo šalies kultūros vadovo, laukia daug iššūkių. „Finansinė situacija tebėra įtempta. Lietuvoje jau įprasta kultūrą laikyti šiek tiek labiau marginaline sritimi. Manau, susidursime su gana dideliu poreikiu peržiūrėti dabartinę kultūros finansavimo sistemą ir kiek įmanoma bandyti programuoti ateityje Europos paramą kultūrai. Tai vienas iš didžiausių iššūkių“, – teigė A.Gelūnas.

Jis taip pat pabrėžė, kad vienas iš svarbiausių darbų bus pačios kultūros politikos reforma, mat kultūros politikos formavimo ir įgyvendinimo sistema Lietuvoje yra „archajiška ir neatitinka šiuolaikinės visuomenės poreikių“.

Suvokiu kultūrą ne vien kaip aukštąją kultūrą ir jos vartojimą didžiuosiuose miestuose, bet taip pat suvokiu kultūrą kaip kultūros ir jos veiklų prieinamumą tiek vaikams, tiek suaugusiems žmonėms visos Lietuvos regionuose.A.Gelūno nuomone, šalies kultūros politikai puikus pavyzdys galėtų būti Skandinavijos šalys, kuriose kultūros formavimas atskirtas nuo jos įgyvendinimo.

„Kultūros politikos kaitos gairėse esame numatę diegti binarinį modelį, pagal kurį politiką formuoja Kultūros ministerija, bet ją įgyvendina kultūros taryba – ekspertų sambūris. Šie ekspertai rotuoja. Siekiant maksimaliai užtikrinti skaidrumą ir objektyvumą pasitelkiami užsienio ekspertai“, – dėstė A.Gelūnas.

Kalbėdamas apie kultūros prioritetus, A.Gelūnas akcentavo, esą „absoliutus prioritetas“ bus atsigręžimas į Lietuvos žmones. „Tai yra centro ir regionų atskirties mažinimas. Suvokiu kultūrą ne vien kaip aukštąją kultūrą ir jos vartojimą didžiuosiuose miestuose, bet taip pat suvokiu kultūrą kaip kultūros ir jos veiklų prieinamumą tiek vaikams, tiek suaugusiems žmonėms visos Lietuvos regionuose“, – sakė A.Gelūnas.

Kaip jau rašyta, A.Gelūno kandidatūrą iškėlė Tautos prisikėlimo partija (TPP), kuri balandžio pabaigoje pareiškė nepasitikėjimą savo deleguotu kultūros ministru Remigijumi Vilkaičiu.

Į kultūros ministro postą iš pradžių siūlytas partijos vadovas A.Valinskas, bet šalies vadovei Daliai Grybauskaitei pareiškus nepritarimą šiai kandidatūrai, premjeras Andrius Kubilius paskelbė nebeketinantis teikti jo kandidatūros.

Tuomet TPP pranešė į kultūros ministrus siūlanti operos solistą Deividą Staponkų, tačiau ir jo kandidatūra palaikymo nesulaukė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius