Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 25

Genocido tyrimo centras kitąmet nori baigti įrengti Tuskulėnų ekspoziciją

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras kitais metais norėtų baigti nuo 2009 metų įrenginėjamą Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso ekspoziciją, pradėti kurti modernesnę interneto svetainę. Šiems ir kitiems projektams iš biudžeto prašoma papildomų 220 tūkst. eurų.
Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas
Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai, dėl ko mes prašome papildomo finansavimo, mes darome, tik darome ilgiau, nes gauname nepakankamai pinigų“, – sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.

Tuskulėnų rimties parko ekspozicija

Didžiausios Genocido tyrimų centro prašomos sumos reikia Tuskulėnų rimties parkui: kitais metais gavus papildomus 103 tūkst. eurų, būtų galima baigti įrengti ekspoziciją „Projektas – homo sovieticus“, kur per daiktus ir vaizdus atskleidžiamos sovietmečio gyvenimo sąlygos.

„Jeigu mes prašomas lėšas gausime, jau 2018 metais užbaigsime ekspoziciją ir atidarysime, normaliai vyks edukacija, lankytojai galės ateiti. Jei ne, tik 2019 metais“, – sakė T.B.Burauskaitė.

Pasak jos, kai ekspozicija buvo sumanyta ir pradėta įgyvendinti, ji turėjo būti moderni, sukurta pasitelkiant įvairias naujausias technologijas. Tačiau dėl itin mažo finansavimo jos įrengimas užtruko, neturint lėšų finansuoti brangesnių darbų.

„Mes dėl krizės gaudavome tiesiog tokią sumą, kad net negalėdavome daryti konkurso ir samdyti firmos, jog atliktų darbus, kurie yra imlūs ir žmogiškiesiems resursams, ir pinigams. (...) Mes galėdavome iš archyvų rinkti istorinę medžiagą, daiktus, o prie projekto realizavimo mažai turėjome galimybės prisidėti. Bet pernai jau gavome didesnę sumą ir šiemet gavome tokią sumą, kad jau matome šviesą tunelio gale“, – kalbėjo tyrimų centro vadovė.

Šiuo metu Tuskulėnuose veikia edukacinė klasė vaikams, įrengta Prisiminimų alėja. „Projektas – homo sovieticus“ bus eksponuojamas pagrindinėje salėje.

Interneto svetainės atnaujinimas

Genocido tyrimo centras taip pat norėtų atnaujinti savo interneto svetainę, kuri sukurta 2004 metais ir po to nekeista. Ši svetainė ne tik nebeatitinka šiuolaikinių galimybių, bet ir gerokai riboja turinį, kurį centras galėtų skelbti.

„Mus jau stabdo administratoriai, per kurių serverį vyksta svetainės administravimas, sako, kad nieko jiems nebeduotume, nes nieko negali įdėti. O mes gi turime unikaliausių nuotraukų, kurias galėtų žmonės vartyti kaip albumus. Mūsų svetainė galėtų būti ir informacinė – ne tik kas mes esame“, – sakė T.B.Burauskaitė.

Šiuo metu veikia kelios interneto svetainės, kurias administruoja Genocido tyrimo centras: šalia pagrindinės taip pat yra svetainė, kurioje viešinama informacija apie KGB veiklą ir agentų sąrašai, svetainė su lietuvių tremties vietų žemėlapiais, svetainė, kurioje skelbiami žydų gelbėtojų vardai. Centro vadovė tikisi, kad atnaujinus svetainę, visą šią informaciją būtų galima patogiai ir lengviau randamai talpinti vienoje vietoje.

Taip pat Genocido tyrimo centras svarsto padaryti virtualią biblioteką, kurioje būtų talpinamos skaitmeninės jų leidinių versijos, parodos. Svarstoma supaprastinti paiešką svetainėje.

„Dabar pas mus yra ėjimas per lapus, „matrioškos“ tipas: ateini čia, paskui tave siunčia dar kitur, dar kitur... Jauni žmonės moka landžioti, bet mūsų kontingentas yra ir kitokio amžiaus ir kitų sugebėjimų – reikia, kad ir jie galėtų mūsų informacija naudotis“, – kalbėjo centro vadovė.

Internetinei svetainei, centro skaičiavimais, reikėtų apie 20 tūkst. eurų, tačiau T.B.Burauskaitė sakė išgirdusi kritikos, esą tokia suma – labai didelė.

2018 metais Genocido tyrimo centras taip pat planuoja Alytuje pastatyti paminklą Dainavos apygardos partizanams atminti, įamžinti sušaudytų, nužudytų ir represuotų 1918–1940 metų Vyriausybės kabinetų narių atminimą.

Tikimasi, kad iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo bus pastatyti memorialiniai paminklai Vilniuje ir Kaune. 2018 vasario 16 dieną planuojamas paminklo atidengimas Vilniuje Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rūmų.

Centras taip pat rengia kilnojamąją parodą, skirtą sovietinės ir nacistinės okupacijos laikotarpiu represuotiems ir sušaudytiems 1918–1940 metų Lietuvos ministrų kabinetų nariams atminti. Paroda visuomenei bus pristatyta 2018 metų birželį. Taip pat numatyta parengti ir išleisti leidinį, skirtą šiems Vyriausybės kabinetų nariams atminti. Leidinys visuomenei bus pristatytas 2019 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius