-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 09

Ginklų savininkai turėtų išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą, pritarė Vyriausybė

Vyriausybė pritarė Seime svarstomoms pataisoms, kad medžioklei, sportui ar savigynai A ir B kategorijų ginklus įsigyjantys asmenys turėtų išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ministrų kabinetas šią savaitę patvirtino išvadą, kad pritaria tikslui „stiprinti visuomenės atsparumą ir pilietinę valią, jog kiekvienas ginklą turintis ir juo naudotis mokantis pilietis įgytų pilietinio pasipriešinimo žinių ir praktinių įgūdžių, žinotų savo vietą ir vaidmenį šalies gynybos sistemoje“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas siūlo įtvirtinti, kad norint įsigyti medžioklei, sportui, savigynai, mokymui skirtus A ir B kategorijos ginklus, jų šaudmenis, reikėtų išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą.

Taip pat siūloma įpareigoti kursą išklausyti ir siekiant prasitęsti turimo leidimo nešiotis ar laikyti ginklą galiojimo terminą. Dabar tai daryti reikia kas penkerius metus.

Vyriausybė išvadoje nurodo, kad ginklų savininkų rengimas pilietiniam pasipriešinimui per metus kainuotų apie 20 tūkst. eurų, o kursą išklausytų lygiai tiek pat ginklų savininkų.

Vidaus reikalų ministerija pateikia informaciją, kad leidimus laikyti ginklą turi 56 tūkst. 948 asmenys, pernai tokie leidimai išduoti 8061 asmeniui, apie tris kartus daugiau negu ankstesniais metais. Kasmet apie 12 tūkst. piliečių turi pratęsti turimą leidimą ginklui.

„Įskaitant asmenis, gaunančius leidimą pirmą kartą, jeigu jų skaičius išliktų kaip 2022 metais, kursų poreikis kasmet galėtų siekti apie 20 tūkst. asmenų“, – išvadoje rašo ministerija.

Vyriausybė taip pat siūlo tam tikras korekcijas, tai yra numatyti išlygą, kad pilietinio pasipriešinimo kurso nereikėtų išklausyti atsargos kariams, nes jie perkeliami į parengtąjį kariuomenės personalo rezervą ir šaukiami į mokymus, pratybas, tad reikalavimas būtų perteklinis.

Pernai mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo kursą išklausė 3000 žmonių.

L. Kasčiūnas siūlo, kad pataisos dėl prievolės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą ginklų savininkams įsigaliotų nuo 2024 metų sausio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius