-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 24 /14:07

Gitanas Nausėda: piniginių injekcijų požiūriu mes tikrai turėsime gana plačias galimybes

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį spaudos konferencijoje pareiškė, kad paramos verslui problemos yra išsprendžiamos, tačiau jeigu jos teikimas vėluos savaitę ar dvi, tai sukurs papildomų problemų. Anot prezidento, piniginių injekcijų požiūriu mes tikrai turėsime gana plačias galimybes, tačiau ten kur pinigų upės, ten ir piktnaudžiavimai. Prezidentas penktadienį paragino žmones šią vasarą atostogauti Lietuvoje.

Lietuvoje diskutuojama apie skirtingas paramos verslui formas – sklando idėja dėl tiesioginių išmokų.

Apie tai penktadienį paklaustas valstybės vadovas sakė, kad nereikėtų padaryti taip, jog vienu metu bus pradėta naudoti daugybė pagalbos formų.

„Ir tada pasiskaičiuosime, kad tai penkis kartus viršija mūsų galimybes. Jeigu manome, kad šitas modelis neveikia ir reikia jį keisti, tai tada sutvarkykime šitą reikalą, uždarykime šį langelį, pereikime prie kito langelio. Aš esu įsitikinęs, kad šiuo metu kylančios likvidumo paramos teikimo problemos yra išsprendžiamos, bet jeigu mums jų nesiseks spręsti dar savaitę dvi, turėsime didelių problemų – jau dabar verslas skundžiasi, tad jau dabar turime“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie europinę paramą G.Nausėda pabrėžė, kad bendra ES lyderių nuostata tokia, jog tai yra didelių iššūkių kelianti situacija, tad ją reikia vertinti adekvačiai ir skirti tam tikras lėšas.

„Piniginių injekcijų požiūriu mes tikrai turėsime gana plačias galimybes, tačiau kuomet atsiranda platūs kanalai pinigų tekėjimo upių, atsiranda ir piktnaudžiavimai. Šioje vietoje labai svarbu, kad nebūtų daroma viskas „valio, pirmyn“ principu, o paskui pasižiūrėsime, kas iš to išeis. O paskui paaiškės, kad mes įgyvendinome projektus, kurie ekonomiškai ne visai aiškūs, nemotyvuoti, korupcijos apraiškos ir visa kita“, – sakė jis.

Tegul klesti mūsų vidaus turizmas, visi būsime tuo patenkinti.

Prezidentas tikino apskritai atsargiai žiūrintis į raginimus daryti, bet ne skaičiuoti, aiškinant, kad bus paskatinta ekonomika.

„Tokie argumentai netinka“, – patikino valstybės vadovas.

Penktadienį jis sulaukė klausimo apie tai, kada galėsime tikėtis atostogauti ne Lietuvoje.

Pasak prezidento, šią vasarą atostogas derėtų planuoti Lietuvoje.

„Ką aš tikrai norėčiau daryti, tai šiais metais ilsėtis Lietuvoje – turime tiek gražių kampelių ir kviečiu tą daryti visus žmones. Tegul klesti mūsų vidaus turizmas, visi būsime tuo patenkinti“, – sakė G.Nausėda.

Šių metų biudžetas greičiausiai bus peržiūrėtas

Ar reikės karpyti biudžeto išlaidas? Pagyvensim pamatysim, sako prezidentas.

„Reikia didinti viešąją paklausą“, – pabrėžė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį sakė, jog šių metų biudžetas bus peržiūrėtas. Tokią galimybę mato ir prezidentas.

Biudžeto persvarstymas, naujų priemonių taikymas – visa tai gali būti dienotvarkėje.

„Pirmiausia, situacija tikrai yra visiškai unikali ir tokios neturėjome per labai ilgą savo valstybės gyvavimo laikotarpį. Šiandien biudžeto persvarstymas, naujų priemonių taikymas – visa tai gali būti dienotvarkėje“, – teigė G.Nausėda.

Pasak prezidento, reikia dėti visas pastangas, kad išeitume iš krizės taip, kad žmonių socialinė atskirtis taptų mažesnė nei iki krizės.

Prezidentas įsitikinęs, kad tai padaryti įmanoma.

ES randa instrumentų grįžti prie normalaus raidos kelio

Jis aiškino, kad ES randa finansinių instrumentų, kurie padėtų kontinentui grįžti prie normalaus raidos kelio.

„Atsiranda vadinamasis atgaivinimo fondas, kurio tikslas, mano giliu įsitikinimu, turėtų būti papildyti daugiametę finansinę perspektyvą ir siekti tų pačių tikslų, kurių yra siekiama įgyvendinti sanglaudos, žemės ūkio politikoje“, – teigė prezidentas.

Pozicija dėl Astravo AE nesikeičia

Kalbėdamas apie telefoninį pokalbį su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, G.Nausėda teigė patikinęs, jog mūsų pozicija Astravo atominės elektrinės ir nepirkimo elektros iš šios elektrinės atžvilgiu lieka ir ji bus nepakitusi.

Ar šis aspektas netaps kliūtimi bendradarbiauti ir kalbėtis visais kitais klausimais?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Jo atsakymas buvo vienareikšmiškas: ne, tai netaps kliūtimi ir mes galime diskutuoti visais klausimais, kuriais yra galimybių rasti sutarimą“, – teigė G.Nausėda.

Pasak jo, Baltarusijos vadovas užtikrino, kad ši šalis neskubins dirbtinai šito proceso saugumo sąskaita, nes po Černobylio katastrofos yra taip pat suinteresuota Baltarusijos piliečių saugumu.

G.Nausėda siūlė paramą kovoje su koronavirusu

G.Nausėda tikino, kad A.Lukašenkos nuomonė apie koronavirusą pasikeitė.

„Iš tikrųjų aš matau, kad požiūris į koronavirusą kaip į grėsmę visuomenės sveikatai tikrai jaučiamas ir gerokai yra griežtesnis negu buvo prieš kurį laiką. Imamasi tam tikrų priemonių, kurias Baltarusijos prezidentas man išdėstė. Netikėti statistika aš neturiu pagrindo, nes nedisponuoju alternatyviais statistiniais duomenimis apie susirgimus ir apie jų dinamiką“, – sakė jis.

G.Nausėda sakė siūlęs A.Lukašenkai pagalbą dorojantis su koronavirusu tiek patarimais, tiek priemonėmis. Tačiau Baltarusijos prezidentas, anot jo, pokalbio metu tiesiog padėkojo už tai, tačiau noro gauti paramą neišreiškė.

„Scanpix“/AP ir 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP ir 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Aliaksandras Lukašenka

Ragina nebepirkti neskelbtinų derybų būdu

Penktadienį prezidentas bendravo su premjeru Sauliumi Skverneliu.

Pokalbyje su S.Skverneliu, anot prezidento, buvo kalbama apie viešuosius pirkimus neskelbtinų derybų būdu. Anot jo, kol trūko apsaugos priemonių, šis pirkimo būdas buvo suprantamas, tačiau dabar metas grįžti prie atviro konkurso pirkimų.

„Dabar, apsirūpinus, sutvarkius logistiką ir judant link normalizacijos, nėra gerai, jei mes toliau naudojame neskelbiamų derybų metodą ir turėtume kaip galima greičiau grįžti prie atviro konkurso viešųjų pirkimų. Nes tai yra skaidru ir tai leidžia išvengti korupcijos apraiškų“, – kalbėjo prezidentas.

Ar prezidentas patenkintas valdžios darbu? Taip, kaip ir kiek posėdžiauja Seimas?

„Posėdžiauti reikia tiek, kad svarbiausi projektai būtų priimti (...) Dienotvarkėje yra daug kitų įstatymų projektų, kurie labai svarbūs Lietuvai, būrų gerai, kad posėdžių dažnumas būtų toks, kad galėtume svarstyti šiuos įstatymus taip pat, ir nereikėtų atidėti šių klausimų“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos darbą, G.Nausėda teigė, kad jo vertinimas nepasikeitė.

Tikina, kad nusistatymo prieš V.Pranckietį neturi

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad prezidentas su juo bendrauja tik per viešąją erdvę.

„Reikia išlaikyti tam tikrą ramybę, esame su Seimo pirmininku kalbėję telefonu. Frakcijų lyderiai kviečiami į posėdžius, kai susiję su frakcijų balsais. Tokie formatai yra tikslingi, bet tai nėra sumenkinimas Seimo pirmininko kaip pareigūno. Kai iškils poreikis tiesiogiai kontaktuoti su Seimo pirmininku, tai padarysime. Neturiu išankstinių nusistatymų“, – paklaustas apie tai penktadienį kalbėjo prezidentas.

Pirmadienį yra numatytas G.Nausėdos pokalbis su Ukrainos prezidentu.

Prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis BNS sakė, jog prezidentas su premjeru aptarė karantino švelninimo priemones, ekonomikos skatinimo plano įgyvendinimą.

Apie kandidatą į ministrus – tyla

Ketvirtadienį premjeras S.Skvernelis teigė, kad atsinaujino pokalbiai dėl ekonomikos ir inovacijų ministro kandidatūros. Tačiau penktadienį apie ministro kandidatūrą viešai nebuvo jokios kalbos.

Opozicijos raštu premjerui pateiktuose klausimuose, į kuriuos jis ketvirtadienį atsakyti nesutiko, buvo teiraujamasi, kada bus baigtas bandymas palaužti prezidentą, siunčiant signalus, kad bus teikiama jau kartą atmesta Luko Savicko kandidatūra. Tačiau premjeras teigė, kad kandidatūra bus pateikta tada, kai bus kandidatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius