Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 02 /10:41

Generalinis prokuroras Darius Valys: negirdžiu argumentų atsistatydinti

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį lankėsi Seimo frakcijose ir bandė parlamentarus įtikinti, kad jo vadovaujama Generalinė prokuratūra pernai dirbo gerai, o apie prastus rezultatus skleidžiama dezinformacija. D.Valys po susitikimo su liberalų, konservatorių ir socialdemokratų frakcijomis teigė neketinąs trauktis iš pareigų bent iki rudens, kai Seimas pakartotinai balsuos dėl prokuratūros ataskaitos.
Darius Valys
Darius Valys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš kol kas nematau vertinimų. Prokuroro veiklos ataskaita kol kas neįvertinta ir aš negirdžiu argumentų, kuriais politikai kalbėtų. Palaukime, kaip dabar sakoma, rudens, pažiūrėkime, koks bus vertinimas“, – klausiamas, ar neketina iš pareigų trauktis pats, sakė generalinis prokuroras.

D.Valys aiškino, kad lankydamasis Seimo frakcijose nesiekė įgyti parlamentarų palankumo tik tam, kad išsilaikytų poste.

„Nesiekiu pritarimo ar nepritarimo (ataskaitai – red.past.). Aš siekiu aiškumo santykiuose su Seimo nariais, nes to nežinios ir klaidingų nuomonių apie prokuratūroje vykstančią pertvarką netrūksta“, – vertino D.Valys.

D.Valys tikino, kad Seimo nariai susidarė klaidingą nuomonę esą prokuratūros klaidinanti ataskaita pateikta tyčia, jo iniciatyva. Prokuroras pabrėžė pats asmeniškai skaičių, nurodomų ataskaitoje, nedėliojantis. Juos esą nustatyta tvarka pateikia Valstybinis nusikalstamų veikų registras. 

Prokuroras patvirtino, kad dėl Smurto artimoje aplinkoje įstatymo prokuratūros rodikliai šiek tiek pagerėjo, tačiau ir tai, pasak D.Valio, reikšmingos įtakos statistikai neturėjo.

Generalinis prokuroras tvirtino norėjęs asmeniškai susitikti su Seimo frakcijomis ir pasiaiškinti dėl apie jį skleidžiamos dezinformacijos.

„Matau, kad posėdžio laiko pritrūko užduoti klausimams. Yra daromi tam tikri žygiai per tuos pačius komitetus, frakcijas dezinformuojant, mano nuomone, Seimo narius siekiant mano atleidimo“, – pareiškė D.Valys.

Klausiamas, kas užsiima tokia dezinformacija, D.Valys konkrečiai neatsakė.

„Tai juk vieša. Yra viešai žinomi oponentai. Galų gale norėtųsi atviros diskusijos“, – nutylėdamas, ką mano siekiant prokuroro nuvertimo, kalbėjo D.Valys.

Pats generalinis prokuroras teigė, kad 2012 m. prokuratūrai buvo istoriniai, o įvykdytas reformas įvertins ateities generaliniai prokurorai.

Savo ruožtu politikai kol kas nelinkę teigiamai vertinti prokuratūros veiklos. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis tvirtina, kad ir po susitikimo su D.Valiu klausimų frakcijai liko daugiau nei buvo sulaukta atsakymų.

Premjeras Algirdas Butkevičius asmeniškai teigiamai įvertinti D.Valio veiklos taip pat nebuvo linkęs. Jis tvirtino kol kas galutinės nuomonės nesusidaręs. Jo teigimu, Vyriausybė ataskaitai jau yra pritarusi, o Seimas dėl to galės apsispręsti rudenį. 

Primename, kad parlamente praėjusią savaitę Seimas po pateikimo grąžino iniciatoriams tobulinti nutarimo projektą dėl Generalinės prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitos.

Rudenį Seimui bus teikiamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pakoreguotas Seimo nutarimo projektas, kuriame siūloma prokuratūros ataskaitos netvirtinti.

Taip pat praėjusią savaitę priimtos Seimo statuto pataisos, kurios atrišo rankas parlamento daugumai atleisti neįtikusius institucijų vadovus. Pataisos numato, kad nepritarus institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, ataskaitai, inicijuojamas nepasitikėjimas juo.

O, nepritarus ataskaitai, siūloma valstybės vadovui atleisti jį iš pareigų. Sprendimas dėl valstybės institucijų vadovų atleidimo iš einamų pareigų bus priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius