Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 06

Gintaras Steponavičius: brandos egzaminai šiemet paankstinti, kad sesija būtų ne tokia intensyvi

Brandos egzaminai šiemet prasideda anksčiau nei įprastai – gegužės pradžioje – siekiant, kad egzaminų sesija birželį būtų ne tokia intensyvi, sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Praėjusių metų rudenį pateikėme tris alternatyvas galimo egzaminų tvarkaraščio, už kurį balsavo pačios mokyklos. Toks tvarkaraštis buvo pasirinktas demokratiniu keliu tų pačių mokyklų bendruomenių. Nenorėjome turėti per daug intensyvaus birželio mėnesio egzaminų tvarkaraščio, todėl tie egzaminai, kuriuos laiko santykinai nedidelis vaikų skaičius – užsienio kalbų egzaminai – įkelti į šeštadienius gegužės mėnesį“, – žurnalistams penktadienį sakė ministras.

Pasak jo, „neprognozuojami“ tokie atvejai, jog egzaminą laikydami dar prieš sužinodami metinį to dalyko įvertinimą abiturientai egzaminą išlaikytų, o galutinis įvertinimas būtų neigiamas.

„Jeigu abiturientai renkasi laikyti valstybinį egzaminą tokių dalykų, neišlaikymo grėsmės nekyla, ir neabejoju, kad motyvuoti ir gerus pažymius iš užsienio kalbų turintys abiturientai ir rinkosi laikyti egzaminus“, – kalbėjo G.Steponavičius.

Šiemet didelių pokyčių organizuojant brandos egzaminus nenumatoma.

Kaip BNS informavo Nacionalinio egzaminų centro (NEC) vadovas Saulius Zybartas, vienas iš naujų dalykų – tai, kad šiemet įvedami kalbų (lietuvių, anglų, vokiečių, prancūzų, rusų) valstybinių brandos egzaminų užduočių atsakymų lapai, o šių egzaminų užduočių sąsiuvinius, kuriuose bus konkrečios užduotys ir vietos juodraščiams, moksleiviai po egzamino galės išsinešti. Į NEC vertinimui grįš tik atsakymų lapai, kurių užpildyti S.Zybartas pataria abiturientams nepamiršti.

Dalį pateiktų atsakymų – pasirenkamojo atsakymo klausimus – taisys ne vertintojai, o kompiuteriai. Taip tikimasi pagreitinti vertinimą ir sumažinti žmogiškojo faktoriaus įtaką.

„Sąžiningumo ar skaidrumo abejonėms išsklaidyti yra įtvirtinta galimybė gauti po egzaminų laikymo ir užduočių su atsakymais kopijas, pasižiūrėti, kiek tai buvo tikslu, ir žinoti, kad iš esmės viskas priklauso nuo jauno abituriento, jo sugebėjimų ir deramo pasiruošimo suvaldyti emocijas, stresą, pakankamai atskleisti savo žinias“, – pridūrė G.Steponavičius.

Kaip jau skelbta, per brandos egzaminus policija žada stiprinti budėjimą prie egzaminų centrų ir akyliau stebėti elektroninę erdvę.

„Bendradarbiaujame su policija, bus taikoma sugriežtinta atsakomybė nesąžiningumo ir piktnaudžiavimo atvejams, yra investuotos milijoninės lėšos į saugumo priemones nuasmeninant, užkoduojant, šalinant žmogiškąjį faktorių tiek egzamino užduotims pasiekiant abiturientus, tiek eliminuojant nesąžiningumus įvairiose tarpinėse grandyse“, – penktadienį kalbėjo ministras.

Šeštadienį prasideda brandos egzaminų pagrindinė sesija – per 600 Lietuvos abiturientų laikys valstybinį vokiečių kalbos egzaminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius