Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 10

Giedriaus Surplio atsidavimas Dievui ėmė gluminti Žemės ūkio ministerijos tarnautojus

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys niekada neslėpė esantis giliai tikintis žmogus. Tačiau šis tikėjimas ėmė lietis per kraštus net ministrui dirbant kasdienius darbus. Kreivus šypsnius ne tik ministerijoje sukėlė šią savaitę oficialiai Žemės ūkio ministerijos išplatintas pranešimas, kad ministras melsis už Lietuvos žemdirbius. Prieš kurį laiką ministerijos darbuotojus suglumino surengtas susitikimas su kunigu Ričardu Doveika, kuris drąsino tarnautojus nebijoti ministerijos iškėlimo į Kauną, nes esą piligrimai dar ne tokius atstumus nukanka.
R.Doveikos susitikimas su ŽŪM tarnautojais
R.Doveikos susitikimas su ŽŪM tarnautojais / ŽŪM nuotr.

Gegužės pradžioje žemės ūkio ministru tapęs G.Surplys niekad neslėpė giliai tikintis Dievą.

„Aš esu aktyvus krikščionis, dirbau kuriant pirmąjį Lietuvoje krikščioniškąjį žurnalą jaunimui „Lux“, paskui dirbau Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centre. Ta bažnytinė patirtis lėmė krikščioniškas demokratines pažiūras“, – vos tapęs ministru BNS prisipažino G.Surplys.

Tačiau politikui kiek apšilus kojas ŽŪM, tikėjimas ėmė darytis ne vien jo asmeniniu reikalu.

Pirmadienį ministerija pranešė, kad G.Surplys dalyvaus Didžiuosiuose Žemaičių Kalvarijos atlaiduose, kur melsis už Lietuvos žemdirbius ir gero derliaus dovaną.

15min nuotr. /ŽŪM pranešimas
15min nuotr. /ŽŪM pranešimas

Šį pranešimą greitai pasigavo „Facebook“ šaunuoliai – vieni tiesiog juokėsi, kiti svarstė, ar po šios maldos jau bus galima žemdirbiams nebemokėti išmokų.

Facebook nuotr. /Ministerijos pranešimas „Facebook“
Facebook nuotr. /Ministerijos pranešimas „Facebook“

Nenorėję prisistatyti ŽŪM darbuotojai 15min teigė, kad prieš kurį laiką ministerijoje buvo suorganizuotas darbuotojų susitikimas su kunigu R.Doveika.

Anot jų, kunigas ėmė įkalbinėti skeptiškai ministro norą persikelti į Kauną vertinančius valdininkus apsigalvoti.

„R.Doveika bandė įkalbinėti ŽŪM tarnautojus dėl važiavimo į Kauną. Neva piligrimai dar ne tokius atstumus nueina iki bažnyčios, o čia tik šimtas kilometrų, ką reiškia valdininkui toks atstumas“, – pasakojo vienas ministerijos darbuotojas.

ŽŪM nuotr. /ŽŪM darbuotojų pusryčiai su R.Doveika
ŽŪM nuotr. /ŽŪM darbuotojų pusryčiai su R.Doveika

Anot jo, kunigas ministerijoje lankėsi ir vėliau, tačiau esą susitiko nebe su visais tarnautojais, o tik su aukščiausiais ŽŪM vadovais.

Tačiau ministerijos atstovė spaudai Božena Zaborovska-Zdanovič 15min patikino, kad nuolat kunigas ministerijoje tikrai nesilanko.

Anot jos, R.Doveika ŽŪM lankėsi per ministerijos darbuotojų pusryčius. Tai kartą per mėnesį organizuojamas renginys, per kurį darbuotojai sukviečiami pabendrauti tarpusavyje ir su į ministeriją pakviestu svečiu.

Atstovė pabrėžė, kad kol kas įvyko tik du tokie susitikimai, per pirmąjį iš tiesų kalbėjo kunigas R.Doveika, per antrąjį – žurnalistas Andrius Tapinas.

B.Zaborovskos-Zdanovič teigimu, nuolatinių R.Doveikos apsilankymų ŽŪM įspūdis galėjo susidaryti dėl to, kad jis kaimo bendruomenių prašymu buvo įtrauktas į ŽŪM „Tautos šimtamečiai ąžuolai“ nominantų atrankos komisiją. Tačiau atstovė pabrėžė, jog kunigas dalyvavo tik viename komisijos posėdyje.

„Daugiau jis į ministeriją nebuvo atėjęs, vadovai tikrai jokių susitikimų su juo neorganizavo“, – pabrėžė ŽŪM atstovė.

Klausimų sukėlė ir karjeros šuolis

ŽŪM tarnautojams, nenorėjusiems atskleisti savo tapatybės, taip pat keistai atrodo vieno ilgamečio kolegos – Dariaus Liutiko, karjeros šuolis.

Daugiau kaip 15 metų ŽŪM dirbęs D.Liutikas naujojo ministro buvo pasirinktas tapti viceministru. Tačiau D.Liutikas yra žinomas ne tik kaip ilgametis ministerijos darbuotojas, bet ir dėl to, kad yra Lietuvos piligrimų bendrijos pirmininkas.

Paklausta, ar tikėjimo dalykai šiuo atveju nebuvo lemiantis veiksnys, B.Zoborovska-Zdanevič teigė, kad didžiąją dalį ministerijoje praleisto laiko D.Liutikas dirbo Kaimo plėtros departamente, tad puikiai išmano paramos kaimui ir žuvininkystei niuansus, žino situaciją iš vidaus ir iš išorės, nes daug bendrauja su socialiniais partneriais.

„Būtent šie veiksniai buvo pagrindiniai skiriant D.Liutiką viceministru“, – pabrėžė ji.
ŽŪM atstovė patikino, jog ministras nepriklauso Lietuvos piligrimų bendrijai.

Darius Liutikas
Darius Liutikas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius