Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 15

Ginčas dėl mokyklos sklypo baigsis taika

Panašu, jog kelerius metus trukęs ginčų maratonas dėl aplink Vaišvydavos pagrindinę mokyklą esančio 3 ha ploto žemės sklypo baigsis pasirašyta taikos sutartimi.
Pagrindinis šoko ištiktos Vaišvydavos mokyklos bendruomenės noras buvo išsaugoti greta esantį stadioną bei krepšinio aikštelę.
Pagrindinis šoko ištiktos Vaišvydavos mokyklos bendruomenės noras buvo išsaugoti greta esantį stadioną bei krepšinio aikštelę. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Paini istorija dėl didžiulės vertės sklypo prasidėjo dar prieš 3 metus, kai buvusios žemės savininkės Gražinos Elizabeth Meilus prašymu Kauno miesto apylinkės teismas panaikino Kauno miesto tarybos patvirtintą mokyklos teritorijos detalųjį planą, pagal kurį minėti 3 ha žemės 99 metams panaudos sutartimi buvo perduoti mokyklai.

Užpernai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas visą sklypą atidavė Gražinai Elizabeth Meilus, kuriai mirus, žemė atiteko jos giminaitei Daliai Gruodis. Tąkart Kauno apskrities viršininko administracija, nesulaukusi jokios savivaldybės reakcijos, Vaišvydavos mokyklos stadioną, krepšinio aikštelę ir moksleivių puoselėtą sodą galutinai perdavė į privačias rankas.

Kreipėsi į prokuratūrą

Po šio sprendimo mokyklos bendruomenę ištiko šokas. Jeigu naujieji didžiulio sklypo savininkai tuomet būtų nutarę savo valdas aptverti tvora, moksleiviai ne tik būtų praradę galimybę sportuoti greta esančiame stadione ar krepšinio aikštelėje bei pasivaikščioti po sodą, tačiau netgi nebūtų galėję patekti į patį mokyklos pastato vidų.

Svarbiausia, kad mokykla išsaugotų stadioną ir krepšinio aikštelę. Be to, būtina sutarti, kad mokyklai atitektų vientisas sklypas, – akcentavo Andrius Kupčinskas.Šiai skandalingai istorijai iškilus į viešumą, Kauno savivaldybė susizgribo gelbėti į nepavydėtiną padėtį patekusios mokyklos bendruomenės. Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą, kad būtų atnaujintas teismo procesas ir apgintas viešasis interesas – Vaišvydavos pagrindinė mokykla atgautų stadioną, krepšinio aikštelę bei sodą.

Ilgas ginčas

Kauno miesto apygardos teisme prasidėjus bylos nagrinėjimui, dabartiniai žemės sklypo savininkai savivaldybei pasiūlė ginčą išspręsti gražiuoju ir sudaryti taikos sutartį. Tačiau pirmasis Dalios Gruodis atstovų siūlymas, jog mokyklai liktų 1,3 ha, o savininkui – 1,7 ha ploto sklypas, savivaldybės vadovams netiko. Nors pastarieji iš pradžių buvo linkę atsisakyti tik 0,5 ha ploto sodo, galiausiai buvo nutarta remtis teisės aktuose numatytomis higienos normomis, nustatančiomis, kokia greta mokyklos esančio žemės sklypo dalis turi tekti vienam mokiniui. Pagal šiuos skaičiavimus, Vaišvydavos pagrindinei mokyklai, kurioje mokosi 259 vaikai, turėtų likti bent 1,96 ha ploto sklypas.

„Iš pradžių žemės savininkai buvo sutikę su šiuo siūlymu, tačiau paskui paskaičiavo ir pareiškė, jog mokyklai pagal higieninius reikalavimus turi likti apie 1,8 ha, – teigė Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas. – Tačiau aš nemanau, kad iškils kažkokių problemų, nes realiai viskas yra daugmaž suderinta“.

Perspektyva – taikos sutartis

„Svarbiausia, kad mokykla išsaugotų stadioną ir krepšinio aikštelę. Be to, būtina sutarti, kad mokyklai atitektų vientisas sklypas. Mat pradiniame jų siūlyme buvo pateiktas stipriai „apkramtytas“ sklypas – mokyklos pastatas vienur, kiti objektai kitur“, – akcentavo A.Kupčinskas.

Trečiadienį šį klausimą dar kartą svarstys Kauno miesto tarybos kolegijos nariai. Jeigu jie pritars neseniai sutartam sklypo pasidalinimo santykiui, savivaldybės teisininkai rengs kreipimąsi į bylą nagrinėjantį teismą dėl taikos sutarties sudarymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius