Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 22

Ginčas dėl kabineto Kėdainių ligoninėje įsisiūbuoja: vieni siekia taikos, kiti – iškeldinimo

Kilus teisiniam ginčui dėl hemodializės paslaugų teikimo Kėdainių krašte, nuo inkstų nepakankamumo kenčiantys pacientai liko be šių paslaugų miesto ligoninėje. Gydymo įstaigos vadovybė kaltina iki šiol šią paslaugą teikusią, bet pastarajame konkurse pralaimėjusią įmonę savavališku patalpų užėmimu ir siekia iškeldinimo, o ši, apskundusi konkurso rezultatus, jau siūlo susitarti taikiai.
Kėdainių ligoninė
Kėdainių ligoninė / „Diaverum klinikų“ nuotr.

Probleminė situacija susiklostė Kėdainių ligoninei paskelbus konkursą dėl patalpų, kuriose teikiamos hemodializės paslaugos, nuomos.

Paskelbus konkurso rezultatus, daugiau nei 15 metų šias paslaugas teikusi UAB „Diaverum klinikos“ buvo priversta savo vietą ligoninėje užleisti UAB „Nefrosana“ (pirmoji pasiūlė 4626,96 eurų nuomos kainą, konkurentė – 6075 eurų), tačiau to nepadarė iki šiol.

Pralaimėjusioji pusė pateikė pretenziją dėl galimai padarytų pirkimo procedūros pažeidimų – „Nefrosana“ neva nepateikė paaiškinimo, kaip reikalaujama konkurso sąlygose, kokiam tikslui ketina nuomotis ligoninės patalpas.

123RF.com nuotr./Inkstai
123RF.com nuotr./Inkstai

„Diaverum klinikoms“ atstovaujantis advokatas Žygimantas Pacevičius anksčiau yra sakęs, kad, jo įsitikinimu, laimėtojas paskelbtas neteisėtai, nes šios įmonės paraiška neatitiko konkurso reikalavimų.

„Diaverum klinikų“ atstovų manymu, ligoninė neįvertino to, kad konkurso laimėtojas net neketina nuomotis patalpų 10 metų laikotarpiui ir jo tikrasis tikslas yra pašalinti konkurentą – ieškovę, todėl konkurso laimėtojas elgiasi nesąžiningai ir vien dėl to jo paraiška turėjo būti atmesta.

Pyko ankstesnysis nuomininkas ir dėl to, kad sutartis su „Diaverum klinikomis“ galiojo iki gruodžio 1 dienos, o konkursas buvo paskelbtas tik spalio 1 dieną, – vien tai jau užprogramavo galimus nesklandumus ir žalą pacientams.

Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis 15min anksčiau teigė, kad nėra pagrindo nerimauti, jog Kėdainių krašto žmonės, kuriems reikalingos hemodializės paslaugos, liks be jų.

Tačiau teisinis ginčas vis dėlto užvirė, o tai reiškia, kad pacientai jau kurį laiką yra likę be hemodializės procedūrų Kėdainių mieste. Jie vežiojami į kitas klinikas.

Kauno apygardos teismas lapkričio 5 dieną išnagrinėjo „Diaverum klinikų“ prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo civilinėje byloje pagal ieškovės „Diaverum klinikos“ ieškinį atsakovei „Kėdainių ligoninė“ dėl neteisėto sprendimo išrenkant nuomos konkurso laimėtoją.

Teismas nusprendė tenkinti „Diaverum klinikų“ prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo – sustabdyti konkurso procedūras ir įpareigoti „Kėdainių ligoninę“ nesudaryti konkurso sutarties, o jeigu ji jau sudaryta – sustabdyti jos vykdymą, iki kol bus priimtas ir įsiteisės teismo sprendimas byloje.

Siekia taikos

Gruodžio 20 dieną 15min redakciją pasiekė „Diaverum klinikų“ vardu reklamos agentūros paruoštas pranešimas, kuriame tikinama, kad kilus teisiniam ginčui dėl hemodializės paslaugų teikimo Kėdainių krašte, daugiausiai nepatogumų šiuo metu patiria nuo inkstų nepakankamumo kenčiantys pacientai, nebegalintys gauti hemodializės paslaugų ligoninės patalpose, kaip buvo įpratę, todėl neva suprasdama, kad visuomenės interesas ir poreikiai yra svarbiausi, viena iš konflikto dalyvių – „Diaverum klinikos“ – kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybę bei ligoninę su pasiūlymu baigti ginčą taikos sutartimi.

„Suvokiame, jog visuomenės interesas ir poreikiai yra svarbiau už bet kokias teisines batalijas, todėl kreipėmės į Kėdainių rajono savivaldybę bei ligoninę su pasiūlymu baigti ginčą taikos sutartimi. Esu tikras, jog šis variantas yra greičiausias ir labiausiai atitinkantis viešąjį interesą“, – teigia „Diaverum klinikų“ direktorius Darius Praninskas.

Visuomenės interesas ir poreikiai yra svarbiau už bet kokias teisines batalijas.

Bendrovės rašte pažymima, jog nepriklausomai nuo to, kokį sprendimą priims teismas, svarbiausia yra užtikrinti nepertraukiamą hemodializės paslaugų pacientams teikimą ligoninės patalpose. Šiuo metu to daryti neįmanoma, todėl problema sprendžiama organizuojant pacientų pavėžėjimą.

Vežioti į kitas klinikas tenka 39 pacientus, kurie turi teisę patys pasirinkti paslaugos teikėją. Pavežėjimo paslauga teikiama Kėdainių bendruomenės socialinio centro organizuojamo bei, jei paslauga teikiama „Diaverum klinikų“, „Diaverum klinikų“ samdomo privataus transporto paslaugų tiekėjo transportu.

Vis dėlto, toks gyvybiškai svarbių paslaugų teikimas, pasak „Diaverum klinikų“, nėra racionalus, be to, kelia pavojų pacientų sveikatai, nes jie turi nebūtinus kontaktus, tai didina grėsmę užsikrėsti koronavirusu, ypač plintant labai užkrečiamai omicron atmainai.

Be to, pacientų vežiojimas žiemą rizikingas ne tik dėl to, kad žmonės gali susirgti kitomis peršalimo arba infekcinėmis ligomis, bet ir dėl išaugusios eismo įvykių tikimybės.

Bendrovės vadovybė yra pasirengusi bet kuriuo metu sėsti prie derybų stalo su visomis suinteresuotomis šalimis, aptarti, suderinti ir patvirtinti taikos sutarties sąlygas bei jų įgyvendinimą.

Vežioti į kitas klinikas tenka 39 pacientus.

D.Praninskas neabejoja, kad artimiausiu metu bus rastas visiems priimtinas sprendimas.

Paklausus, kokiomis sąlygomis norma pasirašyti taikos sutartį, „Diaverum klinikų“ atstovas atsakė, kad siūloma svarstyti galimybę dėl pereinamojo laikotarpio, kai paslauga yra atnaujinama ligoninės patalpose nedelsiant, o sutartis su paskelbtu konkurso nugalėtoju atidedama įsigalioti po protingo laikotarpio, užtikrinant saugų paslaugų perkėlimą į naujai įrengtas patalpas Kėdainių mieste.

Jokios taikos – siekia iškeldinimo

Ką apie tokį teisinių ginčų užbaigimą taikos sutartimi mano antroji konflikto pusė – Kėdainių ligoninė?

Kaip 15min teigė gydymo įstaigos direktoriaus pavaduotoja Rita Kuodienė, hemodializės paslauga Kėdainių ligoninėje neteikiama nuo gruodžio 7 dienos, kai, jos nuomone, savavaldžiaujanti klinika – „Diaverum klinikos“, neteko higienos paso teikti paslaugą ligoninės adresu.

Pacientai šiuo metu vežiojami į kituose miestuose veikiančias „Diaverum klinikų“ įstaigas.

Ligoninė kreipėsi į teismą dėl iškeldinimo.

„„Diaverum klinikos“ šiuo metu neturi nuomos sutarties, higienos paso, licencijos veiklai ligoninės adresu, tačiau yra užėmusios patalpas ir kito paslaugos teikėjo neįleidžia, todėl Kėdainiuose paslaugų pacientai negauna“, – situaciją apibūdino R.Kuodienė.

Anot jos, kitas paslaugos teikėjas turi visus aukščiau išvardintus dokumentus ir gali pradėti teikti paslaugas, vos tik bus atlaisvintos patalpos, trumpiau nei per savaitę.

„Tarptautinės „Diaverum“ kompanijos atstovai savavališkai yra užėmę patalpas, yra pažeidę nuomos sutarties punktą, pagal kurį privalo, pasibaigus nuomai, atlaisvinti patalpas ir toliau savavaldžiauja. Ligoninė kreipėsi į teismą dėl iškeldinimo. Taikos sutarties pasirašyti neplanuojame, nes jos sąlygos nepriimtinos“, – patikino Kėdainių ligoninės direktoriaus pavaduotoja.

Savivaldybė nekomentuoja

Į užklausą atsakė ir Kėdainių rajono savivaldybė. Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Arūno Kacevičiaus, ginčas yra kilęs tarp Kėdainių ligoninės ir hemodializės paslaugas teikiančios įmonės, kadangi patalpas nuomoja Kėdainių ligoninė.

Kėdainių rajono savivaldybės vadovai nekomentuoja ginčo, kuris sprendžiamas teisme.

Kaip tikinama komentare, Kėdainių rajono gyventojai, kuriems reikia hemodializės paslaugų, jas gauna Kaune ir Jonavoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kėdainių rajono savivaldybės administracija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kėdainių rajono savivaldybės administracija

„Pacientai turi teisę rinktis, kokia dializės paslaugas teikianti įstaiga jiems teikia paslaugas. Tuo atveju, jeigu pacientai turi vykti į kitus rajonus, Kėdainių rajono savivaldybės administracija jiems užtikrina vežimo paslaugą“, – paaiškino A.Kacevičius.

Vadovaujantis teisės aktais, Kėdainių rajono savivaldybėje yra teikiama transporto organizavimo paslauga. Ši paslauga teikiama pagal poreikius asmenims, kurie dėl negalios, ligos ar senatvės turi judėjimo problemų ir dėl to ar dėl nepakankamų pajamų negali naudotis visuomeniniu ar individualiu transportu.

Transporto organizavimo paslauga apima ir pagal individualius asmens poreikius teikiamą pagalbą, palydint asmenį iš jo namų iki transporto priemonės ir iš jos iki tikslo objekto ir atgal.

Pavežėjimo paslauga Kėdainių rajono savivaldybei kainuoja 48,5 tūkst. eurų.

Transporto organizavimo paslauga finansuojama per Socialinės paramos programą, kurios vykdytojas yra Kėdainių bendruomenės socialinis centras.

„Kadangi ir iki ginčo dalį gyventojų reikėjo vežti į hemodializės procedūras, tai ta pavežėjimo paslauga Kėdainių rajono savivaldybei kainuoja 48,5 tūkst. eurų. Tokių vežiojamų pacientų pastaruosius trejus metus buvo ir yra 28. Dabar 18 pacientų yra vežami į Kauną, 10 – į Jonavą.

Skirtumą, kuris susidaro atsiradus ilgesnėms vežimo distancijoms, apmoka „Diaverum klinikos“, tad Kėdainių rajono savivaldybei tai papildomai nekainuoja“, – patikino savivaldybės administracijos direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius