Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 17

Geriausias šalies pėstininkų skyrius tarnauja savanorių pajėgose

Dvi rugsėjo dienas Gaižiūnų poligone (Jonavos r.) vyko kasmetinės Lietuvos Kariuomenės Sausumos pajėgų (LK SP) geriausio pėstininkų skyriaus varžybos. Šiemet jose triumfavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kariai, skelbiama išplatintame pranešime.
Geriausio pėstininkų skyriaus varžybų akimirkos
Geriausio pėstininkų skyriaus varžybų akimirkos / Vrš. Gintauto Maurico nuotr.

Tradicinėmis Sausumos pajėgų varžybomis siekiama įvertinti pėstininkų skyrių karių ir vadų sugebėjimą vykdyti jiems skiriamas užduotis įvairiomis sąlygomis, esant nuovargiui ir veikiant stresui, taip pat skatinti tarptautinį bendradarbiavimą.

Šiais metais šios varžybos organizuotos jau aštuntą kartą. „Idėja surengti tokias varžybas kilo tuometiniam SP vyr. puskarininkiui srž. mjr. Osvaldui Žurauskui, kuris šiuo metu tarnauja Gynybos štabe, – pasakoja dabartinis SP vyr. puskarininkis srž. mjr. Darius Masiulis. – Pratybų metu skyriai dažniausiai veikia didesnio vieneto (būrio, kuopos) sudėtyje, gauna komandas „iš viršaus“ ir vykdo bendras užduotis. Tuo tarpu tokių varžybų metu labiau atsiskleidžia skyriaus, kaip atskiro mažo padalinio, veiksmai ir gebėjimai. Todėl ir kilo mintis leisti skyriams pasivaržyti su kitais skyriais, kad jie pasitikrintų individualaus pasirengimo lygį, pažiūrėti kaip geba veikti skyriaus vadas, kada nėra būrio vado ir t.t. Ne veltui pas mus kariuomenėje sakoma, kad mūsų kuopos, batalionai yra stiprūs tiek, keik stiprus yra kiekvienas skyrius.“

Kaip žinia, situacija dėl COVID-19 pandemijos nerami daugelyje šalių, todėl iki paskutinės minutės nebuvo aišku, kas iš mūsų sąjungininkų atsiųs komandas į šias varžybas.

Šiemet varžybose dalyvavo 14 pėstininkų skyrių. Kartu su Lietuvos kariais iš įvairių padalinių, varžybose rungėsi pėstininkų komandos iš Estijos, Latvijos, Norvegijos ir Vokietijos. Srž. mjr. D.Masiulis pasakoja, kad didžiausias iššūkis šiemet buvo prisikviesti svečius iš užsienio: „Kaip žinia, situacija dėl COVID-19 pandemijos nerami daugelyje šalių, todėl iki paskutinės minutės nebuvo aišku, kas iš mūsų sąjungininkų atsiųs komandas į šias varžybas. Bet šios varžybos yra jau gerai žinomos visoje Europoje ir aš džiaugiuosi, kad mūsų partneriai pasakė „taip“. Vieninteliai danai atsisakė dalyvauti dėl objektyvių priežasčių.“

Beveik dvi paras trukusių varžybų metu kariai privalėjo įveikti taktinį žygį ir pakeliui įvykdyti jiems skirtas užduotis. Rungčių metu buvo tikrinamas karių gebėjimas maskuotis ir orientuotis vietovėje, įveikti įvairias gamtines ir improvizuotas kliūtis, naudoti priskirtą ginkluotę ir atlikti kovinius šaudymus, teikti medicininę pagalbą, įrengti patrulio bazę ir kt. Komandas vertino iš SP vadovybės ir vienetų vyriausiųjų puskarininkių bei Juozo Lukšos mokymo centro (JLMC) karių sudaryta vertinimo grupė.

Daugelio rungčių autorius, JLMC žvalgybos kursų ekspertas št. srž. Artūras Aleksa, džiaugėsi, kad šiemet pavyko varžybų dalyviams pateikti ir staigmenų: „Kiekvienais metais stengiamės daryti skirtingas rungtis. Jas suplanuojame taip, kad kariai jaustų šiek tiek laiko trūkumą, šiek tiek resursų trūkumą, kad veiktų visas skyrius išvien. Šių metų varžybose turbūt labiausiai išskirti galima improvizuotą kliūčių ruožą, kurį įrenginėjome visą parą. Ši rungtis buvo skirta imituoti kovos mieste sąlygas ir, manau, varžybų dalyviai ją ilgai prisimins.“

Eksperto žodžius patvirtino ir varžybų dalyvių atsiliepimai. Norvegijai atstovavusio „Telemark“ bataliono pėstininkų skyriaus vadas Ole teigimu, varžybos buvo ir sunkios ir įdomios, o didžiausią įspūdį paliko būtent „virvių takas“ (improvizuotas kliūčių ruožas) bei šaudymo rungtys.

Tuo tarpu iš Estijos atvykusio skyriaus vadas Kristmaras sakė, kad jo kariams sunkiausia, bet ir įdomiausia rungtis buvo vandens kliūties įveikimas plaukte. „Ši rungtis buvo tam tikras iššūkis mums, nes kai kurie kariai to nebuvo darę išvis, o kiti buvo darę seniai. Tad lengva nebuvo“, – teigė estas.

Uždarymo ceremonijos metu varžybų nugalėtojais paskelbti Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 804-osios (Trakų) kuopos kariai, kuriems pereinamąją taurę įteikė Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras. Be taurės, nugalėtojų komandai atiteko ir teisė metus vadintis geriausiais Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgose. Beje, Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės kariai šiose varžybose nugali antrus metus iš eilės – pernai varžybas laimėjo 802-os kuopos kariai savanoriai.

Antrąją vietą iškovojo KASP Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 301 kuopos kariai, treti – Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės 604 kuopos kariai. Vertindamas faktą, kad visas prizines vietas užėmė kariai savanoriai, SP vyr. puskarininkis srž. mjr. Darius Masiulis įžvelgė tam tikrą dėsningumą: „Tai yra rezultatas to, kad KASP ruošia savo karius veikti mažais padaliniais, t.y. skyriais. Tuo tarpu reguliarūs kariuomenės vienetai, ypač savo arsenale turintys pėstininkų kovos mašinas, daugiau dėmesio skiria kuopos lygmens pasiruošimui. Manau, tuo galima paaiškinti savanorių sėkmę šiose varžybose. Kita vertus, KASP kariai visuomet pasižymėjo ypač stipria motyvacija. Tas jų noras būti gerais kariais neretai kompensuoja žinių ar įgūdžių trūkumą.“

Geriausiai iš užsienio svečių pasirodė NATO priešakinių pajėgų batalione tarnaujantys norvegai. Bendroje įskaitoje jie užėmė ketvirtą vietą. Stipriausiai pasirodžiusiai užsienio komandai atiteko mažesnė varžybų taurės kopija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius