Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 13

Geriausia dovana gydytojui – šypsena ir vieša padėka

Pastaruoju metu, kai vis aktyviau kovojama su bet kokiomis korupcijos apraiškomis įvairiose srityse, taip pat ir sveikatos priežiūros įstaigose, viešai diskutuojama apie medikų ir pacientų santykius, jų bendravimą, apie galimas ir tinkamas atsidėkojimo gydytojui ar slaugytojui formas. Vokelis su pinigais, tauraus gėrimo butelis, saldainių dėžė net ir įduoti po to, kai gydymas baigtas, pagal įstatymą yra laikomi kyšiu. Tai užtraukia baudžiamąją atsakomybę ir tam, kuris kyšį duoda, ir tam, kuris ima. Kaip gi pasielgti pacientui, kuris jaučia nuoširdžią padėką jį gydžiusiam medikui, kaip tą padėką išrekšti?
Pas gydytoją
Pas gydytoją / 123RF.com nuotr.

Padėkas internete gali skaityti tūkstančiai

Gydytojui didžiausias džiaugsmas yra pasveikęs pacientas, jo šypsena ir nuoširdžiai ištartas AČIŪ. Bet ta padėka gerokai sustiprėja, kai išreiškiama viešai. Tada ją išgirsta ne tik medikas, kuriam ji skirta, bet ir jo įstaigos vadovai, kolegos, kiti pacientai. Vieną tokių galimybių mums suteikia šiuolaikinės technologijos. Puikus pavyzdys gali būti Kauno klinikinė ligoninė, kuri savo interneto tinklalapyje publikuoja pacientų atsiliepimus apie ligoninės darbą, padėkas gydytojams ir kitiems darbuotojams. Čia savo padėko žodžius gali skelbti ir tie, kurie nesinaudoja internetu. Jie rašo „popierines“ padėkas, o jos nuskenuotos skelbiamos svetainėje, kur jas gali skaityti tūkstančiai.

Gydytojas iš didžiosios raidės

Štai kaip savo ligos istoriją ir nuoširdžiausius padėkos žodžius surašė Ineta Kyguolytė. „Į Kauno klinikinės ligoninės priėmimo skyrių atvažiavau vakare su siuntimu dėl didelių pilvo skausmų. Mane ganėtinai greitai priėmė ir atliko tyrimus. Buvau paguldyta į ginekologijos skyrių. Nuspręsta man atlikti laparoskopiją. Šią operaciją man atliko skyriaus vedėjas Vidmantas Sedziniauskas. Tai gydytojas iš didžiosios raidės. Jis suteikė visą informaciją ir atsakė į visus užduotus klausimus su kaupu, rūpinosi tiek prieš operaciją, tiek po jos“, – rašo moteris.

Pasak Inetos, ji esanti labai dėkinga ir akušerei Vilmai Damijonaitienei, kuri daug domėjosi jos būkle ir rūpinosi, bei visiems darbuotojams. Kadangi ligoninėje teko praleisti ne vieną dieną, todėl bendrauti teko su kelių pamainų medikais. „Jie visada suteikia geriausią medicininę pagalbą, pasiteirauja, padeda ir pataria“, – sako I. Kyguolytė ir priduria, kad dabar rekomenduoja būtent šią ligoninę visiems, kurie tikrai nori profesionalų pagalbos, tikslios diagnozės, puikaus ir efektyvaus gydymo.

Partnerio nuotr./Ineta Kiguolytė
Partnerio nuotr./Ineta Kiguolytė

Čia net valytojos visada šypsosi

„Maistas skanus, palata švari, tavim pasirūpinta. Man sukėlė nuostabą, jog palatas valančios moterys čia visada šypsosi, pakalbina ir skiria dėmesio pacientui. Labai malonu, jog šioje klinikoje nėra nelaimingų darbuotojų: jie visada šypsosi ir rūpinasi kiekvienu individualiai. Siūlyčiau kitoms gydymo įstaigoms imti pavyzdį būtent iš Kauno klinikinės ligoninės. Patarimas visiems kreiptis ne ten, kur gražiau ir išmaniau, o ten kur specialistai geri“, – tikina Ineta.

Moters nuomone, padėkas medikams duodant kyšius, reikia visiškai išgyvendinti. Ji įsitikinusi, kad jei alga gydytojui atrodo per maža, jam reikėtų keisti darbą ir pasiieškoti pelningesnio. „Norisi tikėti, kad dauguma pasuko tuo keliu iš pašaukimo. Tai įrodo daugybė gyvenimiškų pavyzdžių, kai gydytojai dirba sąžiningai, pasiaukojamai, daro viską, kas įmanoma geriausia pacientui“, – pasakoja moteris.

Pacientai patys pripratina prie blogų tradicijų

Nors I. Kyguolytei gana dažnai tenka bendrauti su medikais, ji kyšių niekada neduoda. Duodami neoficialias dovanas gydytojams pacientai patys juos pripratina prie tokios praktikos, formuoja visuotinę nuomonę, kad tai normalu, jog visi duoda. „O juk gydytojas taip pat gauna atlyginimą, kaip ir mes visi. Ir tą atlyginimą jam mokame mes, kas mėnesį mokėdami mokesčius į Privalomojo sveikatos draudimo fondą. Antrą kartą pacientui susimokėti nereikia. Turime visi bendromis jėgomis kuo greičiau išgyvendinti tą gėdingą reiškinį – kyšininkavimą ligoninėse ir poliklinikose. Tai visiška sovietinė atgyvena. Neškime medikams savo šypsenas ir širdingas padėkas. Ir geriausia tai darykime viešai“, – įsitikinusi I. Kyguolytė.


Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius