Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 03

Girulių baterijoje – karo tamsa ir saulėlydžių grožis

Girulių bateriją šią vasarą prikels netradicinis spektaklis „Juodoji tvirtovė prabyla“.
Girulių kariniuose įtvirtinimuose vėl bus rodomi spektakliai su D.Švirėnu ir V.Bagdonu.
Girulių kariniuose įtvirtinimuose vėl bus rodomi spektakliai su D.Švirėnu ir V.Bagdonu.

Klaipėdos krašto gynybiniuose įtvirtinimuose nuo 1944-ųjų iki 1945-ųjų rekordiškai ilgai, ilgiau nei Berlyne, laikėsi vokiečių armijos daliniai. Pagaliau Raudonoji armija palaužė pasipriešinimą ir užėmė visą Klaipėdos kraštą. Šie įvykiai  pirmąkart buvo atkurti lietuviškoje scenoje pernai vasarą pilotiniame projekte „Karas ir jūra“(režisierius – Nacionalinės premijos laureatas Vladas Bagdonas, prodiuserė – Rūta Vanagaitė). Projekto scena tapo autentiškų įvykių liudininkė Memel-Nord (Girulių baterija) ir zenitinio pabūklo aikštelė ant jūros kranto.

Šįmet, gavus paramą iš Kultūros rėmimo fondo ir Klaipėdos savivaldybės, žiūrovams bus pristatyta pilna spektaklio versija pavadinimu „Juodoji tvirtovė prabyla“. Šįkart į veiksmą įtraukti ne tik autentiški vokiečių kareivio Gi Sajerio prisiminimai, bet ir daug tų laikų memuarų, dokumentinės medžiagos.

Toliau vykdant kasinėjimus, atkasta dalis dar vienos zenitinio pabūklo aikštelės, kuri bus panaudota finalinėse spektaklio scenose. Veiksme dalyvaus neseniai atrasta milžiniška priešlėktuvinė vokiečių patranka, už kurią didesnės Lietuvoje nėra rasta. Spektaklyje pagindinį Gi Sajerio vaidmenį atliks Klaipėdos teatro aktorius Donatas Švirėnas, taip pat pats režisierius Vladas Bagdonas, epizodinius vaidmenis - Klaipėdos karybos istorijos klubo nariai. Kareivį-vaiką vaidins penkiolikametis režisieriaus sūnus Juozapas Bagdonas , beje,  jau vaidinęs televizijos seriale  „Karas ir taika“ su tokiomis žvaigždėmis kaip Malcolm Mcdowell ir iš „Hario Poterio“ filmų pažįstama Clemence Poesy.

Spektaklį vienu metu galės pamatyti tik 25 žiūrovai. Apsigaubę specialiais pledais, su žibintais rankose jie eis drauge su aktoriais per tamsius ir drėgnus baterijos labirintus, o finale pakils į zenitinio pabūklo aikštelę pasveikinti saulę ir taiką. Jų lauks saulėlydžio vaišės drauge su aktoriumi Vladu Bagdonu žvelgiant į jūrą,  klausantis ilgesingų karo dainų, dainuojamų vokiškai, rusiškai, lietuviškai. Pagal režisieriaus sumanymą spektaklis visuomet baigsis prieš pat saulėlydį.

Spektaklio premjera – birželio 12-ąją 20 val. „Juodoji tvirtovė prabyla“ bus vaidinama birželio ir liepos šeštadieniais.

Spektaklio kūrėjų planuose 2011-aisiais – galimi tarptautiniai projektai prikeliant II pasaulinio karo istoriją išlikusiuose milžiniškuoe gynybyniuose įtvirtinimuose Kaliningrado srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius