Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 26

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo buvusių VSD vadovų piktnaudžiavimo

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.
Priedangos operacija: kol M.Laurinkus pozavo fotografams, D.Dabašinskas slapstėsi Seimo užkaboriuose.
Priedangos operacija: kol M.Laurinkus pozavo fotografams, D.Dabašinskas slapstėsi Seimo užkaboriuose. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas sausio 22 dieną, atsižvelgus į prieš tai priimtą Seimo nutarimą dėl Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto parlamentinio tyrimo apie galimą JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sulaikytų asmenų pervežimą ir kalinimą Lietuvos teritorijoje. 

NSGK išvadose teigiama, kad buvę VSD vadovai Mečys Laurinkus, Arvydas Pocius ir Dainius Dabašinskas nebuvo pateikę reikiamos informacijos šalies vadovams apie jų tarnybos bendradarbiavimą su užsienio partneriais, todėl jų veiksmus siūlyta ištirti Generalinei prokuratūrai dėl galimo tarnybinių įgaliojimų viršijimo.

Apie pradėtą ikiteisminį tyrimą informuota Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Jos atstovas spaudai Juozas Ruzgys BNS patvirtino, kad toks raštas iš Generalinės prokuratūros gautas. Tyrimas, kuriam vadovauja Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras, pradėtas dėl piktnaudžiavimo.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Sausio 19 dieną Seimas patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas, kuriose teigiama, kad M.Laurinkus, A.Pocius ir D.Dabašinskas bendrais bruožais informavo valstybės vadovus apie bendradarbiavimą su užsienio partneriais, o apie Antaviliuose kuriamą objektą išvis jie nebuvo informuoti.

Seimo patvirtintose NSGK išvadose taip pat teigiama, kad Lietuvoje buvo sudarytos sąlygos JAV CŽV sulaikymo centrams veikti, nekliudomai pervežti, įvežti ar išvežti CŽV sulaikytus asmenis, tačiau nenustatyta, ar šiomis sąlygomis pasinaudota.

NSGK nariai konstatavo, kad VSD buvo gavęs CŽV prašymą įrengti patalpas, tinkamas sulaikytiems asmenims laikyti, ir tokios patalpos buvo įrengtos, tačiau nenustatyta, ar jose laikyti terorizmu įtariami asmenys.

Išvadose teigiama, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę. Nustatyta, kad jie mūsų šalyje ir buvo nusileidę. Kai kurie orlaiviai išvengė muitinės bei pasienio pareigūnų patikros. Nei keleivių tapatybės, nei krovinių paskirties nebuvo įmanoma nustatyti.

Be to, VSD nekontroliavo, ką užsienio partneriai atveža ir išveža. Tačiau nenustatyta, ar įtariamieji terorizmu šiais orlaiviais buvo skraidinami.

Apie tai, kad netoli Vilniaus 2004–2005 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams laikyti, praėjusių metų rugpjūtį pranešė JAV televizija „ABC News“. Jame teigta, jog Lietuvoje kalinti ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius