-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 18 /11:59

Gintaras Steponavičius apie prokurorų įtarimus: „Pramanas!“

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienį stojo į Seimo tribūną prašydamas panaikinti Seimo nario Gintaro Steponavičiaus teisinę neliečiamybę. Pagrindinis argumentas šiame tyrime – pilietiškumo pamokoms rengti panaudota „MG Baltic“ parama, kurią gavo „Laisvės studijų centras“. G.Steponavičius neslepia, kad „MG Baltic“ aukos pernai buvo reikšmingos, bet neigia, kad už jas buvo vykdoma politinė agitacija.
Gintaras Steponavičius susitinka su Seimo Pirmininku
Gintaras Steponavičius susitinka su Seimo Pirmininku / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Seimas antradienį išklausė generalinio prokuroro E.Pašilio pranešimo ir be ilgų diskusijų nutarė suburti komisiją, kuri turės nuspręsti, ar siūlyti Seimui naikinti G.Steponavičiaus teisinę neliečiamybę.

Ši „valstiečio“ Virginijaus Poderio vadovaujama komisija išvadą turės parengti vos per dvi dienas – iki ketvirtadienio.

Už komisijos sukūrimą balsavo 105 Seimo nariai, vienintelis „valstiečių“ frakcijos atstovas Stasys Jakeliūnas susilaikė.

Apie įtarimus partijai nekalba

Generalinis prokuroras E.Pašilis po pareiškimo Seimo tribūnoje žurnalistams teigė, kad, nors G.Steponavičiui formuluojami įtarimai už „MG Baltic“ paramos naudojimą partijos veiklai, kol kas nereikėtų kalbėti apie įtarimus visai partijai.

„Tikimybė visuomet nėra atmestina, bet aš tikrai nenorėčiau iškart suponuot kažkokios nuomonės, kad tikrai bus pareikšti, čia būtų daugiau spekuliacijos“, – teigė E.Pašilis.

Savo ruožtu G.Steponavičius tikina, kad apie įtarimus partijai nėra net ko kalbėti.

„Aš su prokuroro formuluojamais vertinimais kategoriškai nesutinku. Nesu padaręs jokios veiklos, kuri, mano supratimu, kirstųsi su įstatymais. Ir tą aš įrodysiu“, – sakė G.Steponavičius.

Visa tai yra pramanas. Ir tai, mano supratimu, yra gėdingas epizodas, – sakė G.Steponavičius.

Pasak jo, susitikimuose su R.Kurlianskiu buvo kalbama apie šalies ekonominę situaciją, apie politiką, būsimus rinkimus, tačiau ne apie būsimus balsavimus Seime.

„Nė vieno žodžio apie kokius nors jiems rūpėjusius įstatymus mes nekalbėjome. Ir tai yra įdomioji istorijos dalis, kad prokurorai leidžia sau užlipdami į Seimo tribūną teigti ir neva daryti kontekstą, kad mano susitikimai galėjo kaip nors turėti kokį nors, atleiskit, apčiuopiamą priežastinį ryšį. Visa tai yra pramanas. Ir tai, mano supratimu, yra gėdingas epizodas“, – teigė G.Steponavičius.

Politikas pripažino, kad buvo susitaręs dėl „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paramos jo rinkimų kampanijai. G.Steponavičius sako, kad 5 tūkst. eurų į jo rinkimų sąskaitą būtų pervedęs pats koncerno viceprezidentas. Šios paramos G.Steponavičius liko negavęs.

Už „MG Baltic“ pinigus mokė vaikus

Prokuroras teigė, kad G.Steponavičius nuo 2015 m. spalio 29 dienos iki 2016 m. vasario 2 dienos galimai piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi ir įgaliojimais, nes susitarė su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu dėl paramos viešajai įstaigai „Laisvės studijų fondas“ ir G.Steponavičiaus labdaros fondui.

Prokurorų surinktais duomenimis, 2015 spalio 29 dienos vakare G.Steponavičius Gedimino prospekte esančioje kavinėje „Esse“ susitiko su R. Kurlianskiu ir susitarė, kad koncerno įmonės perves lėšas viešajai įstaigai „Laisvės studijų centras ir Gintaro Steponavičiaus paramos fondui.

Prokuroro rašte nurodoma, kad taip susitarta neteisėtai finansuoti politinės partijos Liberalų sąjūdžio veiklą.

Nurodoma, kad po šio susitarimo G.Steponavičius pernai gruodį balsavo dėl „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo – balsavo už Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir susilaikė balsuodamas dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Utena-Vilnius“.

Paskui 2016 sausio 11 dieną G.Steponavičius vėl susitiko su R.Kurlianskiu restorane „Terrazza“ ir, kaip nurodoma prokurorų rašte Seimui, „aptarė neteisėto politinės partijos „Liberalų sąjūdis“ finansavimo detales“.

Pasak prokurorų, buvo sutarta ne tik dėl 10 tūkst. eurų paramos „Laisvės studijų fondui“, 5 tūkst. eurų paramos G.Steponavičiaus fondui, bet ir dėl 5 tūkst. eurų pervedimo į specialią G.Steponavičiaus rinkimų sąskaitą būsimuose Seimo rinkimuose.

Vykdydamas šį susitarimą R.Kurlianskis davė nurodymus tik dėl „Laisvės studijų fondo“ ir G.Steponavičiaus labdaros fondo rėmimo iš „MG Baltic Media“ sąskaitos, mat kandidato G.Steponavičiaus rinkimų sąskaita dar nė nebuvo atidaryta.

„R.Kurlianskiui atlikus šiuos veiksmus, G.Steponavičius gavo kitokios asmeninės ir turtinės naudos – buvo neteisėtai finansuojama politinės partijos „Liberalų sąjūdis“, kurios jis buvo vienas iš vadovų, veikla“, – traktuoja prokurorai.

Prokurorų duomenimis, „Laisvės studijų fondo“ gauti 10 tūkst. eurų buvo panaudoti įsiskolinimams už „Liberalų sąjūdžio“ veiklos viešinimą ir G.Steponavičiaus žinomumą didinimo skirtam projektui „Pilietiškumo pamokos Lietuvos mokyklose“ padengti.

Labdaros fondo gauti 5 tūkst. eurų buvo suplanuoti skirti politinės partijos „Liberalų sąjūdis“ kandidato G.Steponavičiaus veiklos viešinimui skirtiems renginiams finansuoti, nurodo prokurorai.

Kokie renginiai buvo suplanuoti, prokurorų rašte Seimui nenurodoma.

Anot prokuroro, dėl šios G.Steponavičiaus veiklos neturtinės moralinio pobūdžio žalos patyrė valstybė, buvo diskredituotas Seimas.

Taip pat teigiama, kad ikiteisminio tyrimo duomenys rodo, jog Seimo narys galimai padarė nusikaltimą, yra fiksuoti kriminalinės žvalgybos atlikimo protokoluose, G.Steponavičiaus apklausų protokoluose, kitų liudytojų apklausų protokoluose, bankų sąskaitų operacijų išrašuose.

G.Steponavičius liudytojo statusu jau buvo apklaustas šešis kartus.

Dabar Seimo nariui norima pareikšti įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

G.Steponavičius: „MG Baltic“ už paramą nieko neprašė

Pats G.Steponavičius įtarimus kategoriškai atmeta – jis sako, kad verslininkai rėmė jo pilietinius projektus, šie pinigai nepasiekė partijos ir jis asmeniškai jokios naudos neturėjo.

Net ir sulaukęs Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio raginimo atsisakyti parlamentaro mandato G.Steponavičius atsisako trauktis iš Seimo, tačiau prašo panaikinti jo imunitetą, kad galėtų ginti teisinėmis priemonėmis.

Anot jo, „Laisvės studijų centras“ 2016 metais iš viso gavo 21 838,30 eurų įplaukų, o G.Steponavičiaus paramos fondas 2016 metais turėjo 6 660,83 eurų įplaukų.

Tai reiškia, kad 15 tūkst. eurų „MG Baltic“ parama politiko viešajai įstaigai ir paramos fondui buvo reikšminga.

Tačiau G.Steponavičius tikina, kad tai – tik vienerių metų epizodas. Pasak jo, G.Steponavičiaus fondas per visą gyvavimo laikotarpį yra gavęs apie 200 tūkst. eurų paramos.

Anot politiko, pernai „Laisvės studijų fondo“ gautos lėšos skirtos kelis metus vykdomam projektui „Pilietiškumo pamokos Lietuvos mokyklose“, taip pat – kelių švietėjiškų renginių finansų, inovacijų ir darnaus vystymosi klausimais patalpų nuomos išlaidoms apmokėti, direktoriaus atlyginimams už 2014-2016 mokėti, narystės mokesčiams Europos liberalų forume ir administracinėms išlaidoms.

Paramos fondas, pasak G.Steponavičiaus, už 2016 m. gautas lėšas finansavo nedidelius fondo projektus, mokėjo algą fondo direktoriui, pirko apskaitos ir audito įmonės paslaugas.

„Fondo veikla nesusijusi su politika ir nėra naudojama rinkimų tikslais, organizacija valdoma nepriklausomos valdybos, parama skirta pilietiniams ir visuomeniniams projektams. Paminėtini projektai – „Bėgimas už Lietuvos mokyklas“, jaunimo iniciatyvų rėmimas“, – nurodo G.Steponavičius.

Politikas tikina nesuprantantis, kaip 2015 metų lapkričio mėn. priimtas Vartojimo kreditų įstatymas galėjo būti naudingas „MG Baltic“.

„Mano atmintis nešlubuoja: Su manimi apie šių teisės aktų priėmimą niekas iš minimos įmonių grupės niekada nėra kalbėjęs, prašęs ar bent užsiminęs. Taip pat patvirtinu, kad nebuvo jokių prašymų, susijusių su „MG Baltic“ galimais interesais Seime ar už jo ribų“, – teigia jis.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo leidimo negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

G.Steponavičius dar pernai sustabdė narystę Liberalų sąjūdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius