-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 22

Gintaras Songaila reikalauja anuliuoti Seimo rinkimų rezultatus

Neįtakinga Tautininkų sąjunga ir jos pirmininkas Gintaras Songaila reikalauja anuliuoti parlamento rinkimų rezultatus. Tokį prašymą gavusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė pirmadienį iki vakaro lauks parlamento valdybos narių nuomonės šiuo klausimu.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Netylant pranešimams apie galimą rinkėjų papirkinėjimą ir kitus pažeidimus, Mišrios parlamentarų grupės atstovas G.Songaila taip pat siūlo kolegoms kreiptis į KT dėl rinkimų rezultatų teisėtumo.

Kadangi šiuo metu Seimo posėdžiai nevyksta, reikėtų sušaukti neeilinį posėdį politiko reikalavimui aptarti ir priimti vienokį ar kitokį sprendimą. Jei valdybos nariai nuspręs, kad neeilinio posėdžio nereikia, G.Songaila galės surinkti trečdalio parlamentarų parašus neeiliniam posėdžiui sušaukti, 15min.lt sakė Seimo pirmininkės atstovas spaudai Juozas Ruzgys.

G.Songailos vadovaujama Tautininkų sąjunga pirmadienį apskundė prezidentei ir Seimui VRK sprendimą nenagrinėti jos prašymo panaikinti rinkimų rezultatus ir skelbti pakartotinius rinkimus.

Pirmadienį jis taip pat įregistravo kreipimosi į KT projektą. Jis siūlo paprašyti išvados, ar per rinkimus daugiamandatėje apygardoje ir vienmandatėse Justiniškių, Šilutės-Pagėgių, Biržų-Kupiškio, Vilniaus-Trakų, Kaišiadorių-Elektrėnų bei Jurbarko apygardose nebuvo pažeistos Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, įtvirtinančios slapto balsavimo principą ir demokratines rinkimų procedūras. Jų laikymasis esąs būtinas rinkimų rezultatų pripažinimui teisėtais. KT turėtų atsakyti, ar tai buvo šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai.

Projekte G.Songaila pabrėžia, kad po spalio 14 d. vykusio balsavimo Vyriausiąją rinkimų komisiją pasiekė daugiau nei 1 tūkst. pranešimų apie galimą rinkėjų balsų pirkimą ir kitus pažeidimus, dėl mažiausiai trylikos atvejų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Seimo rinkimų įstatyme balsų pirkimas vadinamas šiurkščiu pažeidimu, dėl kurio gali būti neįmanoma nustatyti rinkimų rezultatų, o jie gali būti pripažinti negaliojančiais.

Anot parlamentaro, dėl „masinio rinkėjų balsų pirkimo“ daugiamandatėje apygardoje – visoje Lietuvoje, kur balsuojama už partijų sąrašus, – kilo pagrįstų abejonių, ar kandidatų sąrašui tenkančių mandatų skaičius galėjo būti nustatytas ne daugiau kaip vieno mandato tikslumu. Mat vieno mandato netekimą ar įgijimą lėmė keli tūkstančiai balsų.

G.Songaila taip pat atkreipė dėmesį, kad daugumoje vienmandačių apygardų tarp kandidatų, patekusių ir nepatekusių į antrą rinkimų turą, yra nedidelis skirtumas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius